Dodaj do ulubionych

Okna z Polski

20.04.13, 23:02
Wykalkulowalam sobie, ze duzo taniej niz tu, kupie okna w Pl. Problem tylko, jak je przywiezc. Pamietam taki watek, gdzie ktos pisal, ze tak wlasnie zrobil (nie moge znalezc), moze ktos polecic jakas firme kurierska (przeprowadzki??), ktora by sie takiej roboty podjela? Bede dzwonic po usual suspects, ale pomyslalam, ze najpierw zapytam Was. A noz widelec, macie kogos poleconego... Dzieki.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Okna z Polski 20.04.13, 23:05
      Sprawdz, czy tak firma z PL odpowiada tutejszym przepisom I czy, jezeli zainstalujesz takie z PL nie bedzie robillo Ci problemow, jak zechcesz sprzedac.
      • zuzanka77 Re: Okna z Polski 20.04.13, 23:14
        Sprawdz czy mozna miec tutaj okna ktore otwiera sie do srodka.jesli nie bedziesz miala problemy ze sprzedarza I ubezpieczeniem domu.tak mysle ale nie jestem pewna wiec warto sprawdzic
        • bisiek10 Re: Okna z Polski 21.04.13, 11:29
          My tez sciagalismy okna z PL.Przewiezli nam je z firmy Kotwica.Przewozili nam szafe,naroznik nie bylo problemow.
          • ally-t Bisiek10 21.04.13, 13:19
            To oni? kotwica.xn--przewz-osb-i-paczek-44be.polskilondyn.tel/
            Dzieki!
            • bisiek10 Re: Bisiek10 21.04.13, 15:20
              Tak :) Nam przywozili jedno okno ale mysle ze z wieksza iloscia nie bedzie problemu :)
              • ally-t Re: Bisiek10 21.04.13, 17:31
                super, dzieki
              • ally-t Re: Bisiek10 23.04.13, 15:05
                A jeszcze jedno pyanie. Czy okna dalo sie zamontowac bez problemu, czy musialy byc jakos odpowiednio wykonane? Pytam, bo uczulono mnie na kwestie wegarkow (w Pl sa po innej stronie niz tu, albo tu w ogole nie ma).
                • bisiek10 Re: Bisiek10 23.04.13, 15:53
                  Wiesz co ja tam sie na tym nie znam ale okna na pewno nie byly jakos specjalnie robione.Maz tez nie mial problemu z zamonowaniem.Zamawialismy z parapetem zewnetrznym.
                  • ally-t Re: Bisiek10 23.04.13, 17:02
                    dzieki :)
    • alannda Re: Okna z Polski 23.04.13, 22:49
      Ja tez mam okna z Polski, maja dokladnie takie same europejskie atesty jak tutejsze, tylko otwieraja sie normalnie i mozna umyc bez problemow. Same plusy. Polecam!
      • glasscraft Re: Okna z Polski 23.04.13, 23:12
        Czy te plusy beda plusami, jak przyjdzie do sprzedazy domu/mieszkania? Jezeli nie mieliscie ich zainstalowanych przez zatwierdzona firme, to bedziecie przy sprzedazy potrzebowac zaswiadczenia, ze sa zgodne z przepisami budowlanymi w UK z lokalnego Building Regulations.
      • lucasa Re: Okna z Polski 24.04.13, 00:13
        alannda napisała:

> Ja tez mam okna z Polski, maja dokladnie takie same europejskie atesty jak tute
        > jsze

Tutaj przy sprzedazy domu nie pytaja sie o atesty tylko o certyfikat Fensa.
        • lucasa Re: Okna z Polski 24.04.13, 00:37
          lucasa napisała:

> alannda napisała:
          >
          > > Ja tez mam okna z Polski, maja dokladnie takie same europejskie atesty ja
          > k tute
          > > jsze
          >
          > Tutaj przy sprzedazy domu nie pytaja sie o atesty tylko o certyfikat Fensa.

Jeszcze doczytalam, ze moze byc dokument z lokalnego urzedu, potwierdzajacy, ze spelnione sa takie a takie warunki. Cena ok 100f ale nie wiem czy za calosc czy kazde pojedyncze okno. . .

Nam akurat brak c. Fensy ( na jedno okno!) u sprzedawcy domu sporo opoznil kupno. Ale tu bylo chyba czepianie sie prawnika bo w koncu i tak to puscil. . .
          • gabez1 Re: Okna z Polski 24.04.13, 03:46
            A z ciekawosci : co zrobicie Jake np. za 2 lata w tych super oknach z pl , montowanych przez waszych mezow , wejdzie wam para pomiedzy te okna?
            • bisiek10 Re: Okna z Polski 24.04.13, 09:13
              Jeszcze do tej pory pary nie mam :) Jak okno jest dobrze zrobione w sprawdzonej firmie odpowiednio zamontowane ,obrobione to gdzie problem?
              • gabez1 Re: Okna z Polski 24.04.13, 10:11
                Problem moze sie pojawic, zawsze jest taka mozliwosc.
                Bardzo duze znaczenie ma prawidlowy montaz.
                Majac okna z Pl, nie masz na nie gwarancji, jesli nie zostaly zamontowane przez firme.
                A cieply montaz, itp, wykonuja specjalisci. Dzieki czemu daja gwarancje.
                • bisiek10 Re: Okna z Polski 24.04.13, 10:38
                  Para ci wejdzie jak jest zle tez wytworzone okno.Zle poaczone szyby.Mam ang podwojne okna montowane przez ponoc specjalistow i co? Para wlazla
                • ally-t Re: Okna z Polski 24.04.13, 12:09
                  Zamontowanie okna to zadna filozofia (ponoc :) ), para miedzy szybami nie ma nic wspolnego z montazem, tylko z wykonaniem okna. Okno z Pl bedzie kosztyowac ok. 150f plus dowoz, okno o takich samych parametrach w UK 500f. Po prostu nie stac mnie na wymiane 12 okien tutaj...
                  • bisiek10 Re: Okna z Polski 24.04.13, 12:16
                    No wlasnie ;) Nam jak wycenili okna to sie lewa noga przezegnalismy.W salonie mamy dosc szerokie okno bo ok 4m.Pan przyjechal,pokazal filmik jak to nawet brecha zlodziej nic nie wskora po czym podal nam cene ktora opiewala na ok 4 tys.Pogonilismy go choc b kulturalnie :)
                  • glasscraft Re: Okna z Polski 24.04.13, 12:17
                    Pamietaj, zeby w takim razie po instalacji poprosic o zaswiadczenie z kontroli budowlanej, bo inaczej bedziesz miala problem przy sprzedazy.
                  • wujek.sofokles Okna -tylko z PL. 04.05.13, 11:45
                    Właśnie jestem w trakcie remontu domu w UK.Powiem tak:
                    Anglia to budowlany XIV wiek.Porażka!
                    Okna: Zrobiłem 4 quoty -Anglian,Everest i jakieś 2 lokalne firmy.
                    Panowie pocili się przy zachwalaniu ,że np ,Anglian ma wypełnienie argonowe.
                    Takowe wypełnienie stosuje się w Polsce od 20 lat. :) Koleś nawet nie znał parametrów ....
                    Profile....pożal się Panie Boże...A najbardziej rozbawiły nas argumenty apropos otwierania okien do środka.Że deszcz napada ,że pozaciągamy sobie firanki itd...
                    Cena...Przedzał między 6-20,000 funta za 6 okien wys 100cm x szer 240 + Drzwi podnoszono-przesuwne HST (wys.200 x 220) o których w UK mogą pomarzyć.

Po długim rekonensansie na stronach budowlanych i opiniach zdecydowaliśmy się na "Oknoplus" z Krakowa (nie mylić z oknoplast).
                    Okna trójszybowe odpadły ze wzgledu na to że zimy w uk nie są aż tak srogie i dlatego że co za tym idzie cena i waga okna + 50 %.Dom też nie może być za szczelny!
                    Konkretne parametry,niemieckie elementy: Brugmann i wink haus. Masa fajnych rozwiązań np roletki miedzy szybami zasilane z małego panelu słonecznego znajdującego się miedzy szybami.Proponuje zerknac na ich profil na YT
                    Cena :2000 funta + 400funta transport (firma :lublin-transport)

Ktoś pisał o montażu ...
                    Montaż jest ważniejszy niż okno!
                    foto okien
                    Tyle z mojej strony .Pozdrawiam i miłego remontowania.

Tomek
                    • ally-t Re: Okna -tylko z PL. 04.05.13, 13:58
                      no wlasnie, mi pan, ktory przyszedl wycenic, zachwalal, ze te okna z argonem to takie super. Potem w liscie z quotation napisal, ze ten argon z jego doswiadczenia i tak sie ulatnia po kilku latach, wiec w zasadzie nie ma roznicy z gazem czy bez..... Troche mnie to nie napawa optymizmem. Okna beda z Pl, z tym, ze sprowadze tez robotnikow specjalizujacych sie w montazu :)
                      • wujek.sofokles Re: Okna -tylko z PL. 04.05.13, 16:23
                        Co do montażu zadzwoniłem do "polskiej ekipy budowlanej " -wstawienie w/w okien z wykończeniówka wyszło drożej niż okna czyli 2500 funta
                        Plan jest taki:Biorę 2 ludzi z firmy która sprzedawała nam okna w Polsce.
                        Po opłaceniu ich przelotu ok.250 funta /2 osoby,spanie i jedzenie mają u mnie za free myślę ,że za 3 dni roboty jak dam po 400 funta na osobę to będa zadowloleni a i ja mam pewność ze okna będą wstawione jak trzeba.
                        Koszt: 1050 funta :) i dwie strony zadowolone:))

Pozdrawiam
                • alannda Re: Okna z Polski 25.04.13, 21:36
                  Ja tez nie mam zadnej pary, a mam okna ponad dwa lata. Moze troche wiecej wiary w umiejetnosci montazowe polskich mezow;-)
        • alannda Re: Okna z Polski 25.04.13, 21:33
          Tutaj to znaczy gdzie? W Szkocji certyfikaty Fensa nie obowiazuja.
          • gabez1 Re: Okna z Polski 26.04.13, 11:22
            Wiare w umiejetnosci montazowe mam:-)
            Nie zmienia to jednak faktu, ze ludzie maja specjalizacje i szkola sie w roznych dziedzinach :
            lekarz, nauczycie, montazysta okien, itp.
            Ja tez mialam na poczatki plan sciagniecia okien z Pl,
            Wybralam sobie bardzo fajne, na profilu Veka, z okuciami, itp, itd full wypas.
            Jedna pozostaje sprawa:
            gwarancji - to w koncu nie buty, ale cos, co ma nam sluzyc przez dlugie lata.
            Dowozu ( sprawdzie sobie faktycznie, ile kosztuje dowoz, bo bedzie to kwota powyzej £1000).

Jak zaglebilam sie w literaure, to okazuje sie, ze montaz ma BARDZO duze znaczenie.

Przyszlo do mnie kilka firm, w tym Everest, i mily pan mnozyl, dzielil, potegowal.
            Wyliczyl kwote, ktora byla drozsza od pozostalych firm, ale malo sie roznila od sumy sumarum z Pl ( okna + dowoz) i prosil, zeby zadzwonic do niego w grudniu, bo wtedy maja najwieksze przeceny. Wytlumaczyl doradzil/odradzil rozne nasze pomysly.
            • steph13 Re: Okna z Polski 26.04.13, 12:15
              haha, z panami z Everest czy Anglian trzeba umiec negocjowac. Nigdy nie nalezy zgodzic sie na pierwsz oferowana cene. Wtedy pan zadzwoni do head office, pogada z szefem, i cena spadnie znacznie. Pozniej pan bedzie wykonywal przerozne kalkulacje, ryciny etc, w sumie bedzie wyliczal o ile spadl jego osobisty w tym zarobek. Bo jak dowiedzielismy sie, firma ustala cene X, potem salesman dorzuca swoja dzialke, zaczyna od wysokiej, spada w miare oporu klienta. W sumie, nasza orginalna wycena na ponad £8,600, spadla po dlugich i bolesnych negocjacjach i kilku wizytach pana z Anglian, do £4,200. Nauczka - nie poddawac sie.
              • gabez1 Re: Okna z Polski 26.04.13, 12:21
                Otoz to!
                • izabelski Re: Okna z Polski 26.04.13, 13:50
                  czy twoja kalkulacja ceny byla na niewymiarowe okna czy standardowe?
                  • gabez1 Re: Okna z Polski 26.04.13, 13:55
                    Moje okna sa chyba wymiarowe.
              • wujek.sofokles Re: Okna z Polski 04.05.13, 11:24
                Z Anglianem i everestem sie nawet nie rozmawia.DROGO!!! Przepłaciłeś...
    • yumemi Re: Okna z Polski 26.04.13, 14:27
      Robilismy ogromna rozbudowe domu i zamowione potrojnie szklone okna z Polski, ale niemieckiej firmy. Maz (architekt) musial tylko podac cala dokumentacje okiem przetlumaczona na angielski zeby dostac akceptacje building control i tyle.
      Sprowadzone zostaly z Polski tirem, wynajetym na zamowienie.
    • wujek.sofokles Re: WAZNA UWAGA ! 26.09.13, 15:58
      Witajcie .
      Właśnie jestem na etapie montażu .
      Jedna BARDZO WAŻNA UWAGA !

Duże okna np drzwi przesuwne i wszelakie montowane poniżej 80cm od poziomu podłogi MUSZĄ mieć szklenie SAFETY GLASS (BS 6206 lub EN 12600)

www.beaumontrose.co.uk/safetyglass.html

czyli jeśli szyba ulgnie uszkodzeniu to musi pozostac w ramie albo rozbic sie na drobne kawałki tak jak szyba w samochodzie.

my o tym nie wiedzieliśmy i na drzwi do ogrodu musimy nakleić specjalna folie spełniajacą te normy .

Nie wim jak wyglada sprawa z ew pozniejsza sprzedażą domu bez tych norm w oknach ale z FENSA tez robia problem .

ps.jeśli ktos 'targa ' okna z Polski to polecam
      lublin-transport.pl/‎

Pozdrawiam.
      • mali-nki Re: WAZNA UWAGA ! 27.09.13, 09:57
        my tez zamawialismy okna u polskiego stolarza, drewniane bo my mamy dom objety ochrona zabytkow.
      • ally-t Re: WAZNA UWAGA ! 27.09.13, 13:42
        Ja zamowilam okna z szybami antywlamaniowymi, spelanijacymi chyba te same wymogi. Rowniez okna w lazienkach musza je spelniac (bo podloga moze byc sliska i czlowiek moze wypasc przez okno :) )
        • wujek.sofokles Re: WAZNA UWAGA ! 27.09.13, 22:33
          Z tego co wiem to są to różne EN.
          Norma PN-EN 356 antywłamaniowa
          norma EN 12600 szkło bezpieczne

Ręki nie dam sobie odciąć bo nie bedę miał czyn dokończyć remontu;)
          poczytaj tutaj :
          pl.saint-gobain-glass.com/upload/files/sgg_stadip_stadip_protect_stadip_silence.pdf
          Nie ma sie co martwić jeśli masz to montowane poza "Critical Location" czyli np 80cm od podłogi.

www.leadbitterglass.com/safety_glass_regulations.htm
          Pozdrawiam
          • alehandra1 Re: WAZNA UWAGA ! 30.10.13, 11:42
            Ja wlasnie robie remont i bardzo mi pomogly wczesniejsze posty. Nie zdecydowalismy sie na zamowienie okien i drzwi (4 okna i drzwi wejsciowe i na taras) bezposrednio z PL ze wzgledu na brak certyfikatow i problem ze znalezieniem instaltora w rozsadnej cenie i czasie. Anglian, Everest maja bardzo wysokie ceny. Dostalam chyba z 6 wycen i serdecznie polecam firme paneandsimple.co.uk. Ceny maja naprawde konkurencyjne, czekalismy kolo 5 tygodni, ale okna sa sliczne i cieplutkie. Poza tym, w lazience trzeba bylo zainstalowac okno ppoz. o czym ja nie mam pojecia, a oni mi doradzili, znaja sie na tych wszystkich przepisach a jest ich sporo. Jestesmy mega zadowoleni a nasz maluszek ma cieplutkie stopki :)
            • izabelski Re: WAZNA UWAGA ! 30.10.13, 12:27
              panie Piotrze - nie ladnie tak reklamowac uzywajac nozek maluszka ;)
              • pyza_uk Re: WAZNA UWAGA ! 30.10.13, 16:58
                Ha ha Iza, ja jeszcze dodam, ze pan Piotr / Bartlomiej pisze, ze nie z Polski te okna dla maluszka. A mi sie wydawalo, ze Lodz w Polsce lezy? No chyba, ze sie cos pozmienialo ostatnio ? ;)
                • alehandra1 Re: WAZNA UWAGA ! 30.10.13, 18:39
                  Tak pan Bartek z nami współpracował, bardzo miły facet, Piotra nie znam. Nie ukrywał, że okna z PL ale ta firma jest z UK i dostałam wszystkie certyfikaty i gwarancje. :) Może dlatego cenowo jest bardziej konkurencyjny, bo produkują w Polsce i pewnie dlatego czekaliśmy 5 tygodni. Ale było warto.
                  • pyza_uk Re: WAZNA UWAGA ! 30.10.13, 19:45
                    I specjalnie zalozyles/as konto zeby sie z nami podzielic ta informacja?
            • wujek.sofokles alehandra1... 22.01.14, 21:07
              Hej
              Jakie certyfikaty z Polski? Wszystkie firmy je maja Tylko nie jako BS tylko CE -to bez znaczenia .

W łazience Ppoż ?Pierwsze słyszę a mam budowę na głowie wraz z building controllerem.
              Oferte maja ciekawa ale muszę przyjrzeć bo coś w te 0.5 nie chce mi sie wierzyć.
              Pozdrawiam
        • wujek.sofokles Re: WAZNA UWAGA ! 22.01.14, 21:10
          Hej .
          Na jakiej wysokości to okno ?

ally-t napisała:

> Ja zamowilam okna z szybami antywlamaniowymi, spelanijacymi chyba te same wymog
          > i. Rowniez okna w lazienkach musza je spelniac (bo podloga moze byc sliska i cz
          > lowiek moze wypasc przez okno :) )
          • ally-t Re: WAZNA UWAGA ! 24.01.14, 12:53
            Rozumiem, ze pytasz o okno w lazience? Odpowiem, jak baba :) Na normalnej wysokosci :) Z tymze nieopodal wanny, wiec to chyba zmienia postac rzeczy, nie wiem.

Chce tylko dodac, ze jestem z okien MEGA-zadowolona! Myje je sobie co chwila, rowniez zewnetrzna czesc :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka