Dodaj do ulubionych

do piekacych chleb

12.11.12, 11:05
Dziewczyny,
mialam kiedys maszyne do pieczenie chleba ale jej nie uzywalam i sie pozbylam.
Przyszly na swiat dzieci i wieksza swiadomosc zywieniowa i zaczelam piec chleb. Nie mam maszyny, wiec recznie.
I cos robie zle, wczoraj mnie znajoma usiadomila co moze byc przyczyna moich nieudanych wypiekow ale moze i Wy cos podpowiecie.
Rzecz w tym ze chleb i bulki to takie gnioty - zbite mocno.
Ja wyrabiam ciasto - ono rosnie z godzine - buch do formy i piekarnika.
Nie wiem dlaczego w piekrniku juz nie wyrasta tylko zapieka sie tak jak jest.

No i teraz znajoma mowi ze ciasto juz musi wyrosnac na taka wielkosc docelowa zanim sie je wlozy do pieraknika. Ona robi tak ze zostawia do wyrosniecie nawet do 3 godzin ( ja ok godziny). Przeklada do formy i znow zostawia do wyrosniecia. I dopiero jak jest duze i pulchne piecze.

Czy ma racje? A moze mam zly piekarnik? ( mam gazowy) Przepis dobry bo probowalam rozne i mieszanki tez i zawsze wynik taki sam.

Ja zostawiacie do wyrosniecia to gdzie? Czy przykrywacie mokrym recznikiem?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: do piekacych chleb 12.11.12, 11:12
      Chleb pieklam wieki temu, ale pamietam ze po wyrobieniu ciasto odkladalo sie do wyrosniecia, potem jeszcze raz wyrabialo i tym razem przekladalo sie do formy, gdzie ponownie musialo podrosnac. I takie podrosniete wkladalo sie do piekarnika
      • mamurzyca Re: do piekacych chleb 12.11.12, 11:36
        Jak robie na zakwasie to- pierwszy raz rosnie5 h , wyrabiam, formuje i rosnie 10h... Wirc godzine to zdecydowanie za malo. Na drozdzach tez dluzej musi rosnac. Drugi raz jak rosnie to w foliowym worku. Pierwszy pod sciereczka sucha. Znajoma na racje!!
    • anulla_m Re: do piekacych chleb 12.11.12, 12:51
      Tak jak napisały poprzedniczki chleb powinien wyrastać dwukrotnie. Jeśli chodzi o ten czas wyrastania to zależy on tak naprawdę od temperatury jaką masz w domu. Tak czy siak jedna godzina to za mało na chleb ale nie da się powiedzieć tak naprawdę ile ma wyrastać bo musisz chleb obserwować. Czasem będą to 2h czasem i 10h jak napisała mamurzyca. Ja piekę na drożdżach (suszonych Allinson) i przy różnych chlebach ten czas też się zmienia. Raz czekam 1,5h a raz 4h.
    • justysia72 Re: do piekacych chleb 12.11.12, 13:38
      Piekę chleb od dawna i najpierw wyrabiam ciasto, ono rośnie, potem drugi raz ugniatam i przekładam do foremek, w których też rośnie i dopiero do piekarnika :)
      • mamurzyca Re: do piekacych chleb 12.11.12, 14:12
        Dziewczyny podajcie jakies sprawdxone przepisy na chleb na drozdzach, bo na zakwasie to ciezko mo teraz tak zaplanowac zeby czasowo utrafic z wyrastaniem. Niestety z bloga dorotus to mi chleb nie wychodzi... A juz niechce eksperymentowac..
        Co do wyrastania to musi podwoic objetosc za pierwszym wyrastaniem, i za drugim tez dobrze zeby podwoil. No i nie zapminaj o szybkim nacieciu skorki zanim wstawisz do piekarnika. Zeby sie dziura nie zrobila, i skorka upieczona nie odstawala od miaższu.
        • anulla_m Re: do piekacych chleb 12.11.12, 15:00
          >Niestety z bloga dorotus to mi chleb nie wychodzi...
          No właśnie jak piekę to tylko od Doroty i nie miałam jeszcze problemów ani razu
          mój ulubiony na drożdżach: www.mojewypieki.com/przepis/chleb-orkiszowy
          i jeszcze jeden też na drożdżach tylko po mąkę krupczatkę trzeba się wybrać do polskiego sklepu niestety: www.mojewypieki.com/przepis/chleb-wieloziarnisty
          • justysia72 Re: do piekacych chleb 12.11.12, 17:12
            o ja piekę dokładnie ten sam, który zalinkowała anulla_m na mące krupczatce, zawsze wychodzi.
            to mój chlebek
            picasaweb.google.com/justynawett/TortyICiasta#5739910115986346194
    • ally-t Re: do piekacych chleb 12.11.12, 16:51
      Mam dokladnie tak samo, no jakbym siebie czytala. Mama mi powiedziala, ze byc moze daje za duzo maki. Bo najpierw daje tyle co w przepisie, ale zawsze troche dosypie, bo mi sie ciato za bardzo klei, ale ono ponoc moze (musi?) sie tak kleic. Z mniejsza il maki jeszcze nie probowalam.
      • mamurzyca Re: do piekacych chleb 12.11.12, 17:53
        Ally, jak wyrobisz troche już, to olejem lub oliwą posmaruj blat i rece to sie nie bedzie tak kleic i sie ladnie bedzie wyrabiac, a odrobina tluszczu mu niezaszkodzi.
    • lucasa Re: do piekacych chleb 12.11.12, 19:02
      karolina_zet napisała:

> Rzecz w tym ze chleb i bulki to takie gnioty - zbite mocno.
      > Ja wyrabiam ciasto - ono rosnie z godzine - buch do formy i piekarnika.

To ta godzine to chleb rosnie w cieplym miejscu (u nas w zimie nigdy nie jest cieplo i sucho :p) nie stoi kolo zimej sciany? w przeciagu?
      Ja nigdy nie wyrabialam recznie, ale w breadmaker ciasto rosnie ok godz, ale w cieplarnianych warunkach. Ja niekiedy nie mam czasu czekac aby drugi raz uroslo, (bo juz czekaja glodomory dookola stolu :)), wiec delikatnie przenosze do foremki i pierkarnika i tez wychodza.
      Dziwne, ze nie wychodza Ci gotowe mieszanki. One maja tyle spulchniaczy, ze rosna jak na podwojnych drozdzach. A moze pozycz od kogos maszyne i zobacz czy lepiej wyjdzie, czy to kwestia wyrabiania/wyrastania ciasta czy Twojego piekarnika.
      A
    • paola_k2 Re: do piekacych chleb 12.11.12, 20:27
      Ja pieke chleb na zakwasie, sama wyrabiam, nie mam maszyny. Po wyrobieniu zostawiam na godzine, potem przekladam do foremek i tak sobie rosnie okolo 8 godzin. Zawsze rosnie w cieplym miejscu (tam gdzie mam bojler). Wyrabiam zawsze wieczorem, zostawiam na noc, rano tylko wstawiam do pieca.
      • murasaki33 Re: do piekacych chleb 12.11.12, 23:36
        Moj chleb rosnie w zimie na kaloryferze, w lecie w slonecznym miejscu po prostu, zawsze 5h:)
    • karolina_zet Re: do piekacych chleb 13.11.12, 11:37
      dzieki dziewczyny - wyglada na to ze zle zabralam sie za to pieczenie:)
      • miss_scary Re: do piekacych chleb 14.11.12, 13:20
        Ja czesto robie ciasto dzien wczesniej, na noc do lodowki (tam powoli rosnie) i na drugi dzien wyciagam wczesniej by nabralo temp pokojowej i pieke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka