palmere 04.02.08, 13:43 Która forma jest poprawna: 1)''Mnie bardziej podobała się...'' 2)''Mi...." Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: Która forma jest poprawna? 04.02.08, 14:13 palmere napisał: > Która forma jest poprawna: > 1)''Mnie bardziej podobała się...'' > 2)''Mi...." "Mnie bardziej podobała się..." lub "Bardziej mi sie podobała...". Na poczatku zdania nie używamy formy skróconej w celowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Która forma jest poprawna? 05.02.08, 20:12 Forma "mnie bardziej podobała się..." wiąże się z zaakcentowaniem "mnie". Ktoś wyraża swoją opinię, a Ty chcesz podkreślić, że Twoje zdanie jest takie, a nie inne. Natomiast w formie "bardziej podobała mi się..." nie ma tego nacisku na własną osobę. Po prostu z dwóch różnych rzeczy (osób) bardziej podobała Ci się jedna - niezależnie od tego, czy jeszcze ktoś wypowiada się na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
teererpo Re: Która forma jest poprawna? 06.02.08, 15:19 Krótkiej formy zaimka używa się po czasowniku, długiej przed czasownikiem. Konsekwencje tej zasady opisała horpyna4 -długa forma zaimka przed czasownikiem jest formą "akcentującą". Odpowiedz Link Zgłoś
bag_of_bones Re: Która forma jest poprawna? 06.02.08, 16:24 teererpo napisała: > Krótkiej formy zaimka używa się po czasowniku, długiej przed > czasownikiem. Konsekwencje tej zasady opisała horpyna4 -długa forma > zaimka przed czasownikiem jest formą "akcentującą". Coś mi się ta reguła nie widzi. Na przykład, na pytanie "Kiedy?" w jakimś tam kontekście są mozliwe takie odpowiedzi: 1/ "Wczoraj ci mówiłem" 2/ "Mówiłem ci wczoraj". Jak widać czasownik nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś