cyklop 06.08.03, 08:17 Zauważyłem, że podpisy po zdjęciami najczęściej nie kończą się kropką (mówię o zdjęciach w prasie). Czy tu też obowiązują jakieś reguły (kilka kropek jednak znalazłem)? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Konrad Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uota Re: podpis pod zdjęciem 07.08.03, 18:49 A jeśli przed podpisem jest skrót "fot.", to czy powinno się go pisać dużą czy małą literą? Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: podpis pod zdjęciem 07.08.03, 20:42 uota napisała: > A jeśli przed podpisem jest skrót "fot.", to czy powinno się go pisać dużą czy > małą literą? Według mnie po kropce zawsze dużą (albo wielką, jak chcą puryści). Na końcu podpisu - bez kropki. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
karampuk Re: podpis pod zdjęciem 09.08.03, 00:26 Moga byc kropki na koncu podpisow, a moze tez ich nie byc. Byle tylko trzymac sie raz przyjetego schematu. Podobnie z "fot.", kropkami na koncu leadow itp. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklop Re: podpis pod zdjęciem 09.08.03, 13:23 Czyżby to była rzecz, do której nie odnoszą się ŻADNE reguły gramatyczne...? Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: podpis pod zdjęciem 21.08.03, 22:44 cyklop napisał: > Czyżby to była rzecz, do której nie odnoszą się ŻADNE reguły gramatyczne...? Tego, czy stawiamy kropki po podpisach pod zdjęciami, rzeczywiście nie regulują żadne zasady ortograficzne; jedne redakcje je stawiają, inne nie. Podobnie po zdaniach wprowadzających, czyli leadach (lidach). Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: podpis pod zdjęciem 09.08.03, 17:25 karampuk: > Podobnie z "fot.", kropkami na koncu leadow itp. Czy masz na myśli kropki wykonane z ołowiu? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
karampuk Re: podpis pod zdjęciem 10.08.03, 17:49 stefan4 napisał: > karampuk: > > Podobnie z "fot.", kropkami na koncu leadow itp. > > Czy masz na myśli kropki wykonane z ołowiu? Mam na myśli kropki na końcu wstępów (zagajeń) do artykułów, wybaczcie ten redaktorski żargon... Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: podpis pod zdjęciem 10.08.03, 21:43 Kwestia ustalonej konwencji. U nas stosujemy kropki po leadach, bez kropek po podpisach pod zdjęciami. Ważne, żeby się trzymać konsekwentnie. Odpowiedz Link Zgłoś