Dodaj do ulubionych

jezyk obcy w primary school

27.10.11, 10:29
no wlasnie, pytanie jak wyzej czy dzieciaki maja obcy jezyk w primary? wedlug tego co wyczytalam jest rekomendowany i od 2010/2011 dzieci powinny byc nauczane ale czy szkoly maja wybor??...
jak to jest w waszych szkolach, a jesli dziecie wasze ma dodatkowy jezyk to w ktorej klasie zaczelo jesli moge zapytac
potrzebuje informacji bo zamierzam z dyrektorem w szkole mojego dzieciecia porozmawiac i chcialabym byc przygotowana
Obserwuj wątek
    • igooska Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 10:41
      Starszy rozpoczął w Y4 francuski,ale to raczej byla taka zabawa,w Y5 było go trochę więcej ale opiekun roku znał francuski i trochę dzieciaki nauczył.Y6 był podporządkowany egzaminom wiec nic sie nie uczyli.Teraz młody jest w secondary i tutaj tez jest francuski ale tak na poważnie,i widzę ze idzie mu fajnie.Na pewno te wcześniejsze lekcje ,mimo ze nieregularne coś mu dały.Cos mi syn mówił ze jak na koniec roku uzyska zakładany poziom(5c) to w Y8 bedzie mógł dobrać jeszcze niemiecki co mnie cieszy bo i ja trochę znam a i najbliższych kuzynów synowie maja w Niemczech a tamci po polsku nie umieją.
    • carmelaxxx Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 10:48
      mlody ma francuski, zaczol w y3, byly to slowka i zwroty grzecznosciowe, teraz jest w y5 i ucza sie bardzo prostych zdan i wlasciwie niewiele tego jest a szkoda bo on sie az rwie do nauki jezyka nowego.
      • espionka Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 11:39
        w naszej podstawówce francuski leży, w Year 5 syn uczony był kolorów, jak komuś zależy na języku posyła dziecko na prywatne lekcje- szkoła oferuje totalne minimum a szkoda bo po tylu latach nauki języka obcego można go opanować na przyzwoitym poziomie.,
    • julia_uk Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 11:50
      Moj synek chodzi do wedlug mnie "slabej" szkoly, jest w Year 1, ale duzo slowek francuskich przynosi do domu, potrafi juz sie przywitac, pozegnac, przeprosic po francusku itp. To chyba zalezy od nauczyciela....
    • aniaimax Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 12:21
      moj mlody mial w y1, potem przez jeden semestr w y2 i niewiele sie tego hiszpanskiego nauczyl. Teraz w y3 ma inna nauczycielke i szoku jestem jak duzo sie przez te 2 miesiace nauczyl. Aha u nas nie ma mozliwosci wyboru jezyka.
      • dorotus76 Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 13:01
        U nas w primary school nie ma obcego (jeśli nie liczyc walijskiego), moja 10 latka chodzi drugi rok prywatnie na francuski.
        • murasaki33 Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 13:40
          Moja cora jest w reception i co tydzien "przynosi" kilka nowych slow po francusku.
    • fifka01 Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 14:31
      A gdybyście miały wybór, jaki język wybrałybyście dla dziecka?
      Mi się wydaje, że hiszpański bardziej uniwersalny od francuskiego, i ławiejszy, ale może się mylę?
      • benignusia Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 15:07
        u nas tylko walijski.córka w Y 1 potrafi tyle powiedziec w tym języku że czasem jesteśmy w szoku.cieszę sie bardzo.niewiem jak dalej w szkole,musze zapytac.
      • kaka-llina Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 16:38
        Ja bym wybrała hiszpański, nie wiem czy jest dużo prostszy, na pewno czyta się łatwiej.... Ja wybrałabym bo trochę (kiedyś całkiem nieźle) umiem..
        • espionka Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 17:37
          poza Europą (bo tu tylko w Hiszpanii) spora część świata używa hiszpańskiego, np. w Peru po angielsku sie nie dogadasz :))
          • fifka01 Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 17:43
            w końcu nie na darmo jest to jeden z podstawowych języków onz, i dlatego napislam właśnie, ze chyba bardziej uniwersalny od francuskiego, ale moge sie myslic, bo nei wiem w sumie, na jakiej powierzchni globbusa po francusku sie mozna dogadać w porównaniu z hiszpańskim...
            • murasaki33 Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 17:52
              Jednak zwykle lub czesto wyboru nie ma:(
              Choc sadze tak bez poparcia danymi, ze w UK popularniejszy jest hiszpanski, mimo ze z tego watku to nie wynika:)
              • aniaheasley Re: jezyk obcy w primary school 27.10.11, 18:36
                Kiedys chyba krolowal francuski, ale teraz coraz wiecej mlodziezy (w szkolach srednich) wybiera hiszpanski, bo kultura hiszpanska jest dla nich bardziej cool, i jezyk latwiejszy.

W temacie ogolnodostepnosci jezykow obcych w panstwowych szkolach podstawowych, to chyba za pare lat ma szanse sie cos zmienic.

Obecnie powoli ospale (jak zolw ociezale) rusza akcja Speak to the future - the campaign for languages, apel o powszechne nauczanie jezykow obcych od najwczesniejszych lat.

Ich bardzo skromna jak na razie strona internetowa:
                www.speaktothefuture.org
                • espionka Język hiszpański 27.10.11, 18:56
                  Język hiszpański jest trzecim najpowszechniej używanym językiem na świecie :)
                  francuski nie jest w czołówce (nie wiem gdzie on sie tam plasuje, pierwszy był zdaje się chiński), Ameryka Południowa, Ameryka Pólnocna - tam się posługuje hiszpańskim
                  • espionka Re: Język hiszpański 27.10.11, 19:05
                    a popularność francuskiego na pewno wzrasta w kontaktach dyplomatycznych, unia, Belgia i te sprawy :) więc warto się go uczyć, to ta sama rodzina romańska, poznasz francuski to z hiszpańskim będzie łatwiej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka