14.07.03, 13:41
Czy po zadaniu: �W miejsocowĘci X sa liczne zabytki." mozna umiescic opis zabytków?
Przed chwila uswiadamiano mnie, e nie mozna - wyklucza to slowko �liczne� (podobnie: mnostwo, wiele). Gdybym jednak napisala �W miejsocowĘci X jest piec zabytkow.", nie byloby problemu.
Zyje juz dosc dlugo, ale ww. slyszalam po raz pierwszy. Jaka jest zasada?
Obserwuj wątek
    • ja22ek Re: ??? 14.07.03, 15:32
      Zawracanie głowy.
      • ja22ek Re: ??? 14.07.03, 15:33
        Twierdzenie, że nie można, mam na myśli.
    • ala100 Re: ??? 14.07.03, 17:51
      ulak1 napisała:

> Czy po zadaniu: �W miejsocowĘci X sa liczne zabytki." mozna umiescic opis
      zabyt
      > ków?
      > Przed chwila uswiadamiano mnie, e nie mozna - wyklucza to slowko �liczne�
      (pod
      > obnie: mnostwo, wiele). Gdybym jednak napisala �W miejsocowĘci X jest piec
      zaby
      > tkow.", nie byloby problemu.
      > Zyje juz dosc dlugo, ale ww. slyszalam po raz pierwszy. Jaka jest zasada?

Mnie się wydaje, że po "liczne zabytki" można wprost postawić dwukropek i je
      wyliczyć. Z opisem lub bez.

Czy były jeszcze jakieś argumenty, dlaczego "liczne, mnostwo i wiele" wyklucza
      umieszczenie dalszego opisu?

Interesujące, kto i jakie zasady wyznaje w tym względzie?

Pozdrawiam. Ala

• arana Re: ??? 14.07.03, 20:26
        Moze ten purysta jezykowy po slowie "liczne" widzialby jako logiczna
        kontynuacje wymienienie wszystkich zabytkow? W takim wypadku wystarczyloby
        napisac: "(...) liczne zabytki. Wsród nich najpiekniejsze to..." i tu
        wymienic, jak proponowala Ala, z opisem lub bez.
        A jak problem zostal rozwiazany?
        Pozdrowienia.
        • teresa.kruszona Re: ??? 14.07.03, 23:41
          Liczny to składający się z wielu osób, wielu jednostek, często występujący.
          Zdania „W mieście X są liczne zabytki: (albo np.:, m.in.: - jeśli nie
          wymieniamy wszystkich)” nie można uznać za niepoprawne, chociaż „są liczne
          zabytki” zamieniłabym na „jest wiele zabytków: (albo np.:, m.in.: - jeśli nie
          wymieniamy wszystkich)”.
    • ulak1 Re: ??? 15.07.03, 09:10
      Dziekuje za pomoc.

Stwierdzenie, xe po �wiele, mnostwo, liczne...� nie mona dokonywaç wyliczenia przedmiotów w czasach szkolnych skutecznie wpojono pewnej mlodej matematyczce (ale na lekcjach j. polskiego).

Poniewaz teoria od poczatku wzbudzila moje watpliwosci, zignorowalam uwagi i w tekscie napisalam tak, jak robilam do tej pory. Intuicja (?) mnie nie zawiodla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka