Gość: Mia IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 28.11.01, 20:31 ... no właśnie. Jak "panowie" czy jak "ubodzy"? Tym większy mam z tym problem, że jako przedstawicielka tego zawodu powinnam wiedzieć najlepiej, jak się go odmienia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: Psychologowie czy psycholodzy? 28.11.01, 20:48 Mianownik liczby mnogiej rzeczownika psycholog to psychologowie albo psycholodzy. Obie formy są poprawne i równoprawne. Gorzej jest z rodzajem żeńskim, bo ten jest albo nieodmienny, albo odmienia sie tak jak rodzaj męski (dwóch znanych psychologów - Anna Kowalska i Maria Nowak), z wyjątkiem mianownika liczby mnogiej, który w rodzaju żeńskim jest taki jak mianownik liczby pojedynczej, czyli (pani) psycholog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mia Re: Psychologowie czy psycholodzy? IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 30.11.01, 10:29 My, panie psycholog, czyli psycholodzy, czyli psychologowie, serdecznie dziękujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Re: Psychologowie czy psycholodzy? IP: *.*.*.* 30.11.01, 10:37 To nie "psycholożka" i "psycholożki" ??? Szkoda ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Psycholożka czy psychololoszka 23.03.21, 11:51 '...Szkoda...' Minęły dwie dekady bez mała i ... już nie szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Psychologowie czy psycholodzy? IP: *.biskupiec.sdi.tpnet.pl 22.12.01, 22:14 ja po prostu zagladam do prof. Doroszewskiego i nie mam problemow. ...owie i ..dzy poprawnie . I pani psycholog. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Psyche czy logos... 23.03.21, 11:50 '...zagl[ą]dam do prof. Doroszewskiego i nie mam problem[ó]w...' Problemem jest pewna muzealność tego słownika. Odpowiedz Link Zgłoś
blogus2000 Re: Psychologowie czy psycholodzy? 22.03.21, 18:43 Wiem, że temat zakopany, ale zastanawia mnie jedno. Psychologowie, psycholodzy, psycholog, psycholożka... Owszem, zdaję sobie sprawę, ze o kulturę języka należy dbać, jednak czy my w tym wszystkim się nie zatracamy? Czy nie przesadzamy z odmianami, tworzeniem na siłę odpowiedników żeńskich czy męskich? Czy to naprawdę jak dana osoba będzie rewelacyjna w swoim fachu, nie wiem na zasadzie, ma tak dobre opinie jak Wanda Wegener, to naprawdę będzie różnica czy dana osobą będzie przedstawiana jako Pani psycholog, czy psycholożka? Przecież, w pewnych sytuacjach usilne tworzenie odmian żeńskich jest po prostu śmieszne i śmiesznie brzmi. Jeszcze gorzej, jak są osoby, które usilnie się domagają by tymi wytworami językowymi je tytułować, a równocześnie coraz więcej osób, w tym burzących się o odmiany męsko żeńskie, równocześnie umyślnie przestaje korzystać w liter charakterystycznych dla języka polskiego. A tu już jest różnica. Bowiem różnicą jest chyba stwierdzenie "zrób komuś laskę" w stosunku do "zrób komuś łaskę" a zmiana "łaska pańska na pstrym koniu jeździ" na "łaska pańska na pstrej klaczy" jeździ jest zdecydowaną przesadą, a spotkałam na jednym z for taką "odmianę tego przysłowia" Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Psycholożki czy psychologinie? 23.03.21, 11:45 Nie do końca powinienem się tu - jako mężczyzna - wypowiadać, ale chyba nie chodzi o kulturę języka, a o równość. Też samo zaistnienie tych pytań w zaułku ortografia nie do końca jest właściwe. '...Przecież[ ]w pewnych sytuacjach usilne tworzenie odmian żeńskich jest po prostu śmieszne i śmiesznie brzmi...' Kobiety - od tysięcy lat [w polszczyźnie] językowo gnębione i eliminowane - mają chyba inne zdanie. Dla mnie na razie słowo [ten] przedszkolanek brzmi nietypowo, ale [językowo] jako wariant wzorca / wzorczyni jest prawidłowe. '...domagają[,] by tymi wytworami językowymi je tytułować...' To rzadkie postawy - tu rzeczywiście właśnie z półki kultura [zachowań społecznych]. '...spotkałam na jednym z for[ów]/ [jednym forum] taką [„]odmianę tego przysłowia[”]...' A niech się odkują za tysiące lat poniewierki w kilkutysiącletniej pandemii paternalizmów, patriarchalizmów i paternostrów. Inaczej mówiąc, licentia poetica. Wyklują się nowe przysłowia i powiedzonka - język żyje i nie umiera... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Psychologowie czy psycholodzy? 24.03.21, 22:47 Na jednym z for? To chyba jedna fora, a nie jedno forum... Myślę, że na jednym z forów. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś