Dodaj do ulubionych

Ematka cwiczy silowo

28.05.23, 14:12
Podzielcie sie prosze jakimis smacznymi przepisami wysokobialkowymi. Nie jem miesa stad kurczakowanie odpada. Ryby lubie ale sa drogie..

Jem na okraglo jajka sadzone i na miekko.. albo salatki z serem.

Skyr jest okropny, nie wiem z czym go mieszac aby wchodzil 🥴.

Z gory dzieki za porady.
Obserwuj wątek
    • ggrr.ruu Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 14:21
      Bez mięsa będzie trudniej... Spróbuj skyr z puddingiem proteinowym, owocami i odżywką białkową - ja to uwielbiam w ramach zaspokajania apetytu na słodki smak. Klasyki: pasta z jajek i makreli wędzonej, różnego rodzaju pasty twarogowe. Jak lubisz na słodko to na przykład taki pseudo sernik (twaróg, skyr, odrobina śmietanki, trzy herbatniki, masło orzechowe) zmiksować i wstawić do lodówki, ja nie lubię z dodatkiem żelatyny, więc jem jako krem. Skyr możesz użyć też do różnych ciast, na przykład pizza proteinowa albo cynamonki proteinowe
    • cojapaczem Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 14:22
      Qurczaka kup.
    • geez_louise Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 15:01
      Tak lubię nabiał, mięcho, ryby i owoce morza, że muszę się ograniczać, bo za dużo mam białka. Nawet nie znam przepisów na żadne zamienniki, bo ich nigdy nie potrzebowałam. Nie pomogę…

Za to mam problem z jedzeniem po treningu. No nie smakuje mi nic wtedy, jadłabym dopiero jakieś 3-4 h po.
      • wapaha Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 17:28
        geez_louise napisała:

>
        > Za to mam problem z jedzeniem po treningu. No nie smakuje mi nic wtedy, jadłaby
        > m dopiero jakieś 3-4 h po.
        >
        nie masz problemu, twoje cialo jest bardzo mądre wink
      • geez_louise Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 17:45
        Serio? I te wszystkie piękne wyrzeźbione osoby na siłowni, z moim trenerem na czele, nie mają racji każąc mi jeść białko zaraz po treningu? I tak posłucham Ciebie (wreszcie ktoś mi mówi to, co chce usłyszeć), bo po prostu nie dam rady robić inaczej.
        • wapaha Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 17:54
          Okienko anaboliczne na spożycie pokarmu trwa 30-120min , najbardziej optymalny czas to 90-120 min ( i białko najlepiej zaserwowac własnie wtedy )-
          Mój mąż musi zjeśc od razu po treningu - ja z kolei absolutnie nie ( u mnie to min 1,5 -2 godz )
    • kazimierav Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 17:24
      Tofu, twarożek, orzechy, pestki, ciecierzyca, soczewica, groch, zielony groszek, fasolka.
      Najlepiej zmieszać kilka w jednym daniu.
    • wapaha Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 17:28
      - do 150ml skyru dodaj 1 łyżeczke chia i 1 łyżeczkę miodu - pyszota wink
      - twaróg półtłusty
      - mozarella
      -kotlety sojowe-fasola-ciecierzyca
      albo idź na łatwiznę i kup po prostu odzywkę białkową
    • triismegistos Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 18:57
      Moje ulubione niemięsne źródła białka to chudy twaróg, takaż mozzarella, mleko kokosowe, ciecierzyca, soczewica, tofu. Twaróg nie tylko że szczypiorkiem, ale np zapieczony z masłem orzechowym, w indyjskich curry zamiast paneeru, tofu najlepiej wchodzi mi po chińsku/ koreańsku/ tajsku.
      Warto spojrzeć na niektóre warzywa, szparagi i fasolka szparagowa mają trochę białka, a zaraz będzie bób.
      Nie lubisz skyru, ale może labneh że skyru z pieczonymi warzywami?
      Można też czipsami -proteinowe piramidki z Rossmanna, albo bób prażony.
      Warto zaopatrzyć się w białko w prochu, neutralne dodać np do mizerii, albo do różnych sosów, a czasem nawet koktajl ze smakowych.
      Ryby też nie muszą być drogie, śledzie, tuńczyk w puszce etc to fajne jedzenie.
      • triismegistos Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 18:59
        I różne "niemięsa" polecam. W Biedronce jest super "kurczak" wegański na przykład.
        • mid.week Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 19:36
          A masz jakies konkretne, sprawdzone? Co jakis czas próbuje sie przekonac do zamienikow i poki co zjadliwe byly tylko falafelki z biedry, reszta 🤢
          • triismegistos Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 19:44
            Bardzo lubię te. Sznycle po prostu grzeję na patelni grillowej i z ziemniakami i jakimś warzywem, "fileciki" najbardziej lubię do kanapek. Też z patelni grillowej.
            • triismegistos Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 19:45
              W Biedronce kupuję.
              • mid.week Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 20:57
                Dzieki smile
      • okruchlodu Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 20:26
        Jak dokładnie robisz ten twaróg zapiekany z masłem orzechowym? Bardzo mnie zaintrygował 🤤.
        • triismegistos Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 20:35
          Przekrajam klinek na pół, smaruję masłem orzechowym i wsadzam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni pod super grill. Piekę kilka minut, tyle żeby był ciepły ale nie puścił wody. Po wyjęciu z piekarnika solę i posypuję ziołami. Mój ulubiony zestaw: kolendra, mięta, szczypiorek. Do tego zawsze jakieś warzywa.
          • okruchlodu Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 20:47
            Dzięki, na pewno przetestuje.
      • wapaha Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 21:29
        Brzmi.pysznie

P.s. ten z tłuszczykiem lepiej się przyswoi (twaróg)
    • mid.week Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 19:41

Skyr kocham i jem nawet sote ale jak Ty nie lubisz to po co sie meczyc? Pojawily sie w Kerfie serki wiejskie wysokobiałkowe, chyba z piątnicy. Jest masa proteinowych napoi, puddingow, kaszek. A jak nadal za malo to kup odżywkę białkową i dosypuj smile
    • okruchlodu Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 20:14
      Polecam kupić odżywkę białkowa to bardzo ułatwia życie nie jedzącego mięsa 'sportowca'.
      Białko można dodać do owsianki, szejków, placuszków (najprostsze to jajko + odżywka), ciast.

Skyra jadam czasami z owocami, orzechami, nasionami chia, słodzę stewią, dodaję do omletów i do 'wszystkiego' jako zamiennik śmietany kwaśnej.

Poza tym granulat i kotlety sojowe (suche zawierają 50g białka w 100g), mozarella, twarogi (np.w formie syrnikow), makarony z grochu itp, warzywa strączkowe (polecam przetestować chili con carne z granulatu sojowego z fasolą czerwoną).
    • jolie Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 21:08
      czerwonylucjan napisał(a):

>
      > Skyr jest okropny, nie wiem z czym go mieszac aby wchodzil 🥴.
      >
      Z tym się zgodzę, ma taki wstrętny posmak, który zostaje na języku. We wszystkich produktach 'wysokobiałkowych' czuję tę ohydę, coś przypominającego mleko w proszku z tych niebieskich worków sprzed 30 lat, Dlatego wolę zjeść zwykły biały ser- często robię go sama.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Ematka cwiczy silowo 28.05.23, 21:46
      Oprócz tego, co wymieniłaś, to u mnie grany jest twaróg oraz szynki suszone typu jamón ibérico. Poza tym odżywki białkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka