droseria 19.05.08, 14:47 1. Chciałam zapytać, czy... 2. Chciałam zapytać się, czy... 3. Chciałam spytać, czy... 3. Chciałam spytać się, czy... Które formy są niepoprawne? 3.? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet Wysyłać zapytanie 19.05.08, 14:57 Moim zdaniem wszystkie prawidłowe, {Droserio}. Kto "pyta"? Kto pyta - nie błądzi. 1. Chciałbym spytać o to, czy... 2. Wysyłam zapytanie do Prezydenta ...[od lat mnie to sformułowanie "zjerza"...] W skeczu w radiowym, śp. "Podwieczorku przy mikrofonie" było nawet: 3. "Ja się zapytowywuję..." ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Wysyłać zapytanie 19.05.08, 15:25 "Zapytanie" - mnie też nie jest łatwo zdzierżyć powszechne używanie przez ludzi tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Pytacz może jeszcze .. 19.05.08, 18:13 "Pytacz" może jeszcze wypytać , podpytać, odpytywać a nawet zagabywać... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Wysyłać zapytanie 19.05.08, 18:59 droseria napisała: > "Zapytanie" - mnie też nie jest łatwo zdzierżyć powszechne używanie > przez ludzi tego słowa. A znak zapytania zdzierżasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bag_of_bones Re: Wysyłać zapytanie 19.05.08, 19:31 droseria napisała: >nie jest łatwo zdzierżyć powszechne używanie przez ludzi tego słowa. A nie przypadkiem: "nie jest łatwo zdzierżyć powszechnego używania przez ludzi tego słowa."? Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Ostrzeżenia dla {B_o_b} 19.05.08, 19:47 {Droser(i)a}, jak to rosiczki, ma jeszce inne skryte zamiary... Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Ostrzeżenia dla {B_o_b} 19.05.08, 22:29 Czy chodzi o użycie przeze mnie niewłaściwego słowa w określonym kontekście, teraz Wy nie możecie mnie "zdzierżyć"... Odpowiedz Link Zgłoś
bag_of_bones Re: Ostrzeżenia dla {B_o_b} 20.05.08, 00:12 droseria napisała: > Czy chodzi o użycie przeze mnie niewłaściwego słowa w określonym > kontekście, teraz Wy nie możecie mnie "zdzierżyć"... Ja tam mogę zdzierżyć wiele... A za moje pytanie przepraszam, efedra mi odpowiedziała - nie miałem racji. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Rozkwitaj {Droserio} ... 20.05.08, 16:39 Rozkwitaj {Droserio}, traw polszczyzny tajemne wdzięki i częściej swym niezdzierżaniem zaskakuj "kruszonowe" forum. Pozdrawia D. Załącza słowa otuchy oraz słowa "pyta", "kto", "błądzi", oraz słówko "nie". Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Wysyłać zapytanie 19.05.08, 23:33 bag_of_bones napisał: > droseria napisała: > > >nie jest łatwo zdzierżyć powszechne używanie przez ludzi tego słowa. > > A nie przypadkiem: > > "nie jest łatwo zdzierżyć powszechnego używania przez ludzi tego > słowa."? Nie. Nie można zdzierżyć używania..., Nie da się zdzierżyć używania..., ale: Nie jest łatwo zdzierżyć używanie. Odpowiedz Link Zgłoś