Dodaj do ulubionych

O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o primary?

18.04.12, 13:06
Odswiezam maila co 3 minuty i boli mnie brzuch z przejecia ;) Czy ktoras z was dostala juz maila? Czy wasze dzieci zostaly przyjete do wybranej szkoly?
Obserwuj wątek
    • elioli Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 13:12
      Tak, ja dostalam potwierdzenie w zeszlym tygodniu.
      • w_iika Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 13:21
        W ubiegłym roku przyszedł po 16. Przeczytałam na stronie coucilu, że maile będą wieczorem. Ja mam córkę w reception, więc syn powinien dostać miejsce w naszej szkole. Nie stresuję się zbytnio.
    • karolinalei Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 13:24
      u mnie mail byl o 6.55 rano
      DOSTALA SIE, DOSTALA SIE tam gdzie chcielismy
      pogoda straszna, a mi sie wydaje ze slonce swieci
      • 7oz Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 14:54
        karolinalei napisała:

> u mnie mail byl o 6.55 rano
        > DOSTALA SIE, DOSTALA SIE tam gdzie chcielismy
        > pogoda straszna, a mi sie wydaje ze slonce swieci

Gratuluje i więcej takiego słońca życzę :) Też się tak cieszyłam w zeszłym roku :)
    • ingaki Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 13:40
      ja tez czekam, nerwowa ;) jeszcze nie dostalam.
      • abri Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 13:51
        u nas ogloszenie 23 kwietnia
    • marninor Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 14:11
      u mnie w tym tygodniu przyślą pocztą....
      • spaola76 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 14:14
        u nas było juz 30 marca, niestety mój syn sie nie dostał tam gdzie chcieliśmy i jest mi z tego powodu cały czas smutno:(
        • marenika Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 14:42
          u nas było w poniedziałek...też czekałam na @ i okazało się ze był ale w SPAM-ie
    • ciocia_ala Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 14:44
      U mnie bylo w zeszlym tygodniu. Dostala sie, gdzie chcialam, ale mam nadzieje, ze sie stad wyprowadzimy wiec sie nie przejmuje.
    • mialumia Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 14:53
      u nas po 18stej lub pozniej.zalezy od regoinu.
    • black_currant Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 15:13
      Ja wciaz czekam (Surrey)
    • bibba Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 15:38
      u nas dzis po 18tej.
      • chestnutflower Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 17:09
        Dzis mial przyjsc email.
        Ciagle czekam....
        • clonek13 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 17:44
          niedlugo 17:00 , nadal czekam , wogole to dzieki za watek bo zapomnialam calkowicie ze dzis wyniki :)
    • agg3 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 17:52
      u nas wyniki w poniedzialek... nerwy sa, nie powiem :/
    • zurekgirl Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 18:30
      No i dupa za przeproszeniem. Wlasnie przyszedl email. Moja corka nie dostala miejsca w zadnej z 6 wybranych szkol. Nie dosc ze mam przeboje z kupnem domu, to jeszcze ze szkola. Plakac sie chce.
      • w_iika Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 19:41
        Nie martw sie. Ja w ubieglym roku dostaam reception w wybranej szkole, ale miejsce w nursery dla syna juz w szkole, do ktorej obiecalam sobie, ze go nie posle. Ale poslalam i teraz az plakac mi sie chce, ze on tam wiecej chodzic nie bedzie. Troche zaluje, ze corka w ubieglym roku dostala to nasze wybrane miejsce, bo szkola syna jest naprawde swietna. W ciagu roku juz nie chcialam zmieniac corce szkoly, bo lubi swoje panie i kolezanki, dlatego syna tez tam poslalam. Miejsce dostal.
        Naprawde, moze sie okazac, ze szkola., do ktorej twoje dziecko bedzie chodzic, bedzie przyjemna. Zawsze mozesz tez byc na waiting list i w ciagu roku przeniesc dziecko.
        • zurekgirl Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 19:50
          Ja przed zlozeniem podania zrobilam dosc dokladny wywiad odnosnie szkol w mojej okolicy, wybralam nie te najwspanialsze pod kazdym wzgledem, bo wiedzialam, ze mieszkam zbyt daleko. Wszystkie 6 moich szkol bylo do zaakceptowania pod wzgledem nauczania i towarzystwa, mialam szczera nadzieje, ze do ktorejs sie dostaniemy. Tak wiec szkoly najlepsze sa z pewnoscia cale zapchane, szkoly ze srodka (czyli te moje) jak widac tez. Zdaje sie, ze zostaje mi dol tabeli, czyli moje dziecko bedzie jedyna biala osoba w szkole, raporty Ofsted powyzej 3 nie skacza (moja najblizsza szkola ma wiekszosc 4), wszelkie wyniki egzaminow ponizej przecietnej. Gdybym mieszkala pare miesiecy temu tam gdzie kupuje dom, to dostalabym sie do kazdej z wybranych szkol bez problemu. A teraz mnie zzera cholera. Mam nadzieje, ze przy apelacji ktos sie zlituje nad moja zmiana adresu.
          • chestnutflower Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 20:10
            Corka dostala sie dopiero do 4 szkole na naszej liscie.
            Nie jest zle ale bedziemy starac sie to zmienic.
          • w_iika Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 20:17
            Jesli sie przeprowadzisz i umiescisz dziecko na waiting list ( to sie chyba przez coucil zalatwia), to jest duza szansa, ze bedziesz jedna z pierwszych na liscie. A wtedy jest bardzo duze prawdopodobeinstwo,ze dziecko miejsce w ciagu roku dostanie. U mojej corki w klasie odeszlo/doszlo 3 dzieci, a rok szkolny jeszzce sie nie skonczyl...
            Nie wiem, w jakiej okolicy mieszkasz, ale ja naprawde pozytywnie zostalam zaskoczona szkola. Syn chodzi do szkoly , w ktorej zdecydowana wiekszosc to Anglicy( smiesznie to brzmi...), ale ja obserwujac dzieci tam chodzace, zawsze widzialam same patologie - i faktycznie, czesc dzieciakow ma naprawde okropnych rodzicow, ale w klasie mojego syna sa naprawde normalni, sympatyczni rodzice. Ja po prostu zwracalam uwage na to, co najgorsze, a jakos nie zauwazalam normalnych, zwyczajnych ludzi. Teraz az smiac mi sie z tego chce.
            Natomaist w obleganej szkole corki jakos nie moge poznac tych sympatycznych Anglikow i szczerze powiedziawszy, ja zupelnie nie rozumiem, na jakiej podstawie ta szkola ma lepsze wyniki egzaminow i lepiej stoi w raportach...
            • zurekgirl Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 20:23
              Ja sie obawiam bullyingu bardzo. Moja corka jest bardzo wrazliwa, nie umie walczyc o siebie (pracujemy nad jej pewnoscia siebie, ale charakteru nie przeskoczymy), dlatego wybralismy szkoly o mieszanej spolecznosci. Jak bedzie jedynym bialym dzieckiem, do tego obcokrajowcem, to nie wiem, jak dlugo uda sie utrzymac nauczycielom pozytywna otoczke wokol jej innosci. Z mojego doswiadczenia wynika, ze w pewnym momencie dzieci "obce" zostaja odepchniete od grupy albo jeszcze gorzej. Oj mam nadzieje, ze uda nam sie sfinalizowac kupno domu szybko, zebym mogla pokazac nowy adres i wtedy walczyc jak lew o miejsce w sprawdzonej szkole.
              • w_iika Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 21:55
                Witaj w klubie! Jakbym o moich dzieciach czytała... Pociesze cię, że dzieci nieśmiałe nie staja sie obiektem zaczepek, one stoją z boku i dzieciaki nie mają powodu, żeby im dokuczać. Ja byłam przerazona, gdy moje starszaki zaczynały szkołę, ale naprawde jestem pod wrażeniem nauczycieli i tego jak potrafia oswoić dzieci i okiełznać klasę. Naprawdę masz duże szanse dostac sie do lepszej szkoły, jesli sie przeprowadzisz, życzę ci tego, i nie zamartwiaj się, nastawiaj siebie i córke pozytywnie do szkoły, byc może sama sie pozytywnie rozczarujesz. To napisałam ja, która juz dziś w nocy spać nie będę, zamartwiając się, jak mój mały synek sobie poradzi bez swojego kolegi z przedszkola, w nowej szkole...:)
    • ingaki Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 18.04.12, 20:18
      moj sie dostal do trzeciej szkoly z listy i juz nic nie odwolujemy sie.
      • panixx Hurra 18.04.12, 22:13
        Synek dostal sie do wybranej szkoly. Bardzo zadowolona jestem! (zwlaszcza, ze chodzi tam juz do nursery i poznal miejsce, dzieci).
    • liley11 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 19.04.12, 01:06
      Ja wlasnie przypomnialam sobie. Ma przyjsc 19-stego. A tu juz od 5 minut. Jak ja mam zasnac? W Surrey przynajmniej napisali ze wysla wieczorem 18-stego a ja z Hampshire i czy mam czekac do rana?
      • bialasek75 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 19.04.12, 09:17
        Dziewczyny. A na jakiej zasadzie dostaje się miejsce w szkole? Nie jest tak, że patrzą, która najbliższa? To jak się nie dostanie dzieciak do szkoły w pobliżu to trzeba wozić godzinę? Czy macie aż tyle szkół, że do każdej blisko? Nie bardzo rozumiem, a za rok też będę młodej szkołę wybierać. Z tym, że u nas w mieście jest 1 szkoła i w mieście obok 2, z czego jedna katolicka i już mi powiedziano, że do katolickiej na pewno się dostanie, bo biorą najpierw katolików.
        • w_iika Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 19.04.12, 12:16
          Są kryteria przyjmowania dzieci. U nas pierwszeństwo ma rodzeństwo, wcześniej dzieci niepełnosprawne chyba, potem liczy się odległość. Ja odbierając córkę mijam 2 inne szkoły, a zaraz za domem, tylko z drugiej strony mam jeszcze inną szkołe, i 2 inne jakieś 20 min od domu w jeszcze innym kierunku.
        • agg3 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 19.04.12, 13:05
          to, ze trzeba byc katolikiem to wiadomo. jednak sa jeszcze inne kryteria i mozna sie po prostu "nie zalapac" ze wzgledu na wieksz liczbe aplikacji nic miejsc w szkole. takze nikt Ci nie zagwarantuje miejsca.
          ja juz cala "posrana" chodze... byle do poniedzialku.
          ...jak sie nie dostanie tam gdzie chce to nie wiem co wtedy... strasznie mi zalezy by chodzila z klasa do kosciola, modlila sie i przyjela sakramenty wraz z rowiesnikami.
          • yskyerka Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 20.04.12, 01:39
            Do mnie mail przyszedł dziś o 00:19. Córka dostała się do szkoły,
            która była pierwsza na liście. Jupi! :)
          • kubanika1 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 20.04.12, 18:22
            agg3 napisała:

> to, ze trzeba byc katolikiem to wiadomo.

tak? to na jakiej zasadzie do katolickiej szkoly chodza dzieci muzulmanskie? :)
            oczywiscie, ze nie 'trzeba'
            chyba ze jest taki natlok chetnych, wtedy moze byc to dodatkowy punkt
            nawet w statucie naszej szkoly jak wol napisane "school welcomes families from a variety of christian denominations, other faiths and no faith who subscribe to our ethos and values" to standardowa formulka z tego co zauwazylam

btw - od dawna mnie zastanawialo jak to sie dzieje, ze nagle muzulmanom nie przeszkadzaja chrzescijanskie symbole religijne, ktore sie w takiej szkole znajduja, malo tego, szkola moich dzieci ma mundurki ze znakiem krzyza, tez im to nie przeszkadza, taki bliski kontakt z symbolem niewiernych? czy benefity wynagradzaja wszystko? ;-)
            • agg3 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 20.04.12, 18:37
              ...no dobra, nie wzielam pod uwage tego %, ktory musi byc przeznaczony dla dzieci innych wyznan. zalozylam skoro jest sie katolikiem to i tak nie wezma tego pod uwage, bo dziecko musi byc innego wyznania.

wczoraj nawet z kolezanka o tym gadalam... co za nonsens. szkola katolicka, a bierze pod "skrzydla" dzieci innych wyznan... i co, muzulmanin bedzie chodzil z dziecmi do kosciola katolickiego i modlil sie do Chrystusa?!?!
              no niech mi to ktos wytlumaczy jak to w praktyce wyglada...
            • aurelia2005 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 21.04.12, 11:27
              >
              > btw - od dawna mnie zastanawialo jak to sie dzieje, ze nagle muzulmanom nie prz
              > eszkadzaja chrzescijanskie symbole religijne, ktore sie w takiej szkole znajduj
              > a, malo tego, szkola moich dzieci ma mundurki ze znakiem krzyza, tez im to nie
              > przeszkadza, taki bliski kontakt z symbolem niewiernych? czy benefity wynagradz
              > aja wszystko? ;-)

o tak, tez mnie to zawsze ciekawilo :))
              moja corka chodzi do szkoly katolickiej, kazdy dzien rozpoczynaja od asembly z modlitwa, obchodza wszystkie nasze swieta, chodza do kosciola
              co tym czasie z dziecmi innych wyznan? a mamy tkaich troche, sadzac po matkach z zaslonietymi twarzami, zostaja w innej klasie z nauczycielka, jak w polskiej szkole te, ktore nie chodza na religie?
              a symbole religijne? w kazdej klasie mamy krzyz, na bluzach tez jest motyw krzyza w pleciony w logo, nosza te ubranie i im to nie przeszkadza??
    • karolina_zet odwolanie 20.04.12, 13:30
      moja corka dostala sie do szkoly drugiego wyboru. Bedziemy sie jednak odwolywac, gdzy nie dostala sie do naszej lokalnej ( katolickiej) a wszytskie kryteria spelnila. Czy ktos orientuje sie w procedurze odwolawczej? W poniedzialek przyjdzie list ale juz szukam informacji.
      Rozumiem ze odwolujemy sie odsylajac list do councilu. Czy do szkoly tez? Na pewno musimy podac argumenty. Co to jest to hearing? Czy wladze koscielne/ danej szkoly tez w tym uczestnicza? Czy to jakby debata nad ponownym rozpatrzeiem jej aplikacji? Czy my mozemy tylko sie przysluchiwac czy tez dyskutowac? Dzieki!
      • zurekgirl Re: odwolanie 20.04.12, 19:03
        Obawiam sie, ze jesli dzieci spelniajace te same kryteria co twoja corka, a do tego na przyklad majace juz rodzenstwo w twojej szkole i mieszkajace blizej zapelnily dostepne 30 czy 60 miejsc, to niewiele mozesz zrobic, a jedynie wpisac sie na waiting list.
        Musisz zbudowac sprawe, jesli chcesz zlozyc apelacje i musisz przed komisja wyglosic swoje argumenty, dlaczego komisja przyznajaca miejsca popelnila blad badz tez dlaczego twoje dziecko bardziej zasluguje na miejsce w szkole niz dzieci, ktore juz te miejsca dostaly (moze nie wzieto pod uwage niepelnosprawnosci itp). Na temat apelacji przeczytalam 100 spron w internecie. Podobno powyzej year 2 jest latwiej wygrac, bo nie ma ograniczenia 30 dzieci na nauczyciela. W reception i y1 sprawa trudna do wygrania, ale jesli jestes zdesperowana i masz odwage wyglaszac mowe lub zatrudniac prawnika by to zrobil za ciebie, to w sumie nie masz nic do stracenia.
        Ja sie wciaz zastanawiam nad apelacja. Moja corka miala opoznienie mowy, wybralam szkole, do ktorej chodzila na terapie, wiec tam czuje sie dobrze i bezpiecznie, a nie dostala miejsca nigdzie. Bardzo starannie wybieralam przedszkole, boje sie, ze jesli zostanie przydzielona do szkoly-molocha, ktorej nie zna, to opoznienie mowy moze wrocic. Teraz niby gada jak katarynka, ale wciaz troszke odstaje od angielskich dzieci i nie wypowiada sie zbyt pewnie wsrod obcych.
        • karolina_zet Re: odwolanie 20.04.12, 23:19
          Zurekgirl- dziekuje za odpowiedz. Jestesmy zdecydowani zawalczyc. Dzis juz jestem zmeczona tym mysleniem i stresem. Musimy jednak obmyslic plan.
          Moze ktos jeszcze cos podpowie? dziekuje
    • agg3 Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 23.04.12, 10:18
      Ufffff, dostala sie do szkoly 1 wyboru! :) spac w nocy nie moglam, co chwile sprawdzalam maila na telefonie... i zaraz po 7 rano przyszla wiadomosc. Juuuupi :)))
      • abri Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 23.04.12, 15:13
        My tez sie bardzo cieszymy, corka dostala sie do malej katolickiej szkoly
        • kalasotka Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 23.04.12, 16:09
          Kacper tez dostal sie do katolickiej szkoly nr 1 na liscie, ale chodzil tam juz do przedszkola, wiec nerwow nie bylo.
          • benignusia abri 23.04.12, 17:27
            co się z tobą działo??byłaś ze mną na grudniakach prawda??a później zniknełaś.
    • weronika_kn Re: O ktorej przyjdzie mail od eadmissions o prim 24.04.12, 16:01
      a do nas przyszedl list, ze jestesmy na waiting list i dowiemy sie po 14.05.
      A potem w lokalnej gazecie przeczytalam ze w Barnet brak miejsc dla 207 dzieci, nawet dla 55 ktorych rodizce zlozyli podania o czasie (bo mysmy sie sprowadzili dopeiro po terminie, to trudno sie dziwic) zabraklo miejsc.
      Czyli bedzie dogrywka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka