Dodaj do ulubionych

Szcepionka MMR2

28.11.11, 15:22
Witajcie
Moj syn otrzymal pierwsza dawke tej szczepionki, bedac w PL, w 13-tym m-cu zycia.
Byla to szczepionka skojarzona.
Wg polskiego kalendarza szczepien, 2 dawke powinien otrzymac w 7 roku zycia.
Wg angielskiego miedzy 3-5 rokiem zycia.
Wiecie moze, dlaczego jest taka rozbieznosc?
Wlasnie dostalismy zaproszenie na szczepienie - syn ma 4.5 roku.
Czy cos moze sie stac, jesli przyjmie szczepienie normalnie z ang kalendarzem szczepien?
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: Szcepionka MMR2 28.11.11, 16:21
      Oni chyba hurtem rozsyłają te zawiadomienia - w zeszłym tygodniu dostałam podobny list. Z tym, że córka była szczepiona rok temu. :/ Muszę się do nich przejść i pogadać, niech mi wyjaśnią, co i jak, bo to trochę dziwne. Na razie i tak mi się nie spieszy, bo dziecię przyniosło ospę z przedszkola, więc wszelkie szczepienia sobie darujemy.
    • zurekgirl Re: Szcepionka MMR2 28.11.11, 16:37
      Mi babka wyjasnila, ze chodzi o to, zeby dziecko ta kolejna dawke dostalo przed pojsciem do szkoly. Dlaczego, to juz nie wyjasniala. Najlepiej pogadaj w swojej przychodni. Ja moja zaszczepilam zgodnie z prikazem, zanim do przedszkola wyslalam ;)
      • 3-mamuska Re: Szcepionka MMR2 28.11.11, 18:52
        zurekgirl napisała:

> Mi babka wyjasnila, ze chodzi o to, zeby dziecko ta kolejna dawke dostalo przed
        > pojsciem do szkoly. Dlaczego, to juz nie wyjasniala. Najlepiej pogadaj w swoje
        > j przychodni. Ja moja zaszczepilam zgodnie z prikazem, zanim do przedszkola wys
        > lalam ;)
        Dlatego zeby zabezpieczyc dziecko przed zachorowaniem w szkole.
        Moj tez byl szczepiony w polsce 1 dawka,a 2 dawka jak mial 5 lat juz tutaj.
        • liley11 Re: Szcepionka MMR2 28.11.11, 22:18
          Ja dostaje po dwa takie listy dla dwojki dzieci z rozna czestotliwoscia, co dwa, trzy tygodnie, co miesiac... tlumacza to tym, ze usprawniaja system.... dlugo cos im to usprawnianie idzie...juz drugi rok!
          • 1mzeta U mnie inaczej 29.11.11, 12:13
            Wg naszego kalendarza szczepień w mojej dzielnicy- pierwsza dawka 12-13 miesięcy, a druga 6 miesięcy po pierwszej. W naszym rejonie jest (była 2 lata temu) większa liczba zachorowań na te choroby. Nam już minęło 6 miesięcy dawno od pierwszej dawki, nikt żadnego listu nam nie przysłał, a i my sami nie zamierzamy małego szczepić w tak szybkim terminie. Drugą dawkę dostanie w okolicach 4-5-trgo rż.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka