Dodaj do ulubionych

GP-wysoka goraczka co robic??

13.12.10, 16:24
Synek 5 lat od 3 dni jest chory, goraczka, wymioty, rozwolnienie, straszny kaszel. Dlatego po trzech dniach zbijania temp. paracetamolem i nurofenem poszlismy do GP. Doktor stwierdzil,ze pluca ok, zajrzal tylko do jednego ucha, gardla nie sprawdzil i odeslal nas do domu.
Wrocilam do domu, mial 39,5 , wiec podalam paracetamol. Nic, nadal ta sama temp. Po 4 godz. dalam mu nurofen, bo mial juz 40stopnii!! Nie podzial, wiec przylozylam mu kompres chlodny na czolo. Zadzwonilismy do przychodni, a oni nas splawiaja, my sie nie dajemy to laskawie za 3 godziny kazali przyjchac. Temp. po kompresach spadla tylko do 39,5.
Co mam robic jak znow odesla mnie z kwitkiem, nie wyjsc, czy powiedziec,ze jak nie pomoga to jade do szpitala. Przeciez ta goraczka nie chce sie zbic..:( Martwie sie strasznie, bo zawsze leki na niego dzialaly. Moze to angina ropna lub cos ,a lekarz nawet nie zajrzal do gardla:( Moze tu potrzebny jest antybiotyk? Mam im to powiedziec czy w koncu to oni sa lekarzami, fachowcami?
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 13.12.10, 16:50
      Kompres na czolo niczego nie ochlodzi przez gruba kosc. Trzeba zrobic chlodny (nie zimny!) na szyje i w pachwiny. Albo po prosty wsadzic dziecko do kapieli 35-36 stopni, to wystarczy zeby ochlodzic.
      Taka goraczka sama w sobie nie jest szkodliwa - jakis wirus pewnie.
      • edytataraszkiewicz Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 13.12.10, 19:09
        Julia jedz na emergency wieczorem.

Po 3 dniach goraczka powinna przynajmniej sie obnizyc.My tez walczylismy z gp a wiadomo ze czesc z nich to olewacze,skoro nawet zbadac dziecka dokladnie nie potrafia.My dopiero w szpitalu trafilismy na wlasciwego lekarza ktory wybadal daleko posunieta angine ropna a dzieciak sie meczy 2 tygodnie.Bo jak wiesz tutaj jesli dziecko nie chce otworzyc buzki to nie zagladaja:D :D Wiec postaraj sie na sile zmusiac malucha aby gp byl tak uprzejmy tam zajrzec.
        Ja dopiero przy ktorejs kolejnej wizycie nalegalam aby skierowal nas do szpitala na cale szczescie,dostal antybiotyk i przeszlo.

Moje dzieciaki antybiotyk dostaja bardzo rzadko,ale sama dokladnie wiem kiedy jest konieczny.
    • julia_uk Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 13.12.10, 20:01
      UFF, na szczescie lekarz sie zmienil i ten podszedl do sprawy profesjonalnie. Wszystko wyjasnil, sam zrobil wywiad, obejrzal , zbadal jak nalezy. Gardlo czyste, wiec wyjasnil,ze maly mial pecha i przyplataly sie ze dwa wirusy,w tym jeden jest prawie pewien,ze jelitowka. Powiedzial,ze wszystko robie prawidlowo, ze lek co 4 godz. ze teraz trzeba czekac az zacznie spadac temp.
      W domu sie smielismy,ze chyba lekarz byl tak dobry,ze uleczyl go dotykiem,bo mlody wrocil do domu i zjadl kolacje. Czuje sie lepiej, kamien spadl mi z serca:)
      Dzieki dziewczyny, rany zawsze myslalam,ze kompres na czolo pomoga;)
      A gdyby lekarz byl znow olewatorem na pewno bym pojechala na emergency,ale ten drugi mnie uspokoil,jakos mi razniej teraz.
      • bebe52 Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 13.12.10, 21:45
        moja córka męczy się już 5 tygodni z mega katarem,wysoką gorączką nawet do 40,5 i kaszlem od 3 miesięcy,lekarz zbadał i dał butle paracetamolu po kilku dniach organizm małej go już nie tolerował i lek przestał działać a gorączka nawet nie spadała o 0,5 stopnia,ostatniej nocy mała miała 2 razy w nocy po 40,5 stopnia i doszły do tego drgawki paracetamol już tej gorączki nie zbił mimo że lek był podawany co 2-3 godziny w podwójnej już dawce.Robiłam okłady,kąpiele,rozebrałam dziecko ale i tak gorączka dopiero o 8.00 zeszła tylko do 38,5
        Miałam wizytę u pediatry w szpitalu i ta od razu przepisała mi antybiotyk i niestety ale ten lekarz co nas przyjął i nie dał antybiotyku dostanie niemiły list w tym związku.
        Obecnie mała nadal ma wysoką gorączkę i śpi całe dnie
        • gypsi Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 13.12.10, 23:06
          Przepraszam, ale kupy sie nie trzyma, to co piszesz - od 5 tygodni goraczka po 40 stopni?
          To takie dziecko do szpitala powinno tafic na oddzial juz dawno...
          Ani nie napisalas kiedy ten pierwszy lekarz dziecko widzial, ani kiedy pediatra.
          List oczywiscie napisz, jesli uwazasz, ze dziecko bylo niewlasciwie leczone.

A z paracetamolem uwazaj - bedziesz dawac co 2-3 godziny w podwojnej dawce, to zatrujesz dziecko i watrobe mu zniszczysz. Dawka max 4x na dobe, co max 4 godziny, 10mg na kg masy ciala i wiecej nie.
          • bebe52 Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 14.12.10, 10:06
            u lekarza byłam 1,5 tygodnia temu i właśnie wtedy dziecko miało 40 stopni, lekarz kazał tylko paracetamol dawać i sam powiedział że jakby ciężko było gorączkę zbić to mam podawać co 2-3 godziny, tą podwójną dawkę to sama dawałam bo już nie wiedziałam co robić gorączka się nie obniżała w ogóle.
            U pediatry w szpitalu mała ma wizyty co 3-4 miesiące i właśnie natrafiło na wczoraj,lekarka zbadała małą ma czerwone gardło,uszy,gorączkę miała przy wizycie 39,5 mimo że podałam paracetamol 2 godziny wcześniej,no i ten kaszel który jest kilka dni mega intensywny a potem znika na kilka następnych dni i tak w kółko od 3 miesięcy z tym kaszlem jest.
            Lekarka była w szoku że tak długo dziecko jest chore a lekarz z GP u którego byłam powinien mi w trybie natychmiastowym antybiotyk dla dziecka dać i z tego powodu chce ona NIE JA napisać ten list.
            Ogólnie z tym lekarzem jest ciągle jakiś problem bo nawet podważał autorytet naszej dietetyczki uważając że dziecku nic nie jest i leków mi nie wydawał tych co przepisała dietetyczka w szpitalu, również w tedy dostał stosowny list, nie wiem co konkretnie było w nim napisane bo osobiście przez nią był wysłany,wiem jedynie że po jego przeczytaniu był strasznie zdenerwowany ale po nim więcej problemów nie było do tego momentu.
            Na szczęście mała przyjęła od wczoraj dwie dawki antybiotyku,przespała cały dzień i wieczorem gorączki już nie było więc jest już lepiej i czy nie można było tak od razu skoro lekarz od początku wiedział konkretnie od kiedy dziecko jest chore.
            Nie należę raczej do tych matek co to na byle kichnięcie lecą do lekarza ale skoro dziecko chore od kilku tygodni dość intensywnie to chyba jest już coś nie tak i jednak antybiotyk był tu potrzebny dużo wcześniej.
            • edytataraszkiewicz Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 14.12.10, 10:22
              Bebe widocznie w zdenerwowaniu pisalas wczesniejszy post bo tez nie zrozumialam o co Ci chodzi.Myslalam,ze po antybiotyku goroczkuje nadal.

Ja po moich doswiadczeniach,dosc drastycznych z angina malego i wysokiej goraczki dwutygodniowej,nie dam sie wpuscic w maliny i jesli dzieciak goraczkuje bardzo wysoko (40 C) lece do lekarza jesli podawanie przez 3 dni lekow przeciwgoraczkpowych nie pomaga.
              I juz nie slucham,ze mam dalej czekac az sama zniknie .
              Ostatnio robilam malemu badania krwi i wyszly ok,wiec nic powaznego mu nie bylo,ale jest anginowcem jak ja i raz do roku wielka angina + antybiotyk musi byc.
            • lucasa Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 14.12.10, 10:51
              bebe52 napisała:
              > Lekarka była w szoku że tak długo dziecko jest chore a lekarz z GP u którego by
              > łam powinien mi w trybie natychmiastowym antybiotyk dla dziecka dać i z tego po
              > wodu chce ona NIE JA napisać ten list.

Nasz ex-gp, mimo prosb, nie chcial dawac skierowania na badanie moczu (po historii ostrego zapalenia ukladu moczowego), jak dostal list od pediatry, to potem nawet nie zdazylismy dzien dobry powiedziec, a on sie pytal czy przynieslismy mocz do badania....
              A
              • bebe52 Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 14.12.10, 12:19
                no właśnie często tak jest że GP upiera się przy swoim i dopiero jak ktoś z góry wyśle im list z reprymendą dopiero wtedy zaczynają cokolwiek robić.
                Cieszę się że u mnie w GP jest tylko jeden taki lekarz ale niestety w skrajnych przypadkach jestem zmuszona chodzić właśnie do niego.
                • gypsi Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 14.12.10, 20:14
                  Coz, GP tez ludzie - sa lepsi i gorsi. Do znudzenia powtarzam - lepsza dzielnica, lepsza praktyka, lepszy personel (nie tylko lekarze, pielegniarki np. tez).
                  Z tym pohukiwaniem z gory, to tez roznie bywa, np. jesli specjalista zyczy sobie zeby GP przepisal lek, a lek jest drogi (np. 600 funtow za miesiac leczenia) albo zalecony w nietypowej dawce czy "off licence", to moze sobie pohuczec i tyle jego - odpowiedzialnosc za recepte spada na podpisujacego. I czasami trzeba sie niezle naglowic co zrobic w takiej sytuacji.
                  • bebe52 Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 14.12.10, 22:01
                    no domyślam się że nie jest łatwo takiemu lekarzowi podejmować różne decyzje.
                    Córka owszem dostaje dość drogie leki bo za zgrzewkę to koszt bodajże 100f a dostaje takich 4 zgrzewek plus inne specyfiki które też do tanich nie należą,no ale skoro córka musi je przyjmować to lekarz powinien je przepisywać, bez podstaw ot tak sobie żaden specjalista nie przepisywał by tak drogich leków prawda.
                    Lekarze powinni współpracować ze specjalistami jak i pacjentami
                  • edytataraszkiewicz Re: GP-wysoka goraczka co robic?? 14.12.10, 22:02
                    gypsi napisała:

>
                    > Z tym pohukiwaniem z gory, to tez roznie bywa, np. jesli specjalista zyczy sobi
                    > e zeby GP przepisal lek, a lek jest drogi (np. 600 funtow za miesiac leczenia)
                    > albo zalecony w nietypowej dawce czy "off licence", to moze sobie pohuczec i t
                    > yle jego - odpowiedzialnosc za recepte spada na podpisujacego. I czasami trzeba
                    > sie niezle naglowic co zrobic w takiej sytuacji.

Normalnie za strach sie bac.
                    Nojgorsze jest to ,ze bagatelizuje sie pierwsze objawy powaznych chorob a jak juz zaawansowane to nie ma pieniedzy.
                  • lucasa gypsi 14.12.10, 23:05
                    wiem, ze sa rozni - dlatego przenioslam siebie i dzieci.

tak off topic czy mozesz mi powiedziec czy sa jakies wymagania odnosnie zatrudnienia pielegniarki przez przychodnie. musi byc jakas umowa (chociaz na kilka godz w tyg?) czy nie? moj maz nadal jest w mojej bylej przychodni i jest problem np. ze zmienianiem opatrunku. wysylaja (podrzucaja) pacjentow gdzie indziej, ale bez dostarczania srodkow opatrunkowych... jest to jakos regulowane?

i jeszcze pytanie odnosnie Twojego postu - jezeli lek jest w nietypowej dawce, to rozumiem (i nie rozumiem, bo skoro sie cos nie zgadza, to powinno byc skonsultowane chyba a nie odmowione). a jezeli chodzi o koszty - to czy przychodnie maja limit kosztow na leki (na mc? rok?). sa z tego rozliczane? nie idzie to z kasy wspolnej nhs?
                    A
                    • gypsi Re: gypsi 15.12.10, 13:56
                      Opatrunkami zajmuja sie pielegniarki srodowiskowe (District Nurses), a nie pielegniarki praktyki (Practice Nurses), wiec moga byc (i zwykle sa) zlokalizowane gdzie indziej.
                      Srodki opatrunkowe sa w gestii pacjenta - pielegniarka powinna wystapic do GP czego potrzebuje dla konkretnego pacjenta, GP wypisac, a pacjent wykupic i dostarczyc pielegniarce.

Budzet na leki kazde PCT (lokalny NHS) ma wlasny i przekroczyc go nie moze, praktyki pojedyncze maja swoje budzety na leki, ale tylko na papierze - tzn. dostaja info za ile pisza, a placi PCT.
                      Konsultujemy sie oczywiscie ze specjalista w nietypowych przypadkach, sprawdzamy (tez robia bledy w koncu), dyskutujemy z aptekarzami, z "pharmaceutical advisor" w PCT. Nie chodzi o to, zeby odmowic pacjentowi, tylko miec pewnosc, ze lek jest potrzebny i wlasciwy, zwlaszcza jesli bardzo drogi.
                      • lucasa Re: gypsi 15.12.10, 14:29
                        dziekuje za odpowiedz,
                        A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka