Dodaj do ulubionych

Pluskwy znowu

10.08.12, 23:10
Witam serdecznie. Mamy pluskwy, które najprawdopodobniej przyszly od sásiadów. Walczymy samodzielnie, opryskujemy sprayami na bedbugs wielokrotnie potencjalne ich kryjkówki i pierzemy co sié da, ale bezskutecznie. Polozylam wokól lózka takie lepy na karaluchy, do których przykleily sié 3 malusienkie, wielkosci glówki od szpilki, a rano mialam kilka nowych ugryzien. Zaczélo sié to nasilac w sumie ze 2 tyg temu i chyba jest coraz gorzej z kazdym dniem. W zwiázku z tym chcialam zapytac czy macie jakies doswiadczenia z firmami dezynsekcyjnymi typu Pest Control Services albo jakimis rewelacyjnymi metodami. Dziéki serdecznie za jakies rady dziewczyny.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • derka1 Re: Pluskwy znowu 10.08.12, 23:34
      Wspolczuje. Ja sie na pluskwach nie znam ale takie ciekawostki znalazlam w internecie:

"Wykrywanie i zwalczanie[edytuj]

Pluskwa w dolnej partii ciała ma gruczoł, który produkuje oleisty płyn, kiedy owad jest zaniepokojony. Zapach płynu jest podobny do malin, dlatego możliwe jest rozpoznanie, czy dom jest zasiedlony przez pluskwy.

Należy dokładnie zagipsować wszelkie szczeliny i otwory w ścianach. Żywe osobniki oraz ich jaja należy zabić stosując np. urządzenie zwane steamerem. Wytwarza ono z wody gorącą parę, która zabija pluskwy i jajka. Należy często przeglądać łóżka, tapczany, materace, szafy, obrazy oraz brudne, niedostępne miejsca.

Ciekawostki[edytuj]
      W przeszłości pokruszone pluskwy były często używane przez ludowych medyków do leczenia trudno gojących się ran. Ostatnie badania wykazały, że krew pluskwy zawiera substancje, które zabijają bakterie.

Bułgarscy chłopi, aby chronić się przed pluskwami, kładli wokół łóżek liście fasolki szparagowej – być może włoski na liściach zatrzymywały owady."
      • aula27 Re: Pluskwy znowu 11.08.12, 01:17

> Bułgarscy chłopi, aby chronić się przed pluskwami, kładli wokół łóżek liście f
        > asolki szparagowej – być może włoski na liściach zatrzymywały owady."

Z tymi wloskami, to prawda. Mój facet ma strasznie owlosione nogi i akurat tam ani razu nie byl ugryziony, za to stopy juz lyse i pogryzione. Najgorsze jest to, ze one sá takie malutkie! I zeby bylo gorzej - znalazlam 2 w maskotkach mojego dziecka, z którymi mala spi. I od tego czasu zaczélo sié pranie na 60 stopni i pryskanie bedbug killerami. Pechowo mam sásiadów, którzy "nie dbajá o higiené"
        • kobylczusia Re: Pluskwy znowu 11.08.12, 08:58
          niestety nie pomoge ale bardzo współczuje.
          ja miałąm pchły ale po 2 miesiacach wygrałam.
          jak wynajmujesz mieszkanie to tez walcz z lanlordem zeby cos z tym zrobił.
          Ja generalnie przy pchłach zuważyłam ze tez nie ma sensu inwestowac w tanie srodkie czystosci bo nie działają. Ale naprawde naprawde wspolczuje bo jak sobie przypomne moje dzieci całe pogryzione przez pschły to mnie dreszcze przechodzą.
          A inna rzecz ze takie badziewie po prostu moze sie przyniesc nawet na butach do domu.
          Mnie pluskwy pogryzły w posiągu PKP i nie wiem jak to zrobiły ale pochowały sie w mojej torebce w zawinietych papierkach, w szczelinach, byle tylko ze mną zostać:/ Natomiast kiedy moj mąz był u kolegi z pluskwami w domu to oni mieli spraye z alkoholem i psikali wszystko.
          • ally-t Re: Pluskwy znowu 11.08.12, 12:54
            Wydaje mi sie, ze na pluskwy to tylko pest control. Ja kiedys mialam, wiec wiem, przez co przechodzisz, ja bylam cala pogryziona - maz w tym samym lozku wcale... Kiedy podnieslismy materac, bylo ich pelno, mieszkaly w zebrach lozka, obrzydlistwo. Mysmy sie wtedy wyprowadzili, bo i tak nam sie konczyla umowa, ale przez okolo miesiac probowalam z nimi walczyc i nic. Spalam nawet przy zapalonym swietle, ale i tak gryzly.Nie gryzly tylko, jak wypilam alkohol przed snem ;) troche niepraktyczne, jesli masz dzieci lol Pluskwy jednak jest bardzo ciezko zwalczyc, a moga ponoc pojawic sie nawet w najczystszym domu. Moze zadzwon do councilu i tam dadza Ci namiary na sprawdzone pest control?
            Powodzenia!
            • sznupkowie Re: Pluskwy znowu 11.08.12, 13:04
              Tylko pest control! Jakie domowe sposoby, no co wy??? Zgłosic tez skąd przyszly, zeby wymogli na sąsiadach też odpluskwianie. Przecież tak zyc nie mozna???
              • wiwi1 Re: Pluskwy znowu 11.08.12, 16:38
                Ja dawno temu czytalam jakis artykul na ten temat i pamietam, ze radzili wszystko co do prania to gotowac, czego sie nie da gotowac to wyrzucic. Nie pamietam juz co wiecej pisali, pewnie najlepiej sie wyprowadzic. Ja bym wyjechala z dzieckiem na pare dni, w miedzyczasie zawolala ekipe do zwalczenia tego paskudztwa.
                Pozdrawiam:)
    • gazeta_mi_placi Re: Pluskwy znowu 11.08.12, 17:30
      Fuj! Takie paskudne rzeczy za ichnią granicom Pani?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka