05.01.12, 23:09
Witajcie.
Jestem zielona w kwestii mies, a chcialabym cos popiec dla Rodziny, coby mnie docenili...
Wiem, ze karkowka jest dobra do pieczenia. Czy karkowka to wieprzowe mieso? Jak jest po angielsku?
Wiem tez,ze w watku kiedys cos bylo na temat pork loin(schabu).Czy schab sie nadaje jako danie glowne,a potem do skrojenia w plasterki?
Ktore mieso polecacie i koniecznie po angielsku,jesli laska.
Co to jest za kawelek gammon? Mowia,ze baleron. Ale baleron mi sie kojarzy z okropnie czymsc tlustym...Baleron...Ale moze sie myle.
Dzieki, przepisy mile widziane.
Obserwuj wątek
    • t.edyta Re: Miesa 06.01.12, 00:39
      Gammon to szynka,przewaznie taka juz zapeklowana sie smazy w plastrach i podaje z jajkiem smazonym i ananasem tez smazonym.
      Karkowka moze byc od kazdego zwierza.aczkolwiek kark kazy zwierz posiada.
      Najwyraznij TA karkowka czyli shoulder pochodzi od swini czli porka (pigi).
      Schab mozna upiec w piekarniku (OWEN) I pozniej pokroic w plasterki.
      • saram0na Re: Miesa 06.01.12, 00:51
        t.edyta napisała:

> Gammon to szynka,przewaznie taka juz zapeklowana sie smazy w plastrach i podaje
        > z jajkiem smazonym i ananasem tez smazonym.
        > Karkowka moze byc od kazdego zwierza.aczkolwiek kark kazy zwierz posiada.
        > Najwyraznij TA karkowka czyli shoulder pochodzi od swini czli porka (pigi).
        > Schab mozna upiec w piekarniku (OWEN) I pozniej pokroic w plasterki.
        hehehe jestes @ ale dobrze piszesz :)
        • steph13 Re: Miesa 06.01.12, 09:11
          Ten Owen to swinia ale z plastrem ananasa na karku obleci.
          Swietna inicjacja dla niewtajemniczonych.
          • jaleo Re: Miesa 06.01.12, 10:54
            steph13 napisała:

> Ten Owen to swinia ale z plastrem ananasa na karku obleci.

Fakt. Jak byl w Newcastle to ciagle sie kontuzjami wykrecal, a jak tylko przeszedl do Man U to lata po boisku jak nakrecony.
            • kalasotka Re: Miesa 06.01.12, 14:56
              A mi sie Owen podoba:) Choc z ananasem go nie widzialam;)
    • edzior1 Re: Miesa 06.01.12, 14:21
      karkoweczka w plastry na to tarta marcheweczka z pietruszka, porem, piec a na koniec plastry zoltego sera.... mniam
    • kalasotka Re: Miesa 06.01.12, 15:00
      Schab zdecydowanie nadaje sie jako danie glowne. Nasmaruj go przyprawami, czosnkiem, do rekawa i do piekarnika. Jezeli jestes poczatkujaca w kuchni to powinno wystarczyc. Nadziewanie zostaw na pozniej:)
      Gammon jakby sie uprzec to tez sie nadaje na obiad. Jak bylam na diecie to go czesto jadlam i nie jest tlusty. No i nie jest to baleron.
      Lubie robic gulasz z lopatki (pork shoulder)- juz jestem madrzejsza;) lub innego miesa , ktore mozesz kupic juz pokrojone na kawalki.
    • mialumia Re: Miesa 06.01.12, 18:07
      kup pork shoulder i zrob ten gulasz www.wielkiezarcie.com/recipe1945.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka