Dodaj do ulubionych

Dlugi tescia

13.01.12, 17:09
Chcialam sobie kupic telefon na abonament. I nie ma takiej moziwosci,bo ktos mieszkajacy pod naszym adresem ma dlugi... Okazalo sie,ze dluznikiem jest tesciu. Mieszkal u nas jakis czas 2 lata temu. Potem pojechal do PL i tam mieszka. Ale dlugi zostaly...
Co mozna z tym zrobic? Oczywiscie postaramy sie zmusic tescia do splacenia dlugow,ale on nie pracuje, nie ma dochodow i raczej nie splaci zadluzenia.
Jak sie pozbyc tego balastu? Jak to moziwe,ze musimy odpowiadac za czyjes bledy? Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • bebe52 Re: Dlugi tescia 13.01.12, 19:12
      kiedyś obiło mi się o uszy że trzeba iść do swojego banku (bo oni tam mają czarną listę wszystkich dłużników z danego adresu) i poprosić o zdjęcie z tejże listy ponieważ dłużnikami nie jesteście,wtedy powinni oczyścić wasz adres i nie powinnaś mieć więcej problemów.
      • karolajna83g Re: Dlugi tescia 13.01.12, 20:24
        Czy pod to podchodzi tez scoring?
    • krecik Re: Dlugi tescia 13.01.12, 21:17
      Musicie sie skontaktowac z organizacjami typu Experian czy Equifax, ktore prowadza historie kredytowa i we wszystkich zlozyc notice of disassociation:
      www.consumerwiki.co.uk/index.php/Notice_of_Disassociation
      www.econsumer.equifax.co.uk/consumer/uk/sitepage.ehtml?forward=gb_cpo_faq
      Ag
      • marninor Re: Dlugi tescia 13.01.12, 21:50
        experian(www.experian.co.uk) przez 30 dni jest za darmo potem ok 15 f ale można zrezygnować w ciągu 30 dni, ja się tam zalogowałam i teraz czekam 5 dni roboczych na przesłanie kodu pin i dostęp do raportu- nie mam nic na sumieniu ale ktos kto mieszkał przede mną miał dużo długów- non stop przychodzą listy które odsyłam- 1 przypadkiem otworzyłam i kwota bardzo dużżżżżżżżżżżżaaaa... mi doradziła ten krok firma która odmówiła mi drobnego kredytu z niezrozumiałych powodów, zobaczymy
    • ciocia_ala Re: Dlugi tescia 14.01.12, 09:16
      W zwiazku z telefonem to poszlabym do innego sklepu. Moja kolezanka powiedziala, ze ludzie tak robia (pracuje w jednej z sieci, jakby co to moze Cie sprawdzic i zobaczyc co jest napisane i Ci powie), przejda przez 10 i moze w koncu dostana.

A swoja droga tez chyba musze sprawdzic ten Expirian, bo tu gdzie mieszkam tez przychodzily listy do babeczki ktora mieszkala wczesniej (nawet nie bezposrednio przed nami). Tez jeden przez przypadek otowrzylam, miala takie same inicjaly jak ja, ale to nie byla duza kwota. Niemniej jednak dluzniczka byla.
    • marninor do Yadrall 18.01.12, 15:03
      ze strony experian co możesz z tym zrobić:
      Your Selected Question

Do other people who have lived at my address affect my credit rating?
      Your credit report will only contain information about you. It will also show the name of anyone you share a financial connection with. Lenders will see the financial information in these other names and may use this when making a lending decision. If you believe that information in another name has caused a lender to refuse you credit, you may wish to ask the other person to request their credit report but they do not have to, nor do they have to show you their credit report. If your credit report shows a financial connection that you believe is no longer correct, you can ask us to remove it in the following ways:

Online. Use our Financial connections questionnaire and disassociation form.

Via post. Print a copy of our disassociation form and send it to us. (The address is on the form.) You need Adobe® Reader® to open the printable form.

Please always provide us with your full name and the full name of the person you want to be disassociated from, plus dates of birth, your relationship to that person, and any addresses you have shared. We will then consider your request
      • yadrall Re: do Yadrall 18.01.12, 15:07
        Dzieki serdeczne :)
        Najpewnie dlug tescia zostal do nas dopisany,bo nazwisko meza i tescia jest takie samo-wiec w sumie co to za roznica jakie jest imie...
        Puki co skontakoowalismy sie z firma windykacyjna i podalismy im dane tescia. Jednoczesnie poprosilismy o zdiecie nas (mnie i meza) z listy dluznikow. Czekamy na rozpatrzenie sprawy. Mam nadzieje,ze skonczy sie pomyslnie,a jak nie to bedziemy dalej drazyc temat.
        • marninor Re: do Yadrall 18.01.12, 17:10
          ja korzystam teraz z 30 darmowych dni w experian - tam jest wszystko, poczytać sobie dokladnie można, takie rzeczy że bym nie wpadła- nawet kiedy zostałam dodana do electoral roll maja... polski BIK to pikuś ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka