ulak1 26.08.03, 14:05 Mieć coś, zdobyć, zarobić na w3asne potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulak1 na potrzeby czy dla potrzeb...-cd. 26.08.03, 14:15 Zbyt szybko nacisnelam enter. Ciŕg dalszy nastepuje... Która forma jest poprawna: Wysypisko odpadów na potrzeby (czy dla potrzeb) miasta i gminy. I przy okazji: Miasto znajduje si´ w obszarze (czy na obszarze) chronionego krajobrazu �Dolina Noteci�. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: na potrzeby czy dla potrzeb...-cd. 26.08.03, 15:07 ulak1 napisała: > Która forma jest poprawna: Wysypisko odpadów na potrzeby (czy dla potrzeb) Chyba obie, choć 'dla' wydaje mi się formą stosunkowo niedawną. >Miasto znajduje si´ w obszarze (czy na obszarze) chronionego krajobrazu Dolina >Noteci. Sformułowanie 'na obszarze' częściej się stosuje do terytoriów (na obszarze Polski), natomiast 'w obszarze' do pojęć abstrakcyjnych (w obszarze moich zainteresowań). Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: na potrzeby czy dla potrzeb...-cd. 27.08.03, 16:53 ulak1 napisała: > Zbyt szybko nacisnelam enter. Ciŕg dalszy nastepuje... > Która forma jest poprawna: Wysypisko odpadów na potrzeby (czy dla potrzeb) mias > ta i gminy. > > I przy okazji: > Miasto znajduje si´ w obszarze (czy na obszarze) chronionego krajobrazu �Dolina > Noteci�. Na potrzeby, np. na potrzeby gminy, nie dla potrzeb gmin. Moim zdaniem - na obszarze. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: na potrzeby czy dla potrzeb...-cd. 28.08.03, 14:28 teresa.kruszona napisała: > Na potrzeby, np. na potrzeby gminy, nie dla potrzeb gmin. Google powiada, że 'na potrzeby' i 'dla potrzeb' są prawie równie często używane... Zatem mamy tutaj kolejny przykład rozpanoszania się przyimka 'dla'. Dotychczas najbardziej było to widoczne przy zastępowaniu przyimka 'do' (do waszej wiadomości - dla waszej wiadomości), ale jak widać i inne przyimki są zagrożone. Ciekawe, czy to samoistny proces, czy wpływ języków germańskich, które uwielbiają stosować fory i füry. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś