Dodaj do ulubionych

IUS kontra IUD (anytkoncepcja)

11.07.12, 12:41
Wiem ze sporo juz bylo na temat wkladek Mirena.
Dzis bylam u GP na 6 tygodniowej kontroli po porodzie i ona polecila mi IUD a nie Mirene, ktora zawiera hormon i czasem zatrzymuje okres.
Mirena oprocz tego jest troche wieksza i nie moze zalozyc jej GP.
Dlaczego wiec wiekszosc z Wam zdecydowala sie na Mirene a nie na ta druga wkladke?
Mam juz recepte i wizyte za tydzien i teraz nie wiem czy nalegac na Mirene (IUS) czy zgodzic sie na wkladke IUD.
Obserwuj wątek
    • chestnutflower Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 11.07.12, 12:42
      GP powiedziala mi jeszcze ze Mirena (IUS) byla szczegolnie wymyslona dla kobiet z mocnymi krwawieniami a skoro takich nie mam to jej nie potrzebuje.
      • beatka74 Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 11.07.12, 12:59
        Ja mam Mirene, sama taka chcialam, wczesniej mialam zwykla wkladke i za dlugie okresy krwawienia byly. Mirene mam juz rok, i jestem bardzo BARDZO zadowolona. Moj okres to 3-4 dni i to na samych wkladkach tak jakby to plamienia byly a nie okres. A jaka oszczednosc:-)))
    • kingaolsz Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 11.07.12, 13:03
      GP moze zakladac wkladki, ale potrzebuje odpowiedniego przeszkolenia, widocznie Twoj go nie ma.

Mialam zwykla wkladke i Mirene. Zwykla byla super, ale bardzo mocno nasilila mi krwawienia ( wrecz krwotoki mialam) i zmienilam na Mirene. Mirena rzeczywiscie cudownie zlikwidowala krwawienia, ale powodowala w moim przypadku nawracajace infekcje i bol (wydaje mi sie, ze byla za duza jak dla mnie, pomimo 2 ciaz przebytych), wiec po 3 latach postanowilam z zalem wyjac.

Kazdemu pasuje co innego i ciezko Ci doradzic - ja sama miedzy tymi dwoma sie bym wahala, bo kazda ma plusy i minusy.
    • yumemi Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 11.07.12, 13:17
      chestnutflower napisała:

> Wiem ze sporo juz bylo na temat wkladek Mirena.
      > Dzis bylam u GP na 6 tygodniowej kontroli po porodzie i ona polecila mi IUD a n
      > ie Mirene, ktora zawiera hormon i czasem zatrzymuje okres.
      > Mirena oprocz tego jest troche wieksza i nie moze zalozyc jej GP.

Oczywisce ze moze, mi pierwsza Mirene zakladała GP, a druga nurse practitioner w przychodni:)))
      Ja mialam mirene ale zrezygnowalam po roku, mialam czeste skurcze macicy, bolesne, za kazdym razem kiedy mialam Mirene, tzn za pierwszym razem i za drugim.

Mirena ma dodatkowo dzialanie takie ze moze hamowac owulacje, ja w ogole nie mialam okresu kiedy mialam Mirene. I takie dzialanie dodatkowe bardziej mi pasowalo.
      • chestnutflower Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 11.07.12, 13:29
        Moja GP nie moze zalozyc Mireny wiec pewnie nie jest przeszkolona.
        Calkowite zatrzymanie okresu moze sprzyjac rozwojowi komorek rakowych (tak mi dzisiaj powiedziala) choc oczywiscie jest to rowniez wielka zaleta Mireny dla niektorych.
        Wole jednak chyba miec okres.
        Co z tymi obftymi krwawieniami przy wkladkach miedzianych?
        • yumemi Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 11.07.12, 13:45
          > Calkowite zatrzymanie okresu moze sprzyjac rozwojowi komorek rakowych (tak mi d
          > zisiaj powiedziala) choc oczywiscie jest to rowniez wielka zaleta Mireny dla ni
          > ektorych.

To samo dotyczy implantu, Cerazette i innych srodkow antykoncepcyjnych, moga zatrzymywac okres...
          Ja w sumie sama sie zastanawiam nad IUD, bo w ogole hormonow nie moge uzywac.
          Okres mi nie przeszkadza:)
    • plain-vanilla Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 11.07.12, 13:41
      Ja mam IUD i jestem bardzo zadowolona. Za pierwszym razem okres aklimatyzacji był dość długi (kilka tygodni) z bólami podbrzusza, okres też się zatrzymał. Za drugim razem rewelacyjnie, żadnych dolegliwości. Za każdym razem zakładał ginekolog w klinice planowania rodziny. Nie chciałam, żeby robił to GP. Mireny nie chciałam, bo zraziłam się do hormonów. Do tego obawiałam się skutków ubocznych (przyrostu masy ciała, kłopotów z cerą - to mam i bez dodatkowej dawki hormonów). Krwawienia miałam obfite z natury, potem się trochę to zmniejszyło, pewnie wiek miał na to wpływ. Akurat mnie nie przeszkadza obfite krwawienie, ale to już indywidualne odczucia, co będzie dla ciebie do zaakceptowania.
    • leyla76 Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 11.07.12, 18:37
      Ja tez miałam zwykła wkladke, zdecydowałam sie na spiralę bo juz wiecej nie chciałam brać tabletek antykoncepcyjnych. A skoro nie chciałam hormonów brać doustnie to tym bardziej nie widziałam sensu aby decydować sie na wkladke hormonalna. Ja byłam z wkładki zadowolona, miesiączki może troche bardziej obfite, poza tym żadnych innych dolegliwości. Wyjelam wkladke po prawie 6 ciu latach bo zdecydowałam sie na kolejne dziecko. Od 4 mies. jestem w ciazy.
      • karolajna83g A Miała któraś z Was IMPLANT? 11.07.12, 22:08
        Bo ja się zastanawiam- implant, czy tabletka?
        • emi-82 Re: A Miała któraś z Was IMPLANT? 13.07.12, 14:28
          ja mam implant, bo tabletki niestety nie byly dla mnie - nastroje hormonalne okropne, a do tego bralam tabletki jak dzieci male byly jeszcze i srednio raz na tydzien zapominalam wziac na czas, wiec po kilku miesiacach sie poddalam i zdecydowalam na implant i dla mnie to byl strzal w dziesiatke, bo nie liczac juz tego, ze pamietac musze tylko zeby po 3 latach wymienic to dodatkowo nie mialam okresow przez 1,5 roku od wlozenia (zaczely sie ostatnio, ale sa duzo mniej bolesne i slabsze) i wszelkie Hustawki hormonow mi zniknely, a tabletek takich GP nie potrafil znalezc dla mnie..
    • jess28 Re: IUS kontra IUD (anytkoncepcja) 13.07.12, 16:01
      ja miałam zwykłą wkładke i bardzo krwawiłam-miesiączki trwały długo nawet 2 tyg. i do tego nieregularne!zuzywałam paczki podpasek!
      od pół roku mam mirene,okres się zatrzymał,ale co raz pojawiają się infekcje i mam straszne zmiany nastrojów,chyba ją też usune..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka