sumigosie 15.04.09, 13:01 Dziecko nie ma rysów ojca, czy nie ma jego rys? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: rys czy rysów 15.04.09, 13:53 Rysów. No chyba, że ojciec nożownik. Ale i tak liczą się geny, nie rysy. A po co mi słownik języka polskiego?!?!?! Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
sumigosie Re: rys czy rysów 15.04.09, 15:50 Ja też zawsze mówiłam "rysów", aż ktoś mnie poprawił. To "rys" mi w ogóle nie brzmi, ale jest logiczniejsze, bo czy jest słowo "rys", żeby utworzyc od niego w dopełniaczu "rysów"? A na pewno jest słowo "rysa"- dop. "rys". Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: rys czy rysów 15.04.09, 17:24 sumigosie napisała: > Ja też zawsze mówiłam "rysów", aż ktoś mnie poprawił. To "rys" mi w > ogóle nie brzmi, ale jest logiczniejsze, bo czy jest słowo "rys", > żeby utworzyc od niego w dopełniaczu "rysów"? A na pewno jest > słowo "rysa"- dop. "rys". Uwielbiam tę logikę wielowartościową ;-) Być może dla ciebie "rys" jest logiczniejsze, ale "rysów" jest poprawniejsze. Podałem link do słownika języka polskiego. Tam znajdziesz odpowiedź na zagadkę, czy słowo "rys" istnieje. Kornel -- "Kornel: moje podróże" Odpowiedz Link Zgłoś
sumigosie Re: rys czy rysów 16.04.09, 00:49 Dzięki, Kornel. Nie zaskoczyłam w ogóle, że to był link do słownika - tępa masa:) Odpowiedz Link Zgłoś