Dodaj do ulubionych

NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA

27.05.11, 16:59
czesc Dziewczyny :)

Chcialabym Was zapytac o wozek, jaki byscie polecily dla chlopca. Taki wozek od urodzenia
wzwyz:) - praktyczny.
Myslalam o takiej spacerowce maclarena ; mala , praktyczna; nie chce tez zmieniac wozka po pol roku, wiec taka by mi pasowala....

Moze ktoras z was ma do oddania niepotrzebne rzeczy dla chlopca ? Chetnie bym je wziela, jezeli sa juz wam zbedne....

pozdrawiam cieplo :)

wschodni Londyn
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 27.05.11, 17:17
      Gdybym przed urodzeniem Mii wiedziala to, co wiem teraz, to kupilabym spacerowke (moze byc Maclaren) i fotelik samochodowy (jezeli masz samochod) - fotelik nie musi byc kompatybilny ze stelazem od spacerowki, my z takiej opcji korzystalismy rzadko.
      Do tego kupilabym chuste, a potem nosidlo ergonomiczne.
      U nas wyglada to tak, ze wozka uzywamy 10% czasu, a nosidel/chusty 90% czasu. A wozek mamy wypasiony ;) (Jane Slalom Reverse i polecam go wszystkim, ktorzy mieszkaja na parterze ;))
      • wanilia25 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 27.05.11, 18:12
        no wlasnie, dlatego szukam czegos praktycznego, bo wydac na wozek L 500 i uzywac go przez pierwsze pol roku to dla mnie nie ma sensu; szczegolnie ze musze sie zaopatrzyc we wszystko : wozek, lozeczko, ubranka..... a to nie sa male koszty.

• black_currant Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 27.05.11, 18:34
          Ja kupiłam na ebayu używany Mamas and Papas (jakiś stary model) za 25 funtów, dokupiłam do niego pasujący fotelik. Na początku Zuzka jeździła w foteliku i trochę nosiłam ją w chuście. Potem przerzuciłam się na nosidło ergonomiczne + czasem fotelik (jeśli Zuzka zasnęła w samochodzie). Teraz ma półtora roku i waży 14 kg, więc kupiłam jej wózek 'parasolkę'.
          Może rozważ kupienie jakiegoś niedrogiego używanego wózka na początek, a potem zobaczysz czy maluch lubi być wożony, noszony, jak jest Ci wygodnie na spacerach?
          • natina0 Re: off topic blac currant 27.05.11, 22:38
            14kg?zbiłaś mnie tym powiem szczerze,moja ma 16 mscy i ledwo 9kg dobiła,a ja dwoję się i troję żeby to dziecko coś zjadło!

wózek?teutonia -wychwalam do dziś pod niebiosa.zamieniałam na bebeconfort loola-największy błąd jaki mogłam zrobić!
            • murasaki33 Re: off topic blac currant 27.05.11, 22:50
              Natina, serio piszesz? 9kg? Moj syn wazyl tyle jak mial pol roku, moze masz wage zapsuta?
              • natina0 Re: off topic blac currant 28.05.11, 00:24
                murasaki,serio serio:)z naszą wagą tez ok:)poza tym raz w mscu chodzimy na ważenie przez położne z względu na niską wagę.Dodam,że w listopadzie było 8600 a teraz 9100.Zrobiłam przegląd letnich rzeczy córki z zeszłego roku kiedy miała 6mscy,wiele z nich nadal dobre!!

asica mam mistral s,chciałam cosmo ale wtedy jeszcze do cosmo nie było adaptorów do fotelika maxi cosi.miesiąc po tym jak kupiłam mistral ,już były:((
              • 18_lipcowa1 Re: off topic blac currant 29.05.11, 14:15
                murasaki33 napisała:

> Natina, serio piszesz? 9kg? Moj syn wazyl tyle jak mial pol roku, moze masz wag
                > e zapsuta?

a moze po prostu drobne dziecko??????
            • black_currant Re: off topic blac currant 27.05.11, 22:55
              Moja córa w ogóle jest duża (i je sporo, swoją drogą) - urodziła się ważąc prawie 4kg, ale rośnie równomiernie - w tej chwili powoli żegna się z ubrankami 18-23 miesiące, więc zdecydowanie przekracza standardowe wymiary. Trochę żałuję, bo lubiłam ją nosić w nosidle, ale plecy zaczęły mi wysiadać.
              • ciocia_ala Re: off topic blac currant 27.05.11, 23:20
                Z ta waga dzieci to roznie bywa, a wogole to pozniej juz tak nie idzie do gory. Moja ma 3 lata i wazy 14-15 kilo (9 kilo miala jak miala rok, chyba 9,600). A jest calkiem wysoka i wyrosnieta jak na swoj wiek. To chyba jest tak, ze w pewnym momencie u dzieci wydluzaja sie - raczki i nozki, a wagi szczegolnie nie przybywa.

A co do wozkow popieram pomysl kupna uzywanego na pocztek, a potem docelowej spacerowki. Sama jestem z tych co kupily drogi wozek i po 9 miesiacach nie chcialam juz na niego patrzec (byl ciezki, niewygodny iw wogole, ale na pierwsze miesiace byl super). Ale ja nie uzywalam glebokiego wozka wcale, jedynie stelarza i nosidelka, a potem rozkladanej na plasko spacerowki.

• asica74 Re: off topic blac currant 28.05.11, 00:07
              natina, ktory model teutonii masz/mialas?
      • mrs.t Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 29.05.11, 19:41

> U nas wyglada to tak, ze wozka uzywamy 10% czasu, a nosidel/chusty 90% czasu. A
        > wozek mamy wypasiony ;) (Jane Slalom Reverse i polecam go wszystkim, ktorzy mi

a oczywiscie u nas tez od poczatku to tak dziala; ale moze proporcje bardziej rowne
        u nas tak sie rozklada ze na krotkie wypady do miasta, gdzie BOBa targac sie nie chce jest chusta/nosidlo, bo bariery architektoniczne przeszkadzaja kazdemu wozkowi (osobiscie nie cierpie nie moc wejsc do sklepu, targac wozka po schodach czy czekac na winde)

a na spacery, wycieczki (no bo przeciez nie po miescie) jest wygodny dla dziecka i rodzicow wozek
        • illegal.alien Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 29.05.11, 21:10
          No my na spacer musimy dojechac autobusem, bo samochodem jezdzi tata malej, wiec chodzimy w chuscie. Coraz czesciej jednak biore wozek, bo moj kregoslup nie lubi nosic 9 kilo po 6 godzin dziennie :)
    • carmelaxxx Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 27.05.11, 18:58
      ja mma jane slalom i sobie chwale, tyle ze ciezki jak wszystkie wozki tego typu z wiekszymi kolami, ja kupilam go w komplecie z fotelikiem - gondola matrix z tego powodu bio jak mala miala 2 mies jechalismy na urlop i liczylam sie z tym ze bede ja czesto wykladala i wyciagala z auta wiec nie chcialam jej wybudzac, bralam z fotelikiem ktory byl rozlozony na plasko i robil za gondole. Minus w jane slalom jest troche maly kosz pod wozkiem,ale plusem jest wygodne szerokie siedzisko. Mala ma rok i ciagle go uzywam. Fajne sa tez wozki britax .
      Jak masz mozliwosc albo mieszkasz w okolicy Peterborough to warto tam zajrzec do kiddicare , tam jest cale jedno pietro wielkosci supermarketu z samymi wozkami ktore mozna sobie obejrzec i przetestowac.
      • erga4 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 27.05.11, 21:23
        i ja mam Jane slalom i uwielbiam go!! wcale nie jest taki cieżki - bo poczatkowo przymierzałam sie do kupna bebecar a to dopiero ciezka krowa ;)

mnie się jeszcez podobały wózki Mutsy ale jakoś napliłam się na 3-kołowca.
        i używam go już czwarty rok (2 lata różnicy między dziecmi) i nie potrzebuję żadnego innego wózka.

ważne jest by rozkładany był na płasko a nie ten kubełek w którym dziecko śpi jak na krzesle przechylonym. nie wiem o czym matki mysla kupujac tego typu wózki.

duże koła sa fajne jesli sie duzo spaceruje - dla mnie to była podstawa bo codziennie spacerujemy po kilka godzin.
        Małe kółka są dobre do jazdy po marketach ;) no i do auta łatwiej zmieścić.
        • illegal.alien Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 27.05.11, 22:57
          Haha, ja kupujac wozek doszlam do wniosku, ze one wszystkie musza sie skladac do takich samych standardowych wymiarow - no niestety, okazuje sie, ze nie ;) Zmieszczenie Slaloma R do Micry wymaga troche gimnastyki :D
    • mrlondoner Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 27.05.11, 23:25
      Przede wszystkim zerknij na ebay, czasem mozna kupic prawie nowy wozek za pol ceny lub mniej. Wierz mi, ze nowy po miesiacu bedzie wygladal tak samo, wiec fajnie tu oszczedzic. Za to kupilabym nowy fotelik, bo tak sie zaleca (wiadomo wtedy, ze w wypadku nie bral udzialu i nia ma mikrouszkodzen). Moze niezla opcja dla ciebie bylby Maclaren XLR z fotelikiem Recaro (drogi ale dobry fotelik, wozek ciezkawy i idealny dla wysokiej osoby). Ja na poczatku mialam M&P Pliko P3, potem Switcha i to sa super wozki dla kazdego wieku, ale bardzo ciezko sie podbijaja. Jesli masz wszedzie podjazdy, to ok, jesli wysokie krawezniki- odpusc.
      Wozek ktory ostatnio zwrocil moja uwage to Oyster. Niezly design, bardzo funkcjonalne, lekkie, tysiac ciekawych rozwiazan, ale wymagaja przesmarowania po jakims czasie, inaczej zaczynaja trzeszczec.
      Idealnego wozka raczej nie znajdziesz. Ja mam trzy, na kazda okazje, jednego z nich wszystkich nie daloby sie zbudowac.
      • mrlondoner Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 27.05.11, 23:32
        Aha, jesli myslisz o trzykolowcu, to super sie prowadzi Mountain Buggy. Urban Jungle to taka spora wersja, ale jest tez Swift zdecydowanie wart uwagi.

Z wozkow skladajacych sie jedna reka mozesz zerknac na Baby Joggery, robia sie coraz bardziej popularne, maja super budy i bardzo wysokie oparcia, rozkladaja sie na plasko, nadaja sie wiec zarowno dla noworodka jak i pieciolatka.
    • fifka01 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 10:46
      Ja miałam Teutonie Cosmo rocznik 2010. Polecam gorąco. Udało mi się pomacać i pojeździć wózkami kilkunastu koleżanek, i żaden się nie umywał.
      Własnie mam do sprzedania :) Zdjęcia są tutaj:
      picasaweb.google.com/ewamusialska
      Ale to jest naprawdę porządny, wypasiony wózek. Niemiecka ręczna robota. Nie telepie się, nie skrzypi, jak inne, które mijam na ulicy. Ostrzegam, że nie oddam go za byle jakie pieniądze:)
      • natina0 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 10:57
        fifka,dlatego ja zostawiam dla drugiego teutonię,większość ludzi nie jest świadomych tego wózka i jak mają mi dać 1000zł to wolą kupić cos w stylu merc-pol ale wychodzą z założenia że nowy,nie patrząc na jakość:(tak jak Ty powiedziałam że za bezcen go nie oddam!:)
        • fifka01 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 22:38
          Ja nie zostawiam dla drugiego, bo albo będę je mieć natychmiast (wtedy będę potrzebować podwójnego wózka), albo wcale. :(

I zauważyłam, że na rynku Teutonie są albo nowe, albo stare, około pięcioletnie na przykład. To dlatego, że jak ktoś już ją ma, to używa do oporu dla pierwszego i dugiego dziecka i nie pozbywa się po roku. (Zauważ, że wszelkie inne firmy, nawet te dobre, do wyboru, do koloru, roczne, półroczne, dwuletnie wszędzie są do wzięcia. A teutonię kupisz nową, albo bardzo starą. Nawet była o tym dyskusja niedawno na forum wózkowym.) Świadczy to niezbicie o jakości tych wózków.
          Jedynym wyjątkiem jestem ja (ja zwykle pod prąd:), że pozbywam się eutonii, która ma rok, a używana był troszkę ponad pół roku. :)
          • natina0 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 23:05
            dokładnie,zgadzam się.Moja dokładnie tak samo,ma nieco ponad rok, a używana 8mscy.Żal sprzedać za marne grosze.Może się jakiś kupiec nawinie,wtedy bym sprzedała.Ja moją stuningowałam:)głeboki mozna mieć wdwóch wersjach kolorystycznych i spacerówkę też,razem togheter 4 rózne wersje jednego wózka mam:)uwielbiam go za to!:P
        • fifka01 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 23:17
          Ja się bałam eksperymentów z kolorami, bo mnie się wszystko szybko nudzi. :) Zresztą w moim wieku, i wieku mojego męża, kolory wygłądalyby cokolwiek głupio. Tak mi się przynajmniej wydaje. :)
          Ale nalepsze jest to, że w kazdej chwili można dokupić oryginalne, bądź nie oryginalne dodatki i poszaleć :)
      • zurekgirl Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 10:59
        Fifka, ladna ta teutonia. Czy ona ma jakakolwiek amortyzacje? Moglabys zmierzyc wysokosc oparcia? Nie kopalas w stelarz? Jaka jest szerokosc wozka z kolkami? I ile sobie zyczysz za ten piekny zestawik (folie przeciwdeszczowe wliczone?)?
        • fifka01 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 22:53
          1. Ma amortyzację. Nie wiem, jak się ona nazywa, jakiego jest rodzaju, może wujek google by wiedział, ale ma. Od razu powiem szczerze, że oczywiście istnieją wózki lepiej amortyzowane, terenowe itd., ale ten też jest niczego sobie. Z siedziskiem spacerowym można spokojnie po mieście, parku, leśnych scieżkach (no, może bez jakichś wielgaśnych korzeni wystających) chodzić. Z gndolą, która jest lżejsza i leży w niej leciutki maluszek jest nieco słabsza amortyzacja niż z siedziskiem spacerowym, ale i tak dziecko śpi jak marzenie. (JEżdziłam z noworodkiem po mieście, lesie, tarawie i plaży. Spała jak suseł a ja prowadziłam wózeczek jedną ręką.) A jak powiesisz na wózku wyładowaną pieluchami torbę, czyli zwyczajnie go dociązysz, to już jest calkiem spoko.
          2. Wysokość oparcia - 43 cm.
          3. Nie kopałam. A po co miałabym kopać?
          4. Szerokość wózka w najszerszym miejscu, czyli w tylnich kołach - 57 cm!!!! Przechodzi mi przez kuchenne drzwi 60! )))) Jako jedyna wchodziłam z całym wózkiem do przebieralni na basenie. Inne mamy miały wózek postawiony (zaklinowany) w drzwiach, i przebierały siebie i maluszka w przeciągu, na widoku 'przechodniów".
          5. Folie wliczone. Osobna na gondolkg, osobna na spacerówkę. Jakoś nie wpadłam na pomysł, żeby je sfotografować. (Nie mam już adapterów do fotelika Maxi Cosi, torby, parasolki, śpiworka i moskitiery. Sprzedały się, lub sż w trakcie sprzedazy. Jednak każdą z tych rzeczy też polecam.)
          6. Nie mam pojęcia ile sobie liczę na niego. Naprawdę, nie potrafię na razie okreslić. Dajcie mi parę dni, muszę sie pogodzić z myślą, że nie wezmę za niego tyle, ile naprawdę jest wart. :)
      • asica74 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 11:03
        fifka, to czemu go sprzedajesz skoro taki dobry? i za wiele? i gdzie mieszkasz? i czy przed sprzedarza jest opcja pomacania i poogladania?
        mi bardzo sie podoba teutonia lambda, ale jeszcze go na oczy nie widzialam...
        • fifka01 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 23:06
          1. Bo mimo, ze dobry, genialny itd., to mi nie jest już potrzebny. Oprócz niego mam parasolkę, Babywelt Flic, (którą swoją drogą też każdemu z czystym sercem polecam), a która spokojnie daje radę po mieście, w którym mieszkam. Dodatkowo za kilka tygodni przeprowadzam się w miejsce, gdzie przystanki autobusowe "z" i "do" miasta mam 20 metrów od domu. A na plażę i do lasu jeżdżę rzadko, i tam od biedy ta parosolka daje radę. Więc Teutonia mi nie potrzebna. Po co ma stać i na wartości tracić.
          No i... Znudziła mi się. Marzy mi się mieć tę parasolkę, którą mam i taki drugi, naprawdę stricte terenowy - Mountain Buggy Terrain. :) Wtedy będę w góry chodzić. :)
          2. Nie wiem jeszcze. :)
          3. Mieszkam w Exeter.
          4. Oczywicie, że jest opcja pomacania, poskładania, pojeżdzenia po okolicy, przymierzenia do samochodu i co tylko chcesz. Tylko musisz przyjechać do mnie. :)
          5. Nie wiem jak się ma Cosmo do Lambdy. Pewnie Lambda leżejsza. Pewnie inna amortyzacja, inne składanie. Ale gondola, siedzisko spacerowe i wszelkie bajery takie same.
          • asica74 Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 28.05.11, 23:21

fifka, dzieki za wszelakie opisy... juz mialam sie pakowac by pojechac obmacac, kiedy sie zorientowalam, ze exeter jest ode mnie daleko.... :( nie da razy teraz na taka podroz.
            powodzenia w sprzedarzy
            • cherrie Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 29.05.11, 11:53
              Hm, a ja polecam gondole na poczatek, uzywana, a potem nowa spacerowke.
              Sama steasznie sie jeszcze w ciazy motalam z wyborem wozka. Nie chcialam wozic malenstwa w spacerowce, wiec kupilam w pl bartatine. Bylam mega zadowolona. Po kilku m-cach sprzedalam za dobre pieniadze, wozek jak nowy.
              Teraz jezdzimy maclarenem xt, ma swoje zalety- dzidz ( 14 mcy) wazy ponad 12 kg, wiec waga wozka jest b wazna, szczegolnie ze mieszkam na olbrzymiej gorce. Ma super budke, rozklada sie na plasko, dobrze jezdzi i podbija sie.
              Minusem jak dla mnie jest brak pelnej raczki, palaka ( tacka byla by tez super) oraz plytkosc wozka. Chodzi o to, ze wozki tego typu nie sa dobrze zabudowane z boku, a wiadomo gdzie jak gdzie ale w uk jak zawieje, to lepiej sie chowac.
              Mysle, ze fajne sa mamas and papas, nie pamietam teraz nazwy, ale te z opcja 2w1( czyli mozliwosc rozlozenia oparcia i "zrobienie"gondolki)
              Jednym slowem, najwazniejsze aby byl lekki. Straszne sa te ciezkie wozki, a niestety trzeba sie wtedy naszarpac!
            • asica74 FIFKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.06.11, 11:10
              Fifka, zobaczylam, ze sprzedajesz wozek na ebayu:) Napisalam ci wiadomosc!
    • szczur.w.sosie Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 29.05.11, 17:28
      Kupiłam Mamas&Papas Voyager. Za 75 funtów na ebayu. Rozkłada się na płasko, do bagażnika wchodzi - a to najważniejsze. W zasadzie bardzo rzadko używany, głównie do usypiania dziecka na dworzu.
    • mrs.t Re: NAJLEPSZY WOZEK DLA MALUSZKA 29.05.11, 19:39
      najlepszy? To B.O.B Revolution:)
      od urodzenia uzywam, dla nas plusem sa duze kola (mieszkamy na obrebach miasta, off roading wskazany);
      duuuzo miejsca, jeszcze z rok synek pojezdzi jakby bylo trzeba (ma 2 lata teraz), praktyczny (choc wieksze auto wskazane;) prowadzi sie BAJECZNIE a to chyba najwazniejsze , no i wygodny dla dziecko a to druga najwazniejsza rzecz, maly lepek sie mu nie obija na wertepach..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka