Dodaj do ulubionych

Czego będziecie potrzebować na starość?

04.05.12, 12:41
Za 20-30 lat Polska będzie krajem o maleńkiej liczbie ludności, a do tego społeczeństwo będzie stare i biedne.
Zakładając, że będę wtedy, albo moze trochę wcześniej, żyć znowu w Polsce, powiedzcie czym moge się zająć (ja, albo moje dzieci), jaka działalnością, żeby zarobić na zycie? Jakie towary albo usługi można proponowac społeczeństwu staremu i biednemu?
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 12:53
      1. Otworz sklep z ciuchami, prost z Anglii, zacznij zbierac juz teraz, bedzie jak znalazl na otwarcie sklepu.

2. Sklep z zywnoscia dla psow i kotow, zaraz obok tego z ciuchami.

3. Meals on wheels dla biednych staruszkow

4. Tanie dewocjonalia, rozancow nigdy za wiele.

• fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 12:57
        Przekonałaś mnie. Dewocjonalnia. Będę milionerką. :)
        • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 12:59
          Watpie. Obawiam sie ze ta generacja nie bedzie juz tak religijna.
          ja bym inwestowala w biznes zywnosci ekologicznej, suplementow ekologicznych, elektrycznych masazerow, aromatoterapii itd itp
          • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:09
            Religijnosc w Polsce w mlodszych pokoleniach ma sie bardzo dobrze, z tego co obserwuje przy kazdej wizycie to jest ona wielka sila nadal.

Zakladajac, tak jak fifka zaklada, ze bedzie to spoleczenstwo ubogie, bedzie je stac tylko na zaspokajanie podstawowych potrzeb, czyli zjesc, buty cieple kupic, wyjsc z pieskiem, nakarmic pieska i pomodlic sie.
            • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:15
              >Religijnosc w Polsce w mlodszych pokoleniach ma sie bardzo dobrze, z tego co obserwuje przy >kazdej wizycie to jest ona wielka sila nadal.

Powaznie? a mi sie wydawalo ze spada mimo wszystko...
              • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:40
                Z jednej strony spada, a z drugiej jest 'powrot do tradycyjnych wartosci', odnowa duchowa, rodzina, Bog, moralnosc, odchodzenie od zachlysniecia sie wolnoscia, kult papieza i zycie wedlug jego nauk. Moze nie jest to publiczne obnoszenie sie z takimi pogladami, zeby nie narazic sie na wysmianie, ale nurt jest silny.
                • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:53
                  >Moze nie jest to publiczne obnoszenie
                  > sie z takimi pogladami, zeby nie narazic sie na wysmianie, ale nurt jest silny

Cos w tym musi byc, bo w przeciwnym wypadku PiS w ogole nie bylby glowna partia konkurencyjna przez tak dlugi czas, wiec nie tylko 70-latkowie na nich glosuja
        • golfstrom Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 18:03
          Chcialam dodac: duzy LOL :D
    • basiak36 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 12:53
      fifka01 napisała:

> Za 20-30 lat Polska będzie krajem o maleńkiej liczbie ludności, a do tego społe
      > czeństwo będzie stare i biedne.

Niezupelnie:) Bedzie bogatsze, ludzie beda zdrowsi dluzej, beda pracowac dluzej, emerytura w wieku 55-60 lat nie bedzie juz norma:) Bedzie inna dystrybucja bogactwa, zawsze bedzie dodatkowy zastrzyk tanszej sily roboczej z krajow rozwijajacych sie.
      To ze ludzi bedzie mniej nie znaczy ze bedzie gorzej, po prostu trzeba troche lat zeby zmienic spojrzenie ludzi na pewne sprawy:)
      Dawne przekonanie ze ma byc nas coraz wiecej a gospodarka ma wiecznie rosnac juz przestaje byc czyms do konca sensownym. Moze byc nas mniej, nie znaczy ze bedzie nam gorzej, moze byc wrecz odwrotnie.
      Jesli chodzi o potrzeby ludzi w zwiazku z tym: to wieksza dbalosc o siebie seniorow, wiecej ofert dla kobiet w wieku 50-70 lat chcacych wygladac dobrze, szukajacych nowych wyzwan:) Rowniez wiecej ofert opieki specjalistycznej dla ludzi starszych, ktorymi za lat 30-50 beda 80-90 latkowie:)
      • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 12:57
        Dzisiejszy 50 latek to jutrzejszy 70 latek.

Ciekawe kiedy w TV dostosuje sie do realiow spolecznych i zamiast modelkowych prezenterow w mlodym wieku beda programy prowadzily i eleganckie 60tki.
        • basiak36 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:10
          > Ciekawe kiedy w TV dostosuje sie do realiow spolecznych i zamiast modelkowych p
          > rezenterow w mlodym wieku beda programy prowadzily i eleganckie 60tki.

Powoli sie to zmienia, kobiety w pewnym wieku chetniej domagaja sie swego:)
    • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 12:55
      fifka01 napisała:

> Za 20-30 lat Polska będzie krajem o maleńkiej liczbie ludności, a do tego społe
      > czeństwo będzie stare i biedne.

to samo wrozyli Niemcom i UK, a nie mialo to miejsca.
      Polske czeka fala mlodej emigracji z bog-wie-skad, poczekaj poczekaj: pare lat i niebawem do rzadu dotrze, ze spoleczenstwo sie starzeje
    • fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:09
      No to trzeba by załozyć agencję modeli/aktorów/konferansjerów 60+, równolegle z biznesem odzieżowym dla 60+, w którym nalezy zatrudnaić przy taśmie nowa falę emigracji bóg-wie-skąd, a nadwyżki inwestować w nieruchomości pod wynajem, dla tejże fali emigracji. :)
      Dziewczynki, czuję się spokojna o moją przyszłosć w PL, hahahaha:) Jestem ustawiona. :)
      • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:13
        Z-bog-wie-skad to jest taka blizej niesprecyzowana Azja srodkowa, zabita dechami, stepy akermanskie bodajze, tereny rozslawione przez Borata, rozne byle republiki ZSRR, Kazachstan, Uzbekistan, Gruzja, Armenia, Azerbejdzan, i inne rozne stany azjatyckie.
        Jak rowniez Wietnam i Chiny.
        • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:17
          Ladne sie zrobi zatem to spoleczenstwo polskie. Takie lekko skosne oczka bedziemy mieli. Moze wlos sie nam wzmocni, nieco sciemnieje...
        • onmytoes Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:26
          fifka, czegos Ty sie kobieto naczytala? :o)))
          najpierw wyjscie z unii, teraz starosc, czyzby to wplyw kampanii wyborczej?

Ja stawiam ze bedzie tak:
          USA i Europa zachodnia zbankrutuje i zestarzeje sie.
          Indie i Chiny stana sie ekonomicznym potegami i zachod bedzie dla nich zapleczem taniej sily roboczej.
          A my na starosc bedziemy dla nich skladac dlugopisy i telefony komorkowe w fabrykach za dolara na tydzien.
          :P
          • fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:34
            było marudzenie, ze tylko o pieluchach tutaj, to chciałam honor forum ratowac :P
            • onmytoes Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:38
              haha! no tak ;o)

bo wiesz, na pieluchach za 20-30 lat juz to zaden biznes bedzie ;o)
              • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:54

> bo wiesz, na pieluchach za 20-30 lat juz to zaden biznes bedzie ;o)

nasze wnuki beda sikac od urodzenia do nocnika czy tez nanotechnologicznie jakos to rozwiaza he he?
                • martolina77 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 19:21
                  no, chyba, że pieluchy dla dorosłych...
          • basiak36 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:04
            > Ja stawiam ze bedzie tak:
            > USA i Europa zachodnia zbankrutuje i zestarzeje sie.
            > Indie i Chiny stana sie ekonomicznym potegami i zachod bedzie dla nich zaplecze
            > m taniej sily roboczej.

Zbyt proste:) Nie zbanktrutuje bo to oznacza ze zbanktrutowalyby tez Chiny i USA bo lokuja inwestycje w EU:) To wszystko jest powiazane ze soba.
            Chiny beda rosly do czasu, potem przyjdzie impas. I kolejny renesans Europy.

Historia ma to do siebie ze sie powtarza:) i jesli cos sie konczy, zaczyna sie cos nowego:)
            • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:57
              >Zbyt proste:) Nie zbanktrutuje bo to oznacza ze zbanktrutowalyby tez Chiny i USA bo lokuja >inwestycje w EU:) To wszystko jest powiazane ze soba.

Ano wlasnie. USA to nr 1 rynek zbytu dla Chin i do tego poteznie zadluzony w Chinach. Chinczykom biedne USA zwyczajnie sie nie oplacaja:/ Tak jak naszym bankom nie oplaca sie brak ludzi bioracych kredyt

Poza tym Europa celuje w rynku dobr luksusowych i popyt maja wsrod najwiekszej liczby klientek z tej polki czyli Pan z Azji Srodkowej.
          • jaleo Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 21:31
            onmytoes napisała:

>
            > Ja stawiam ze bedzie tak:
            > USA i Europa zachodnia zbankrutuje i zestarzeje sie.
            > Indie i Chiny stana sie ekonomicznym potegami i zachod bedzie dla nich zaplecze
            > m taniej sily roboczej.
            > A my na starosc bedziemy dla nich skladac dlugopisy i telefony komorkowe w fabr
            > ykach za dolara na tydzien.
            > :P

Mam nadzieje, ze jednak nie "postawisz" na te przepowiednie zlamanego grosza, bo mowiac prosto z mostu, takiego naiwnego i ignoranckiego proroctwa to ja juz dawno nie slyszalam ;-)
            O zbankrutowaniu Europy i US i co sie wtedy stanie z Chinami i Indiami juz Ci wyzej napisano.
            Nie wiem, czy kiedykowliek bylas w Indiach lub w Chinach, zgdaduje ze nie, ja bylam w Indiach i jedno moge powiedziec, wczesniej niz Amerykanie stana sie tania sila robocza dla Indii, nastapi nastepna epoka lodowcowa, wiec nie masz sie o co martwic. Nie chodzi tu tylko o zezbrzezna skale ubostwa o jakim Ci sie nawet nie snilo, jaka jest w Indiach, ale rowniez o to, jak nowonabyte srodki sa tym kraju spozytkowane, a mianowicie na poglebianie spolecznych podzialow przez koncentracje bogactwa w rekach mikroskopijnej wielkosci garstki a nie na niwelowanie roznic i bogacenie sie szeroko pojetego spoleczenstwa.
      • aleksandrawu Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:18
        O, widze, ze fifka wraca do normy po swoich pologowych przygodach:D
        Dzidzia tez chyba grzeczna, skoro daje mamie popisac na forum:)
        A co do tematu watku- chyba malo w Polsce domow opieki? A to chyba niezly biznes;)
        • fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:28
          Ale biedne będzie to społeczeństwo. A opieka kosztuje. Nie bedzie go stac. :)
          • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:36
            To moze sprzedaz obwozna kocykow i kapci (komplecik szkocka kratke) po istniejacych domach starcow? Tudziez pod kosciolami?
            • fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:41
              to ma duzy biznes być, a nie jakas popierdółka. :P
              • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:51
                No ale jak bardzo duzy? 20 milionow mieciutkich kocykow to malo?
                • fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 13:56
                  No chyba, zę nową falę emigracji zatrudnię do tego. :)
          • basiak36 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:05
            fifka01 napisała:

> Ale biedne będzie to społeczeństwo. A opieka kosztuje. Nie bedzie go stac. :)

Przy dzisiejszym wzroscie zarobkow, poziomie inwestycji w Polsce, szanse na te biede sa male. Nie beda biedniejsi od angielskich emerytow na pewno:)
            • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:33
              Basiu, z tego co rozumiem, i z ram czasowych tego biznesu to klientami fifki beda moi rowiesnicy w Polsce za 20-30 lat. Jakos nie widze, a zwlaszcza oni nie widza, zeby mieli kupe kasy na emeryturze, wrecz przeciwnie.
              • basiak36 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:39
                aniaheasley napisała:

> Basiu, z tego co rozumiem, i z ram czasowych tego biznesu to klientami fifki be
                > da moi rowiesnicy w Polsce za 20-30 lat. Jakos nie widze, a zwlaszcza oni nie w
                > idza, zeby mieli kupe kasy na emeryturze, wrecz przeciwnie.

Zalezy:) Jesli mysla o swojej przyszlosci i cos tam odkladaja z mysla o emeryturze to nie bedzie tak zle, bo nawet przy niskich zwrotach inwestycyjnych fundusze emerytalne jakis tam zwrot beda mialy.
                Gorzej jesli ktos sobie dzisiaj mysli ze jakos to bedzie, nie odklada na nic dodatkowo, nie mysli o przyszlosci.

I chodzi o to na co bedziemy wydawac to co bedziemy mieli do wydania:) Nawet jesli nie bedzie to wiele, bedziemy chcieli wydawac na konkretne rzeczy ktore beda dla nas wazne, a o to w tym watku chodzi, nie o wydawanie kasy na lewo i prawo.
                • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:01
                  >Jesli mysla o swojej przyszlosci i cos tam odkladaja z mysla o emeryturze to nie bedzie tak zle, bo >nawet przy niskich zwrotach inwestycyjnych fundusze emerytalne jakis tam zwrot beda mialy.

Obys miala racje. Ja jednak mam mini "traume" po doswiadczeniach z Ksiazeczka Systematycznego Oszczedzania. Cale lata moja mama oszczedzala i oszczedzala wplacajac nie malo, a jak juz mozna bylo wyciagnac w wieku 18tu lat owa sume to po inflacji suma byla to warta tyle, ze kupilam sobie spodnice i ledwo wystarczylo.
                  • basiak36 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:26
                    > Obys miala racje. Ja jednak mam mini "traume" po doswiadczeniach z Ksiazeczka S
                    > ystematycznego Oszczedzania. Cale lata moja mama oszczedzala i oszczedzala wpla
                    > cajac nie malo, a jak juz mozna bylo wyciagnac w wieku 18tu lat owa sume to po
                    > inflacji suma byla to warta tyle, ze kupilam sobie spodnice i ledwo wystarczylo

I tak mialas szczescie:) Jakbys zyla w czasach hiperinflacji w Niemczech, nawet spodniczki bys sobie nie kupila:)

Tutaj masz plus ze odkladasz w emeryture sama, plus dokladaja Ci jeszcze z tego co zabraliby Ci na podatki, wiec koniec koncow ciezko bedzie stracic.
                    Zawsze mozna szukac innych sposobow zabezpieczenia na starosc.
                    • marninor Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 18:18
                      co byście nie mówiły to Fifka pomyśl- zakład pogrzebowy ;) zawsze znajdą się chętni, popyt duży...
                      • fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 18:50
                        znaleźć się znajda, ale czy oni tacy chętni będą... :)
    • glasscraft Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:07
      Przeciez i tak wszystko sie skonczy 21 grudnia 2012... :-P
      • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:59
        Ja sie obawiam, ze jak 21 grudnia nic sie nie wydarzy to paru szalencow cos samemu wymysli w desperacji bo wszak tak dlugo czekali i co i nic??

Swoja druga ciekawi mnie mina Patryka Geryla 22 grudnia i ile pomidorow bedzie na scianach jego domu.
        • glasscraft Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:02
          W koncu bladzic ludzka jest rzecza, wiec ze sie ktos pomylil co do konca swiata? :-D
          • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:10
            Chyba 2 lata temu czekalam na tsunami na Baltyku jakie jakies wrozki zapowiadaly. Wczesniej czekalam na Millenium Bug czyli komputery mialy pasc kolo 2000r. Tez nic. Edgar Cayce obiecywal zalanie calkowite Kalifornii okolo 1999-2002. Gdzie tam nic.
            Mam w domu stara kasete VHS z 1983r z tym co to sie mialo dziac kolo roku 2000. Nic sie nie sprawdzilo

Mysle ze i 2012 przezyjemy, a lokalne katastrofy przyjda z zaskoczenia
    • golfstrom Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:11
      Assistive technology, panic buttons etc.

Albo moze warto zainwestowac z prywatna zawodowa armie skoro bedzie tak zle :)
      • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:32
        21 grudnia? Cos przegapilam? W radiu mowili?
        • glasscraft Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:36
          Koniec swiata. Majowie przepowiedzieli i tak ma byc.
          • fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:15
            Ci Majowie to przereklamowani są. Wkład im sie w długopisie skończył, dlatego wiecej kalendarza nie narysowali, i stąd cała ta heca.
            • glasscraft Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:18
              Partacze! Do sadu ich!!!
              • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:27
                Erazmus czy jak mu tam tez chyba malo wiarygodny jest ostatnio ;)
                • glasscraft Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:40
                  No i jak tu cholercia cokolwiek planowac? Jak czlowiek sie juz oswoil z mysla o koncu swiata, a tu moze nic z tego nie wyjsc?!
                • princesswhitewolf Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:54
                  aniaheasley napisała:

> Erazmus czy jak mu tam tez chyba malo wiarygodny jest ostatnio ;)

A o tym to nie czytalam. Moze masz na mysli Nostradamusa?
                  Eee ten to nigdy nie byl wiarygodny. Zawsze funkcjonowalo to na zasadzie ze napisal wiersze tak mgliste ze zawsze mozna sie czegos tam dopatrzec w nich
                  • fifka01 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:59
                    Dziewczyny skupcie sie! Jak ja mam biznesplan układać, jak wy nie możecie się ani zdecydować, czy w Polsce będą w ogóle meiszkac Polacy czy Azjaci, i czy będzie konic świata wczesniej czy nie.
                    • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 18:08
                      Ja Ci juz dalam tyle pomyslow, ze powinnas mnie co najmniej cichym wspolnikiem zrobic.
                      A kocyki Azjatom w Polsce tez sie przydadza. A jak ma byc koniec swiata to wiadomo, ze tym bardziej trzeba sie modlic, wiec rozance jak najbardziej.
                  • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 18:07
                    O wlasnie, Nostrodamus :)
        • golfstrom Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 17:49
          Aniu, czyzby pomylily Ci sie nicki? ;P
          • glasscraft Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 17:54
            Hihi.... sama dopiero teraz zauwazylam :-)
            • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 18:06
              Nie pomylily sie, tylko Wy sie zmowilyscie, i jedna pod druga piszecie, ja odpisuje pod ostatnim wpisem rownoleglym :P
    • marninor Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 14:37
      ... staremu i biednemu to proponowć można tylko ładną trumnę w przystępnej cenie z wiązanką gratis
      • aniaheasley Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 15:05
        Fifka Smutna, Trumny na miare.
        • murasaki33 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 18:57
          Zwykle te firmy maja nazwe Zdzichu & Synowie, a tu mozna bedzie przyciagnac odmiana, czyli Fifka & Corki. Plus duze rabaty dla rodakow osiadlych ponownie w PL po powrocie z UK;)
          • robak.rawback Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 19:31
            biorac od uwage ilosc dzieci u emigrantow to nie sadze zeby uk sie zestarzalo.
            w polsce za 30 lat w tv bedzie nadal wystepowala grazyna torbicka wygladajac tak samo jak w 1990.
    • murasaki33 Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 19:40
      No, ale Grazyna Torbicka ma to po mamie:))))
      • dorcian Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 04.05.12, 21:49
        Jest zawsze szansa, ze tez z nas co teraz maja manie wozkowa, na starosc beda mialy manie "Zimmer frame":) No i tu juz mozna zaszalec: z kolkami, bez kolek, w kolorach teczy, z doczepianym lusterkiem wstecznym, grawerowana raczka, tablica rejstracyjna Alzheimer Rules!
        A zeby dziadki mogly przy okazji do emerytury dorobic (zeby miec np. na dodatkowy Zimmer fame na "do kosciola") zaprojektuj takie z miejscem na reklame ... Sky is the limit Fifka:)!
        • robak.rawback soki tropicana 08.05.12, 19:05
          soki tropicana
          pijam w duzych ilosciach - szczegolnie orange extra juicy bits - i jak bywam w polsce to nie mam odpowiedniego substytutu i niemam co pic. pomysl o importowaniu i zaopatrywaniu supermarketow
          • zurekgirl Re: soki tropicana 08.05.12, 19:36
            Robak, moj M tez ma ten problem. Przy czym on pije 2-3 litry Tropicany Juicy Bits Extra dziennie i w Pl placze, bo nie ma. Wlasnie sie zastanawiam, czy nie powinien zaczac oszczedzac na starosc, zeby swoj dziwny nalog zaspokoic.
            • robak.rawback Re: soki tropicana 08.05.12, 21:07
              lol @ zurek

ja poszukiwalam dobrego czystego soku z kawalkami bez dodatkow, szczegolnie bez slodzikow ani cukru. ten wydaje mi sie najsmaczniejszy nie za kwasny i slodkawy i ma kawalki - m & s i sainsbury - te wyciskane sa za kwasne dla mnie. w polsce szukalam czegos podobnego ale wogole nie spotkalam sie.
              te ktore znam to wszystkie maja dodatki - szczegolnie cukier i sa wodniste. wiec tak extra juicy bits wydaje sie najlepszy pod tym wzgledem. teraz kupilam jakies watermelon + orange i citrus somehting ale i tak zawsze wygrywa extra juicy orange.
              • zurekgirl Re: soki tropicana 08.05.12, 21:28
                Moj M z mina cierpietnika pije w Pl herbate Earl Grey i zagryza drozdzowkami z serem, bo tylko to jest mu w stanie wynagrodzic brak Extra Bits.

To w sumie nieglupie. Na starosc moze emigranci beda wracac do korzeni i bedzie brakowac towarow angielskich w PL...Tropicana, Marmite, solone maslo ;) Kto wie, czy nie zatesknie...
                • robak.rawback Re: soki tropicana 08.05.12, 21:38
                  haha tak rozumiem bol.
                  ostatnio zastanawialam sie co mi brakuje z polski - dobrej drozdzowki z serem albo budyniem. w sumie rzadko je kupowalam ale teraz jak wspomnialas to mi sie przypomnialy

zurekgirl napisała:

> Moj M z mina cierpietnika pije w Pl herbate Earl Grey i zagryza drozdzowkami z
                  > serem, bo tylko to jest mu w stanie wynagrodzic brak Extra Bits.
                  >
                  > To w sumie nieglupie. Na starosc moze emigranci beda wracac do korzeni i bedzie
                  > brakowac towarow angielskich w PL...Tropicana, Marmite, solone maslo ;) Kto wi
                  > e, czy nie zatesknie...
                  • galadriella Re: soki tropicana 09.05.12, 00:15
                    > solone maslo

Jeśli w Polsce będzie tak źle jak niektóre wyżej przewidują to może samo wróci :-)

Za głębokiej komuny bywało, że innego nie można było dostać, tylko takie.
                    Z importu oczywiście, ale nie pamiętam skąd.
                    • fifka01 Re: soki tropicana 09.05.12, 09:11
                      z NRD zdaje się? :)
                      bo ze stanów i z RFN to były dary, a z NRD import, tak?
                      • liley11 Re: soki tropicana 09.05.12, 23:27
                        Z darow z kosciolow i ser w pudelkach tekturowych wielkosci " wagonu" papierosow;)

Kase zrobisz zakladajac firme przeprowadzkowa i pomoc w przystosowaniu sie do zycia w Polsce, ewentualnie obsluge interesow w UK tych co juz w Polsce.

Swoja droga, to zastanawiam sie teraz jak bedzie wygladalo moje zycie za 20-30 lat. Do tej pory nie zdolalam przewidziec nawet do okresu 5 lat! A co dopiero 20!;)
    • elioli Re: Czego będziecie potrzebować na starość? 09.05.12, 09:45
      Fifka, jeszcze leki. Polacy to narod lekomanow i hipochondrykow.
      Leki bez recepty i doslownie na wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka