palmere 29.02.08, 18:03 Jeżeli cytat znajduje się w cytacie to kończąc całą wypowiedź trzeba zamykać zdanie podwójnym cudzysłowem? Dla zobrazowania problemu: "aaaaaa:"bbbb""? Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam P. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bag_of_bones Re: Pytanie o interpunkcję. 29.02.08, 20:31 palmere napisał: > Jeżeli cytat znajduje się w cytacie to kończąc całą wypowiedź trzeba zamykać > zdanie podwójnym cudzysłowem? > Dla zobrazowania problemu: "aaaaaa:"bbbb""? > Dziękuje za odpowiedź. > Pozdrawiam > P. Stosuje się inny rodzaj cudzysłowu: "aaaaa: «bbbb»" W starannym tekście ten pierwszy powinien być polski („”), nie - angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: Pytanie o interpunkcję. 29.02.08, 20:35 Dla "zagnieżdżonego" cytatu należy użyć innego cudzysłowu (<< >>). Można też taki "cytat w cytacie" wyróżnić przy pomocy kursywy albo innej czcionki. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Pytanie o interpunkcję. 29.02.08, 21:12 bag of bones i aguerre - dziękuje za odpowiedź. Technicza sprawa: jak zrobić "»" u mnie na klawiaturze da się tylko "<<>>". bag - mógłbyś rozwinąć myśl co to znaczy angielski cudzysłów - przyznam ,że pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
bag_of_bones Re: Pytanie o interpunkcję. 29.02.08, 21:44 palmere napisał: > bag of bones i aguerre - dziękuje za odpowiedź. > Technicza sprawa: jak zrobić "»" u mnie na klawiaturze da się tylko "< > <>>". > bag - mógłbyś rozwinąć myśl co to znaczy angielski cudzysłów - przyznam ,że pie > rwsze słyszę. Angielski cudzysłów - otwierający jest taki sam jak zamykający - a oba są w gruncie rzeczy znakami cala ("). Polski cudzysłów - taki jak w liście pisanym długopisem (wyżej wkleiłem - otwierający u dołu, zamykający u góry, oba lekko ukośne). Odpowiedź w kwestii technicznej - trzeba skorzystać z edytora zawierającego takie znaki. Ja korzystałem on-line z edytora Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Pytanie o interpunkcję. 01.03.08, 08:01 Druga odpowiedź w kwestii technicznej: ściągnąć sobie Microsoft Keyboard Layout Creator i zrobić zeń użytek. Dzięki temu cudzysłowy « » „ ” wstawiam za pomocą dwóch klawiszy. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Pytanie o interpunkcję. 01.03.08, 10:00 wypada mi tylko po raz kolejny podziękować za wszystkie porady. pozdrawiam P. Odpowiedz Link Zgłoś
kanapony a ten wewnątrzny cudzysłów to: 15.03.08, 21:45 "... << aaaaaa >> ..." czy też "... >> bbbbbb << ..." ?? Odpowiedz Link Zgłoś