uasiczka 16.07.03, 12:14 jak powinno się mówić "wysyłam coś na adres" czy wysyłam "pod adres" ????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: na adres czy pod adres 16.07.03, 13:25 Oto opinia pani Ekspert w tej sprawie: --- teresa.kruszona 12-11-2001 16:18 Listy można wysłać na czyjś adres lub pod czyimś adresem - obie formy są poprawne. Nie można tylko wysłać pod czyjś adres. --- Natomiast badania odkrywkowe w internecie dają następujące proporcje wzmiankowanych form: pod adres: pod adresem : na adres ----3----: ------9-----: ---22--- Z drugiej strony, nie widzę powodu, żeby tępić 'pod adres'. Wręcz przeciwnie, 'pod adres' jest lepsze, jak można zobaczyć na przykładzie: wyślesz kogoś pod most, czy pod mostem? Co innego gdy ktoś _mieszka_ pod adresem lub _ma_ uwagi pod czyimś adresem. Większość internetowych zastosowań zwrotu 'pod adresem' należy właśnie do określeń 'statycznych' (coś jest pod czymś) a nie 'dynamicznych' (coś wędruje pod coś). Mam nadzieję, że masz teraz podstawy do własnego osądu :) Pozzdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: na adres czy pod adres 16.07.03, 14:40 ja22ek: > Co innego gdy ktoś _mieszka_ pod adresem lub _ma_ uwagi pod czyimś adresem. Właściwie to uwagi też należałoby mieć pod czyjś adres, nie? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: na adres czy pod adres 16.07.03, 15:01 Zależy jak to sobie wyobrażasz. Załóżmy, że masz czyjś adres, a pod tym adresem leży kupka uwag. Wtedy one są faktycznie pod czyimś adresem. Co innego, gdy ta kupka leży pod twoimi nogami i czeka na wyekspediowanie pod czyjś adres. Odpowiedz Link Zgłoś