Dodaj do ulubionych

ebay dla nowicjuszy

21.02.13, 20:37
Konto mam, paypal mam. Od roku. Nigdy nic nie sprzedalam ani nie kupilam. Nigdy nie "bidowalam". Mam sporo rzeczy w dobrym stanie, prawie nowych, po dzieciach glownie ktore sobie rozdaje po znajomych I tak sobie mysle, ze moze jednak moge na nich cos zarobic. No I teraz bedzie niekulturalnie:
1. Po Ile faktycznie Ida drobiazgi ktore wystawiacie? Czy zdarza sie, ze rzecz sie w ogole nie sprzeda? Z obserwacji mi wychodzi, ze na ogol takie rzeczy wystawia sie za 99p.
2. Czy jak cos sie nie sprzeda to I tak trzeba zaplacic za wystawienie?
Ja z tych, co to mysleli ze BB code to " best behavior", wiec jak zaczne te moje rzeczy fotografowac I wstawiac to mi kilka dni zajmie, I jak za to mam w efekcie zarobic 3 funty to nie wiem, czy skorka warta wyprawki.
Obserwuj wątek
    • abri Re: ebay dla nowicjuszy 21.02.13, 21:00
      to ja na szybko odpowiem na 2. pytanie. Tak, placi sie za wystawienie, czy sprzedasz czy tez nie dana rzecz. Ale mniej wiecej co dwa tygodnie (ostatnio 9-10 lutego) w weekendy jest "promocja" i wowczas sie nie placi.
    • yadrall Re: ebay dla nowicjuszy 21.02.13, 21:00
      Wiesz,ja rzeczy po dzieciach (znaczy niemowlece) oddam do Charity schop-u,bo probowalam wystawiac na ebay-u i nic mi nigdy nie udalo sie sprzedac...
      Moze jak masz rzeczy po starszych dzieciach, bluzki, koszulki, spodnie, kurtki z Next-a czy GAP to moze sie uda Ci sprzedac po te 99p/sztuka,ale czy to jest biznes? Zwykle dosc duzo kosztuje wysylka-na takich ciuchach zarabia najwiecej poczta... Dobrze sprawdzaj koszty przesylki-ja za pierwszym razem jak sprzedawalam ksiazki to wykalkulowalam,ze przesylka powinna wyniesc 3.50,a na poczcie sie okazalo,ze musialam zaplacic 7.50,wiec biznes jak cholera...
      Jak juz sprzedaz to od razu mozesz wydrukowac etykiete z adresem i kupic znaczek (drukujesz znaczek i potwierdzenie nadania) z obydwoma idziesz na poczte-dajesz paczke,a panie w okienku stawia stempelek-wg mnie jest taniej niz kupujac znaczek na poczcie.
      Moze dziewczyny napisza cos madrego i jednak sie zdecyduje sprzedac te szmatki po chlopakach?
      • erga4 Re: ebay dla nowicjuszy 21.02.13, 21:20
        ja rok temu wreszcie się zabrałam za wystawianie rzeczy po moich dzieciach bo zebrało mi się tego spoooro przez 4 lata...

jeśli dopiero planujesz zacząc to na początku masz duże limity wystawiania po to by ebay cię "sprawdził" nie wiem czy 10 czy 20 aukcji na miesiąc.
        po chyba miesiącu możesz zwiększyc chyba do 100 (już nie pamiętam dokładnie)

w każdym miesiącu masz ileś tam aukcji które wystawiając za 99p nie płacisz prowizji za wystawienie, czyli jeśli nie sprzedasz to nic nie płacisz.
        przynajmniej raz w miesiącu jest weekend w którym możesz wystawic za darmo aukcje zaczynające się od wyższej kwoty niż 99p.

niemowlęce ciuszki ciężej sprzedac - takie powyżej roku idą zdecydowanie lepiej.

ja większosc ciuszków wystawiam za 99p i czasem za tyle też sprzedaję ale są też przypadki że jakas jedna szmatka idzie za kilkanaście funtów.

miałam kilka przypadków że gdy wystawiłam coś za np. 4f to nie poszło a jak ponownie wystawiłam za 99p to tak się licytowali że poszło za ponad 10.. więc nie zgadniesz.

czasem warto robic zestawy - zwłaszcza własnie takie niemowlęce rozmiary.

pytasz czy warto - jak dojdziesz do wprawy to wystawiając po kilkanaście aukcji w danym dniu możesz miec kilkanaście/kilkadziesiąt funtów. no i jeden kurs na pocztę.

aha - jak ktoś jst nowy to też ludzie bardziej się boją kupowac (w sumie to nie wiem czemu bo i tak ebay chroni kupującego)

• plain-vanilla Re: ebay dla nowicjuszy 21.02.13, 21:45
      Ja sprzedaje wszystko na Gumtree i portalu dla Polakow w WB. Bardziej oplacalne niz ebay. Za darmo wystawiam ogloszenia i nie ma problemu z wysylaniem, kupcy przyjezdzaja i odbieraja w domu. Jak czegos przez rok nie sprzedam, to oddaje do charity shops. Posprzedawalam w ten sposob wszystko po dzieciach, wlacznie z wozkami, ciuszkami, zabawkami itp. Mam w tej chwili aktywnych 9 ogloszen. Wlasnie mam kupcow na 5 z wystawionych rzeczy i bynajmniej nie za 99p.
      • gosia7813 Re: ebay dla nowicjuszy 21.02.13, 21:52
        A jaki to poratl dla Polakow w WB? Moze tez cos udaloby mi sie sprzedac lub kupic.
        • plain-vanilla Re: ebay dla nowicjuszy 21.02.13, 21:57
          emito.net
    • e-vil Re: ebay dla nowicjuszy 21.02.13, 22:21
      no ja dziś wtopiłam z jedną aukcja - wystawiłam całkiem przyzwoity zestaw ciuszków niemowlęcych od 99p i wysyłka 7 funtów.. w ostatniej minucie zalicytował koleś, który jeszcze mieszka niedaleko i chce odebrać osobiście.. więc wszystko idzie za darmo praktycznie (no za funta :P).. no ale mam nauczkę - następnym razem wystawię chyba od 10 funtów i darmowa przesyłka.. co fajne - często mam Polki wygrywające moje aukcje :)

jeśli nie masz historii na ebay'u może być Ci ciężko sprzedać coś.. bo ja osobiście nei kupuje od nikogo, kto ma 0 opinii na swoim koncie.
    • hanai77 Re: ebay dla nowicjuszy 21.02.13, 22:59
      Dawalo sie czasami troche zarobić szczególnie te markowe ciuszki niemowlece szly czasami dosc wysoko szczególnie skandynawskie wozornictwo polarn o pyret, molo, katvig , me too , ale i next czy gap i h&m niepowiem czasem mall z kapci nie wyszlam na widok wygranych kwot, NO ale troche naciagactwa, nieplacacych, niby zagubionych paczek itp.... jakos mi przeszla faza na sprzedaz po kilku akcjach, najlepsze doswiadczenia mialam na wiekszych rzeczach typu pick up only klient przyjechał odebral wiedzial co bierze i zalatwione bez problemow.. Na ebaya to trzeba mieć nerwy I tyle ..powodzenia
    • mia.12 Re: ebay dla nowicjuszy 22.02.13, 07:43
      Wszystko zalezy jakie to rzeczy.Dobrze sie sprzedaja np kurtki czy bluzy Next,Gap.Jesli masz duzo jakis koszulek to chyba lepiej wystawiac po kilka na raz(bundle).Niestety do ebaya trzeba miec duzo cierpliwosci,wlasnie otworzylam sprawe bo ktos postanowil bidowac ale nie zaplacil grrrr...
      • dorcian Re: ebay dla nowicjuszy 22.02.13, 09:46
        Dzieki. Tak mi sie wlasnie wydawalo. Sprobuje na londynku, tam pare rzeczy udalo mi sie sprzedac ale to byly glownie meble.
    • carmelaxxx Re: ebay dla nowicjuszy 22.02.13, 10:27
      a ja znalazlam na fb grupe lokalna na ktorej mozna sprzedac albocos kupic i nim wystawie na ebaya oglaszam sie najpierw tam bo nie trzeba wtedy wysylac, placic prowizjii itp.Warto poszukac swoich lokalnych grup.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka