irre 30.10.03, 07:41 ostatnio w reklamie margaryny słyszymy stwierzenie: "Zmieniłam męża na lepszy", chyba na lepszego !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vatseq Re: ach, te reklamy 10.11.03, 12:52 W naszych reklamach może, równie dobrze, pojawić się 'lepsiajszego' :-D Czego spodziewać się po PT fachowcach od marketingu i reklamy? Pozdrawiam vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
wiganna Re: ach, te reklamy 17.11.03, 17:07 vatseq napisał: > W naszych reklamach może, równie dobrze, pojawić się 'lepsiajszego' :-D Czego > spodziewać się po PT fachowcach od marketingu i reklamy? > Tak sie właśnie składa, że pracuję w agencji reklamowej i czuwam nad poprawnością tekstów reklamowych. Niestety, jest to walka z wiatrakami. Odpowiedzialność za to ponoszą nie copywriterzy, ale klienci, którzy często upierają się przy błędnych formach, mimo że pokazuję im definicję słownikową. Słownik, poradnia językowa to nie są dla nich żadne wyznaczniki. Oni chcą z błędem i tak ma być (Kto widział np. liczebniki porządkowe zapisane z kropką! To dla nich jakaś bzdura). Ja - po wielu przegranych bojach - coraz częściej się poddaję, wychodząc z założenia, że ktoś najwyżej pomyśli, że to dany producent źle wymyślił, a nie ja. A tu jednak niespodzianka. Winą obarczacie agencje. My naprawdę chcemy jak najlepiej, ale w tej branży, niestety, płacący ma zawsze rację... Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: ach, te reklamy 17.11.03, 17:18 wiganna napisała: > My naprawdę chcemy jak najlepiej, ale w tej branży, niestety, płacący > ma zawsze rację... To może reklamy opatrywać uwagą "język na życzenie zleceniodawcy"? Pozdrawiam. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: ach, te reklamy 21.11.03, 20:00 wiganna napisała: > Oni (klienci) chcą z błędem i tak ma być (Kto widział np. liczebniki porządkowe zapisane z kropką! Może to wpływ języka niemieckiego - tam zapis: 2. (dwa kropka) oznacza liczebnik porządkowy i od razu wiadomo jak czytać (zweite). Nota bene, może to nie jest zły pomysł - należałoby go podsunąć naszym ekspertom z Wysokiej Komisji? Pozdrawiam vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
chwilowo Re: ach, te reklamy 21.11.03, 20:27 Albo: "mając ochotę na lekki posiłek, nic mi nie zastąpi czegośtam." Brrr! Coś okropnego mi się robi, gdy to słyszę... Odpowiedz Link Zgłoś