Dodaj do ulubionych

childminder

22.01.13, 10:45
nie chce wyjsc na durnia, wiec zanim zadzwonie to pytam tu:) otoz potrzebuje oddac moje dziecie pod opieke na jeden dzien, i sie zastanawiam czy tutejsze childminderki w ogole oferuja takie takie cos? ze razie emergency wezmie dziecko bez zadnych rejestracji itp na jeden dzien. Czy to raczej nie przejdzie? No i instytucja zwana creche jeszcze? jak to dziala? tak jak przedszkole, czy moze maja mozliwosc brania dzieci na takie pojedyncze sesje?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: childminder 22.01.13, 11:56
      Nie wiem, czy childminder bedzie chciala wziac dziecko 'z ulicy', ktore nie zna jej ani ona dziecka. Nie martwisz sie, ze dziecko bedzie plakalo zestresowane sytuacja i zostawione z osobami ktorych nie zna?
    • plain-vanilla Re: childminder 22.01.13, 11:59
      Dodam jeszcze, ze creche, z mojego potocznego rozumienia, to opiekuje sie dziecmi, kiedy rodzic jest w tym samym budynku, np. pracujac, to sa creche przy biurach, uczac sie albo biorac udzial w nabozenstwie - spotkalam sie wlasnie z creche przy kosciele. Do tego maja limitowany czas pobytu dziecka.
    • jahns Re: childminder 22.01.13, 12:08
      tak, martwie sie, ze maly moze plakac, ale niestety czasem sytuacja jest bez wyjscia, no a wolalbym go dac do opiekunki, ktora zajmuje sie fachowo dziecmi, niz szukac kogos z lapanki. Nie mam tu babci czy cioci, ktora bylaby nieoceniona w takiej sytuacji. Wiec probuje znalesc najlepsze wyjscie z sytuacji, dzieki w kazdym razie za odzew.
      • kjan76 Re: childminder 22.01.13, 12:27
        Wiekszosc opiekunek bierze dzieci na 1 dzien w tygodniu, jak spojrzysz na ogloszenia to w niektorych jest ze, available Monday only czy inny dzien tygodnia. Podzwon i sie popytaj.
      • dag_dag Re: childminder 22.01.13, 12:29
        Nasza pani, która zajmuje się dostarczaniem mojej starszej córki do szkoły i z powrotem, czasem ma na jeden dzień jakieś dziecko. Pewnie więc kwestia dogadania.
        A nie masz nikogo zaprzyjaźnionego żebyś mogła zostawić dziecko? Koleżanki, innej mamy? Ja często mam jakieś dodatkowe dzieciaki w domu, jedno więcej nie robi różnicy ;) Może rozejrzyj się wśród przyjaciół.
        • bialasek75 Re: childminder 22.01.13, 20:18
          Ale szukasz na jeden dzień w tygodniu czy tylko na jeden dzień? Ja kiedyś musiałam córkę oddać na kilka godzin (miałam rozmowę kwalifikacyjną) i żłobek zgodził się ją 'przechować'. I to była tragedia, mała wyła całe 2 godziny. Jak ją odbierałam to taka bidulka klęczała w kąciku i płakała. Miała wtedy jakieś 10 miesięcy.
          Jeśli szukasz na jeden dzień w tygodniu to nie powinno być problemu. Często childminder mają takie okienka, bo nie wszystkie mamy pracują full time. Podzwoń, popytaj. Żłobki zresztą też mogą wziąć na jeden dzień czy nawet na pół dnia.
    • jahns Re: childminder 23.01.13, 15:24
      nie, nie chodzi mi o jeden dzien w tygodniu, chodzi mi o jedna wyjatkowa sytuacje, jeden dzien, kiedy musze znalesc kogos do opieki na dzieckiem. No i wydumalam, ze lepiej poszukac childminder niz szukac po znajomych, bo nie lubie tak kogos obarczac niepotrzebnie obowiazkiem. No, nic mysle dalej...
      • truskawkowe_studio Re: childminder 23.01.13, 15:49
        mysle ze uda Ci sie kogos znalezc bo wiele childminderek oferuje babysitting service. najlepiej zadzwon do swojego Child & Family Centre oni maja liste childminderek z calego regionu i na pewno Ci kogos poleca
      • bettina40 Re: childminder 23.01.13, 16:23
        Moim zdaniem powinnas pomyslec o agencji. Ja pracuje dla Likeminders (przesympatyczny zespol mlodych kobiet), jestem niania na telefon i dojezdzam do dzieci w sytuacjach awaryjnych w ciagu dnia oraz na wieczorne babysittingi. Opiekuje sie dziecmi w ich domach, to mniej stresu dla nich niz nagle umieszczenie ich w jakims nursery. Agencja zatrudnia wiele Polek (wszystkie musza miec doswiadczenie) wiec mozna poprosic o przyslanie Polki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka