Dodaj do ulubionych

NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy

07.01.12, 22:21
wlasnie mi gosciuprzywiozl pizze, zarcie i desery - wynioslo mnie 23.50 mysle ze calkiem sensownie zwazywszy na to ile zamowilam. ale juz nie chcialam wiecej wydawac wiec biedny kurier nie dostal nic. teraz sie zastanawiam ze troche chamsko i powinnam cos dac. ile dajecie?

szczerze pwoiedziawszy wiecej niz funta nie mialabym ochoty dac ale tez 1 funta dac glupio - troche malo. jesli juz to ze 2-3 co najmniej.
co myslicie?
Obserwuj wątek
    • zurekgirl Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 22:26
      W tym przypadku pewnie bym po prostu nie brala reszty z 25 funtow, ale tak poza tym przypadkiem, to wydaje mi sie, ze funt napiwku za pizze jest ok. Ja tak daje (a czasem np 50-80p, jak akurat tak wypada do zaokraglenia) i nie mam wyrzutow sumienia.
    • gosia7813 Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 22:31
      Troche chamsko, ze nie dalas nic:)
      Ja daje zawsze z 2F, a w restauracjach czy u fryzjera ciut wiecej. Pracuje jako kosmetyczka i tez mi zawsze jest milo jak mi klientka zostawi nawet 1 czy 2 funty wiecej.
      • robak.rawback Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 22:33
        placilam karta online przed dostawa. wiec nie bylo wydawania reszty etc.
        kurcze zal mi teraz. powinnam byla dac chociaz 1.
        • robak.rawback Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 22:35
          a dajecie jak macie dostawe z supermarketu?
          • gosia7813 Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 22:41
            Teraz trudno sie mowi - dasz nastepnym razem:)
            A co do Twojego pytania to sama jestem ciekawa bo tu akurat nie daje.
            Zaraz mi tez bedzie zal jak sie okaze, ze wszyscy daja, a ja nie. Jakos nie wpadlam na to:)
            • robak.rawback Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 22:46
              nie jakos sie za mocno nie przejmuje tymi z supermarketu. bo chyba raczej i tak nie bede dawac. ale z ciekawosci pytam o nich.
              ale ten od pizzy tak jakos lekko sie ociagal nim odszedl. tez na zmarznietego wygladal. aghrr ale jestem zla na siebie ...
              • clonek13 Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 23:00
                tak jak tu jedna kolezanka napisala ,daje napiwek ta koncowke , czyli place 23 , 50 funta to daje 25 i reszta dla niego na waciki :)
                gdy place online za dostawe+towar to przygotowuje 1 lub 1,5 funta do reki kurierowi
                • edzior1 Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 23:05
                  a listonoszowi za listy tez dajecie napiwki?
                  mojej ulubionej fryzjerce ktora zawsze mie wcisnie w terminarz i doradzi daje napiwek ale zxa dostawe z supwermarketu czy za pizze nie , no coz sknera jestem!
                  • princesswhitewolf Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 08.01.12, 01:48
                    dostarczyciele z supermarketow i listonosze legalnie NIE MOGA brac zadnych napiwkow. Tak samo jak lekarz nie moze akceptowac "dowodow" wdziecznosci w kopercie. W wiekszosci firm od klientow nie mozna przyjac na wlasnosc nawet czekoladek od klientow czekoladek. Reguly sa takie ze nalezy takowy prezent przyjac i czestowac wszystkich wokol. NIe jeden pracownik tu i tam popadl w tarapaty akceptujac takowe prezenty.
                    Reguly w UK sa dosc restrykcyjne i to co wolno w restauracjach i dostarczycielom z restauracji, nie oznacza ze mozna listonoszowi zaoferowac. Sorry- mozna starac sie dac, ale to nie jest legalne by przyjal
          • asica74 Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 23:33
            Przy naszej pierwszej dostawie z supermarketu trafil mi sie przemily pan, ktory nam wszytsko wytlumaczyl, oraz zastrzegl by nigdy nie dawac napiwkow dostawcom. Wiec nie daje.
            Ale na przyklad gdybym miala jednego dostawce, bardzo pomocnego etc. to dalabym.

Na przyklad moj listonosz - zawsze mi donosi paczuszki na drugie pietro, co w czasie ciazy bylo zbawieniem. I myslalam o tym, by mu na swieta dac napiwek, ale go nie zlapalam. I teraz nie wiem czy sie wyglupiac i dac mu to co mialam zamiar, czy nie?
    • illegal.alien Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 07.01.12, 23:02
      Przy dostawach zaokraglam w gore do najblizszej piatki czy dziesiatki. W Twoim wypadku pewnie bym dala gosciowi 2-3 funty.
      W restauracjach 'siadanych' ;) daje ok. 15%.
      • moccabristol Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 08.01.12, 00:24
        robię dokładnie tak samo, zaokrąglam do 5 albo do 10:) Oczywiście jak jest 24,20 to się nie wygłupiam i nie daje 80p tylko 2 funty dodatkowo i analogicznie przy dziesiątkach.
    • monika_i Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 08.01.12, 00:27
      kiedy dajecie napiwek fryzjerowi?
      • robak.rawback Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 08.01.12, 01:56
        listonosze to sie zrobili wygodni. raz zadzwonil do domofonu, wyrwal mnie ze snu wiec nieprzytomna pobieglam odebrac, a on do mnie ze czeka na dole, no to jako ze bylam jeszcze na pol we snie to grzecznie powiedzialam ze juz ide i polecialam.
        prawie sie wywalilam na parterze bo jeszcze mialam nogi jak z waty. jak teraz mi dzwoni i mowi ze czeka to mu mowie zeby przyniosl na gore.

nie, listonoszom to nie czuje potrzeby dawac. nie widzialam tez zeby tego oczekiwali bo od razu uciekaja jak wrecza przesylke.
        • botu Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 08.01.12, 11:48
          > dzwoni i mowi ze czeka to mu mowie zeby przyniosl na gore.

Do sypialni? ;-)

> bo od razu uciekaja jak wrecza przesylke.

Boją się czego w tej sypialni oczekujesz ;-)
    • justmaga Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 08.01.12, 12:32
      Przewaznie zamawiam i place on line wiec nie daje zadnych napiwkow. Jak np place w domu to wtedy zaokraglam . Listonosza mam milego wiec mu mowie dziendobry co rano ;)

w taksowce tez zaokraglam.

Napiwki daje tylko i wylacznie w restauracji (ale wtedy to oczywiscie facet placi ;) )
      • kobylczusia Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 08.01.12, 20:39
        ja tam rzadko daje. Raczej wyrzutów mega nie mam.
    • miss_scary Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 09.01.12, 00:26
      Oj przypomnialas mi, ze w sylwestra pizze online zamowilismy i nie dalam napiwku i jest mi przykro, moze wlasnie dlatego moj chlop sie rozchorowal po niej :) dostarczycielowi zakupow nawet mi nie przyszlo do glowy zeby napiwki dawac ale takiemu z takewaya oczywiscie, £1 daje.
    • zaba-ryba Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 09.01.12, 02:52
      Zawsze dawalam,ale od jakiegos czasu nachodza mnie dziwne refleksje a minowicie- czy dajecie napiwki: urzednikom panstwowym itp ,nauczycielom Waszych dzieci,paniom/panom sklepach (typu Tesco, Asda itp) w bankach no i nie wiem co tam jeszcze mozna wymyslic ;p (wiadomo, ze nie wszystko jest legalne-przymykam oko ;p ) Dlaczego ludziom wykonywujacym niektore zawody wypda (a nawet powinno sié)dawac napiwki a niektorym nie, przeciez kazdemu zaklad pracy placi, kazdydostaje wynagrozenie... powoli przstaje to rozumiec ;ppp
      • spawacz.drewna Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 09.01.12, 03:27
        ty to masz przemyslenia
        • baalsaack Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 27.02.12, 18:23
          Przemyślenia jak najbardziej sensowne.
          • erga4 Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 27.02.12, 20:54
            to ja napiszę z drugiej strony - czyli ile ludzie dają napiwków własnie dostawcy pizzy - mam znajomego który dorabia w weekendy jako kierowca/dostawca
            zwykle tak jak już inni pisali - zaokrąglenie, ale jeśli płaci się kartą to zwyle ludzie dają funta lub dwa, czasem trzy. ale często zaokrąglają w ten sposób że napiwku wychodzi 28p lub 30p
            zdarzyło się że gdy była kwota do zapłaty 24.99 ktoś dał 25 to czekał na resztę czyli 1p..
            ale co ciekawe był raz przypadek że było do wydania 2p reszty - wydał jak zwykle i usłyszał coś w stylu "oo podoba mi się że jesteś dokładny" i dostał w zamian 3 funty (2p facet zabrał i wtedy dopiero z kieszeni wyciągnął napiwek)
            ulubione zdanie dostawcy to "keep the change" ;)
      • kalasotka Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 09.01.12, 13:44
        Bo w bankach czy urzedach siedza sobie w cieplym pokoiku na fotelu, a doreczyciel jednak czy deszcz czy skwar Tobie pod dom cos przynosi:)

Swoja droga, gdybym miala dac napiwek (nie zamawiam takeaway'ow) to bym zaokraglila do 5 czy 10, ale 1f glupio by mi bylo dac. Mysle, ze z niewiedzy, ze inni tak daja, moglabym 5f podarowac:)
        • princesswhitewolf Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 09.01.12, 14:20
          jakby nie bylo troche bardziej sie wysilili z przygotowaniem zawodowym ci w urzedach i w bankach oraz ponosza znacznie wieksza odpowiedzialnosc. Niestety nie ma w zyciu latwo....
          • steph13 Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 09.01.12, 14:34
            Daje £1, gora £2, jako ze jest to tylko napiwek a nie oplata za dostarczenie. Jesli czekam na dostawe dluzej niz obiecano, nie daje nic. Podobnie w restauracjach, jesli jestem bardzo zadowolona daje nawet 20% ale proporcjonalnie mniej lub nic, jesli obsluga jest marna lub beznadziejna. Taka w koncu jest funkcja napiwku, ze ma nagradzac jakosc uslugi a nie kompensowac slabe zarobki od pracodawcy.
            • robak.rawback Re: NAPIWEK - ile dac dostawcy pizzy 09.01.12, 22:02
              tez sie wlasnie nad tym zastanawialam ze w koncu na tej samej zasadzie to mnie tez sie powinno napiwek dac jak ide do pracy heheehe
              a swoja droga zamowilam pizze na drugi dzien rozniez - podobny zestawik z innej knajpy. przyjechal gostek i postanowilam jednak nie dac nic.
              widzialam ze dosc dlugo sie ociagal ale znowu nie dalam. tym razem juz swiadomie.
              poszedl.
              otwieram paczki a tam czegos brakuje i oferty gratis jaka miala byc tez nie ma. no to sie wkurzylam. pol godziny uzerania z firma i takeawayem. tak mnie gosciu wpienil ze sie rozlaczylam. bede pisac complaint bo im nie daruje bo nadzwyczajniej w swiecie oklamali mnie z oferta jaka mieli na stronie. jak pomysle o tym szefuniu takeawaya z ktorym gadalam - taki cwany dupek i jak sie wykrecal. ah fuck teraz napisze tego complainta bo potem mi sie nie bedzie chcialo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka