zbigniew_ 30.09.03, 15:21 w Magazynie GW www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34467,1691841.html? as=13&ias=13 Autor dziękuje Biurze Ochrony "Pogoń" za skuteczną pomoc podczas pracy nad artykułem www.ochronaroku.pl Chyba biuru? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: Biuru 30.09.03, 20:15 zbigniew_ napisał: > w Magazynie GW www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34467,1691841.html? > as=13&ias=13 > Autor dziękuje Biurze Ochrony "Pogoń" za skuteczną pomoc podczas pracy nad > artykułem www.ochronaroku.pl > > Chyba biuru? Spróbuj spojrzeć na problem z żeńskiego :-) punktu widzenia: ta biura - tej biurze ta bzdura - tej bzdurze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Biuru 01.10.03, 21:49 arana napisała: > Spróbuj spojrzeć na problem z żeńskiego :-) punktu widzenia: > ta biura - tej biurze > ta bzdura - tej bzdurze > :-) To, że "bzdura" jest rodzaju żeńskiego, to oczywisty seksizm. Wyraz wielowiekowego męskiego szowinizmu! Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Biuru 02.10.03, 14:13 ala100 napisała: > To, że "bzdura" jest rodzaju żeńskiego, to oczywisty seksizm. Wyraz > wielowiekowego męskiego szowinizmu! > > Pozdrawiam. Ala Mogłybyśmy powalczyc o TEGO BZDURA, ostatecznie huragany też dostały męskie imiona w ramach poprawności, ale czy warto? Panowie mają TEGO GŁUPKA, MATOŁA, BAŁWANA,BEZMÓZGOWCA, FLEJTUCHA, LENIWCA, popaprańca...dosyć!... "Kończ, waść, wstydu oszczędź!" A już gwoździem do trumny jest TEN IDIOTA - końcówka zeńska, a rodzaj męski!!! Czy nasza bzdura nie brzmi przy tym wręcz wdzięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
joozinka Re: Biuru 03.10.03, 13:46 arana napisała: > A już gwoździem do trumny jest TEN IDIOTA - końcówka zeńska, a rodzaj męski!!! Forrest Gump z powodzeniem stosował formę "ten idiot"... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Biuru 03.10.03, 14:48 arana napisała: > Panowie mają TEGO GŁUPKA, MATOŁA, BAŁWANA,BEZMÓZGOWCA, FLEJTUCHA, LENIWCA, > popaprańca...dosyć!... "Kończ, waść, wstydu oszczędź!" Eee, nieee! Dlaczego? To bardzo ciekawe. Mam jeszcze: głuptak, głupiec, tępak, przygłup, tuman, imbecyl. > A już gwoździem do trumny jest TEN IDIOTA - końcówka zeńska, a rodzaj męski!!! Celny strzał! No, trochę mi lepiej. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Biuru 03.10.03, 15:29 ala100: > Mam jeszcze: głuptak, głupiec, tępak, przygłup, tuman, imbecyl. Cienias, lamer, młot, obszczymurek, pacan, palant, patafian. arana: > A już gwoździem do trumny jest TEN IDIOTA - końcówka zeńska, a rodzaj męski!!! Niedojda, oferma, osrajnoga, pierdoła, troglodyta. ala100: > No, trochę mi lepiej. Powiedz mi, Alu, czego jeszcze potrzeba Ci do pełnej nirwany. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Biuru 03.10.03, 15:47 ala100 napisała: > A już gwoździem do trumny jest TEN IDIOTA - końcówka zeńska, a rodzaj męsk > i!!! > > Celny strzał! No, trochę mi lepiej. > > Pozdrawiam. Ala No, skoro już Ci lepiej, to możemy wielkodusznie przyznać, że atrysta i poeta to też rodzaj męski. :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Biuru 03.10.03, 16:00 arana napisała: > > No, skoro już Ci lepiej, to możemy wielkodusznie przyznać, że atrysta i poeta > to też rodzaj męski. :-) ale "mądrość" i "nauka" są żeńskie. stefan4 napisał: > ala100: > > Mam jeszcze: głuptak, głupiec, tępak, przygłup, tuman, imbecyl. > > Cienias, lamer, młot, obszczymurek, pacan, palant, patafian. Oooo, właśnie. > > arana: > > A już gwoździem do trumny jest TEN IDIOTA - końcówka zeńska, a rodzaj męsk > i!!! > > Niedojda, oferma, osrajnoga, pierdoła, troglodyta. > Niedojda, oferma, pierdoła - to, niestety, żeńskie. > Powiedz mi, Alu, czego jeszcze potrzeba Ci do pełnej nirwany. To nie nirwana, tylko już prawdziwa kraina szczęśliwości. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Biuru 03.10.03, 16:29 ala100 napisała: > Niedojda, oferma, pierdoła - to, niestety, żeńskie. Nie żeńskie, tylko obojnacze. Ten oferma i ta oferma... ta niedojda i ten nie dojada. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Biuru 05.10.03, 22:43 ja22ek napisał: > > Nie żeńskie, tylko obojnacze. Ten oferma i ta oferma... ta niedojda i ten nie > dojada. > U Doroszewskiego stoi: oferma - m. albo ż. niedojda - ż. albo m. Czy to przypadek? Są jeszcze jakieś takie słowa? Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: "Kraina szczęśliwości" ;-) 05.10.03, 17:53 ala100 napisała: > > To nie nirwana, tylko już prawdziwa kraina szczęśliwości. > > Pozdrawiam. Ala tygodnikforum.onet.pl/315182,4,artykul.html I co Ty na to, Alu? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: "Kraina szczęśliwości" ;-) 05.10.03, 22:39 arana napisała: > tygodnikforum.onet.pl/315182,4,artykul.html > I co Ty na to, Alu? Ja przecież nie w tym sensie, żeby skrócić im ten chromosom Y! No, może niektorym. Znalazłam tam oczywistą bzdurę (r.ż, chociaż wypowiedzianą przez rodzaj męski): "Zasadniczo można uprawiać seks - w sensie biologicznym - z kimś, kto nie reprezentuje tej samej płci. Przy dualizmie płciowym jest to nader niewydajny mechanizm, gdyż można to robić tylko z połową populacji! Gdyby było sto płci, można by to czynić z 99 proc. populacji. " Dualizm płciowy, to najwydajniejszy mechanizm, bo mozna szukać partnera aż w połowie populacji. Jeśli płci miałoby być 100, to znależienie pozostałych 99 jednoczesnych i odpowiednich partnerów byłoby niemożliwe. Może Stefan w wolnej chwili policzy prawdopodobieństwo. O ile dobrze pamiętam, to podobną sytuację (ale dla pięciu płci) opisywał Lem. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: "Kraina szczęśliwości" ;-) 06.10.03, 13:31 ala100 napisała: > Ja przecież nie w tym sensie, żeby skrócić im ten chromosom Y! No, może > niektorym. O żadne niecne chęci do skracania;) Cię nie podejrzewam. Chciałam tylko zasugerować, że być może panowie, mając niewielkie sznase na przetrwanie biologiczne, starają się o szczególną obecność w języku, który przecież tworzy obraz świata. Jeśli nie można zaistnieć inaczej...:-)) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Cd. krainy szczęśliwości ;-) 05.10.03, 18:19 ala100 napisała: > ale "mądrość" i "nauka" są żeńskie. Jeszcze jak! Przeczytaj: newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7893 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Cd. krainy szczęśliwości ;-) 06.10.03, 10:56 Żadna nowość! U mnie w podstawówce też dziewczyny przodowały. Potem (w liceum i na studiach) proporcje były bardziej wyrównane, nie wiedzieć czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Cd. krainy szczęśliwości ;-) 06.10.03, 13:52 ja22ek napisał: > Żadna nowość! > U mnie w podstawówce też dziewczyny przodowały. Potem (w liceum i na studiach) > proporcje były bardziej wyrównane, nie wiedzieć czemu. Serio?... Ależ ja sobie żartuję! Czy zresztą można inaczej na ten temat? Zauważyłeś perskie oko w nagłówku? Żeby ród męski uspokoić ostatecznie, odpowiem na pytanie Ali inaczej. Ala: "Ale mądrość i wiedza są rodzaju męskiego!" Ja: "Być może dlatego z takim powodzeniem łączą sie od wieków z przedstawicielami rodzaju męskiego!" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Cd. krainy szczęśliwości ;-) 06.10.03, 14:07 arana napisała: > Ala: "Ale mądrość i wiedza są rodzaju męskiego!" Popełniłaś ogromnego fopasa :) > Ja: "Być może dlatego z takim powodzeniem łączą sie od wieków z > przedstawicielami rodzaju męskiego!" ;) Hm. A co na to feministki... ;) Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Cd. krainy szczęśliwości ;-) 06.10.03, 14:26 ja22ek napisał: > arana napisała: > > > Ala: "Ale mądrość i wiedza są rodzaju męskiego!" > > Popełniłaś ogromnego fopasa :) Oj, faktycznie! Jeśli zinterpretujemy to Freudem, to nie ma dla mnie ratunku! > > Ja: "Być może dlatego z takim powodzeniem łączą sie od wieków z > > przedstawicielami rodzaju męskiego!" ;) > > Hm. A co na to feministki... ;) > > Pozdrawiam > Jazzek One chcą równych praw, których ja zawsze miałam więcej, więc się z nimi nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Gospodarz, czyli Grażyna Torbicka! 05.10.03, 20:20 ala100 napisała: > To, że "bzdura" jest rodzaju żeńskiego, to oczywisty seksizm. Wyraz > wielowiekowego męskiego szowinizmu! > > Pozdrawiam. Ala Co tam "bzdura", Alu, kiedy "w Grenadzie zaraza", tracimy już zdobyte pozycje: "Gospodarzem programu będzie ...Grażyna Torbicka!" - zapowiedź TVP2 przed uroczystością wręczenia Nike. Pozdrawiam po raz trzeci tego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Skasować zarazę! 05.10.03, 21:23 ala100: > To, że "bzdura" jest rodzaju żeńskiego, to oczywisty seksizm. arana: > Co tam "bzdura", Alu, kiedy "w Grenadzie zaraza", tracimy już zdobyte pozycje Tak, to trzeba koniecznie zmienić! ,,Zaraza'' jest o wiele bardziej seksistowska niż ,,bzdura''. Proponuję: Już w gruzach leżą Maurów posady, naród ich płacze wśród sromu, bronią się jeszcze twierdze Grenady ale szaleje w niej POMÓR! - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Skasować zarazę! 05.10.03, 22:21 arana napisała: > > "Gospodarzem programu będzie ...Grażyna Torbicka!" - zapowiedź TVP2 przed > uroczystością wręczenia Nike. > Spiker chciał podkreślić ważność chwili, uhonorować panią Torbicką i wybrał rodzaj męski. Dlaczego w polszczyżnie męskie odpowiedniki brzmią dostojniej i godniej? To jest właśnie zniewolenie! stefan4 napisał: > > Tak, to trzeba koniecznie zmienić! ,,Zaraza'' jest o wiele bardziej > seksistowska niż ,,bzdura''. Zostawmy, bo dobrze i grożnie brzmi. Niech się boją. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś