21.07.07, 02:08
19 listopada gościliśmy redaktora naczelnego "Tygodnika Powszechnego"
ks. Adama Bonieckiego.
Czy przecinek po "Tygodnika Powszechnego"?

Obserwuj wątek
    • bu4 Re: Przecinek 21.07.07, 11:13
      Przecinek można wprawdzie postatwić, ale nie jest konieczny, ponieważ
      dopełnienia nie są jednorodne: stanowisko, nazwisko. Nb. zmieniłbym kolejność
      tych dopełnień: na pierwszym miejscu - nazwisko, bądz co bądz osoby znanej i
      szanowanej, na drugim zaś - stanowisko - rzecz nabyta.
    • hophopi Re: Przecinek 21.07.07, 15:02
      a może myślnik? :)
    • bag_of_bones Re: Przecinek 21.07.07, 15:45
      Przecinek po "Tygodnika Powszechnego" jest konieczny; nie ma on nic wspólnego z
      jednorodnością czy niejednorodnością dopełnień. Fragment: "ks. Adama
      Bonieckiego" jest DOPOWIEDZENIEM do "redaktora naczelnego "Tygodnika
      Powszechnego", a przed dopowiedzeniami stawia się przecinek.
      Dopowiedzenie jest grupą wyrazów, która dokładniej określa podstawową treść
      zdania, wprowadza dodatkowe informacje, objaśnienia,
      sprostowania /za "Słownikiem interpunkcyjnym" PWN/
      • mach_2 Re: Przecinek - nie!!! 21.07.07, 16:51
        Mamy tu do czynienia z konstrukcją apozycyjną, a nie z dopowiedzeniem, więc
        przecinek jest niepożądany.
        Por. Dziekan wydzialu prof. Jan Kowalski wyjechal na konferencję do Berlina.

Szanowni Państwo,
        mam pytanie, która z wersji jest poprawna:
        1. Minister zdrowia, Mariusz Łapiński, na ostatnim posiedzeniu...
        2. Minister zdrowia Mariusz Łapiński na ostatnim posiedzeniu...
        Według mnie poprawna jest ta druga - w tym wypadku (i wielu podobnych, gdy
        wymieniamy funkcję lub stanowisko), nie traktowałabym imienia i nazwiska jako
        dopowiedzenia.

Szanowna Pani,
        niewątpliwie lepsza i częściej możliwa do zastosowania, np. w sytuacjach
        bardziej oficjalnych, jest wersja druga, „bezprzecinkowa”. Wtedy mamy naturalne
        poprzedzenie nazwiska nazwą spełnianego urzędu (to samo jest w przypadku
        tytułów, stopni itp.). Może się zdarzyć, że chcemy wprowadzić nazwisko na
        zasadzie wtrącenia - czyli zastosować skrót od formuły „minister zdrowia,
        którym jest obecnie Mariusz Łapiński, itd.”. Jest to jednak dziwne, rodzi
        pytania o intencje, robi wrażenie, jakbyśmy sobie dopiero po chwili nazwisko
        ministra przypomnieli itp. Natomiast, co oczywiste, gdy najpierw mamy nazwisko,
        a później funkcję, przecinki są konieczne.
        Pozdrawiam
        — Jerzy Bralczyk, prof., Uniwersytet Warszawski

Moje pytanie dotyczy interpunkcji. Czy w zdaniu: „Jak powiedział amerykański
        poeta W.D. Snodgrass...” po poeta stawiamy przecinek? Zauważyłam, że w
        niektórych tekstach w podobnych przypadkach przecinek się stawia, w innych
        natomiast nie.
        Podobny problem mam ze stawianiem przecinka przed imiesłowami zakończonymi na -
        ąc, -łszy, -wszy. Zgodnie z nową zasadą powinno się zawsze stawiać przecinki,
        jednak często zauważam (również w dobrych pismach literackich), że są one
        pomijane. Obawiam się zatem, aby również ich nie nadużywać. Czy mogę prosić o
        wyjaśnienie, kiedy nie należy stawać przecinków przed imiesłowami?

W konstrukcjach takich, jak amerykański poeta W.D. Snodgrass, nazywanych
        apozycyjnymi przecinka można używać zwłaszcza wtedy, gdy człon apozycyjny
        (tutaj W.D. Snodgrass) jest dłuższy, rozwinięty i gdy chcemy go wyodrębnić. W
        przeciwnym razie przecinek jest niepotrzebny, a niekiedy nawet szkodliwy (np.
        błędem byłoby umieszczenie go w takiej konstrukcji apozycyjnej, jak rzeka
        Wisła).
        Jeśli chodzi o imiesłowowe równoważniki zdań, to według nowej zasady zawsze
        oddziela się je przecinkiem od zdania nadrzędnego, nawet wtedy, gdy są
        nierozwinięte, a więc jednowyrazowe. Nie wiadomo jednak, czy ta innowacja
        interpunkcyjna ma status nakazu, czy tylko zalecenia. Osobiście interpretuję ją
        jako zalecenie i cieszę się, kiedy nie muszę jej stosować bezwzględnie, gdyż
        nadmiar przecinków wcale nie pomaga w zrozumieniu wypowiedzi.
        — Mirosław Bańko

Jak widać, przecinek jest uzasadniony, gdy czlon apozycyjny jest rozbudowany:
        Dziekan wydzialu prof. Jan Kowalski wyjechal na konferencję do Berlina.
        Ale: Dziekan wydzialu, wybitny znawca prawa międzynarodowego prof. Jan
        Kowalski, wyjechal na konferencję do Berlina.
        Sądzę, że można by też opuścić drugi przecinek - wtedy mielibyśmy szereg:
        Dziekan wydzialu, wybitny znawca prawa międzynarodowego prof. Jan Kowalski
        wyjechal na konferencję do Berlina.
        W 1. przypadku sens jest taki: dziekan, którym jest wybitny znawca prawa
        międzynarodowego J.K., wyjechal do Berlina; w 2. - dziekan i wybitny znawca
        prawa (w jednej osobie) wyjechal do Berlina.

Inny przyklad:
        Wicepremier Roman Giertych przybyl do sejmu.
        Wicepremier, minister edukacji Roman Giertych, przybyl do sejmu. (Wicepremier,
        którym jest minister edukacji R.G., przybyl do sejmu).

Wicepremier, minister edukacji Roman Giertych przybyl do sejmu.
        (Wicepremier i minister edukacji - w jednej osobie - przybyl do sejmu; gdyby
        nam chodzilo o dwie różne osoby, zręczniej by bylo: wicepremier i minister
        edukacji przybyli do sejmu).
        • mach_2 Re: Aha... 21.07.07, 16:57
          Zapomnialem dodać, że im mniej przecinków, tym lepiej, bo tekst jest bardziej
          przejrzysty. W związku z tym, jeśli mogę przecinek wstawić lub nie (mam wybór),
          wybieram wersję bezprzecinkową.

Dwie podane przeze mnie opinie (poprzedni post) pochodzą z archiwum poradni
          językowej PWN (www.pwn.pl - na stronie są też bezplatne slowniki online, w tym
          najnowszy ortograficzny, oraz encyklopedia).
        • bag_of_bones Re: Przecinek - nie!!! 21.07.07, 17:07
          OK, przekonałeś mnie.
          • ernest31 Re: Przecinek - nie!!! 30.07.07, 17:02
            czy piszac tekst na forum jest sie zdyskwalifikowanym, gdy przecinek wypadnie w
            nie odpowienim miejscu ?
        • poltuz Re: Przecinek - nie!!! 31.07.07, 01:22
          Czyli i tak, i nie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka