Dodaj do ulubionych

Jolly Phonics

06.06.13, 23:02
Syn zaczyna szkole w sierpniu i wlasnie siedze i dumam, czy pomoc mu przed pojsciem do szkoly i pocwiczyc troche w domu, czy zdac sie na materialy ze szkoly i czekac do sierpnia. O jolly phonics nie slyszalam nigdy az do wczoraj, jak rowniez o tym, ze dzieci maja umiec pokazywac litery (dzwieki). W domu nie czytamy ani nie piszemy po angielsku, jak na razie. Znalazlam na Amazonie jakies materialy, ale waham sie, czy kupowac. Sa jakies godne polecenia i sprawdzone strony www (nie bede googlac, bo chce cos, z czego same korzystacie z dziecmi). Moge nawet oplacic abonament (dostep), jesli warto. Moze gry na cd na kompa? Dzieki.
Obserwuj wątek
    • ssabaudia Re: Jolly Phonics 06.06.13, 23:10
      sama chętnie się dołączę - my mamy fajne ćwiczenia na stronie internetowej szkoły.

• yumemi Re: Jolly Phonics 06.06.13, 23:38
      Ja bym na pewno nie zaczynala niczego zanim nie pojdzie do szkoly.. szkoly maja rozny sposob uczenia phonics, po co robic dziecku zamieszanie w glowie?
      A wiadomo ze w szkole sie nauczy. Miesiac wczesniej, czy pozniej, nie ma znaczenia.
      Moje dzieci uczyly sie w szkole a w domu widzialam ze zaczynaja same czytac po tym jak przejmowaly ode mnie powoli czytanie ksiazek przed spaniem:)
      • zuzanka77 Re: Jolly Phonics 07.06.13, 00:12
        Poczekaj az zacznie szkole I wtedy nauczy sie dzwiekow kazdej literki.potem bedzie ich laczenie I wtedy bedzie trudniej( szczegolnie Tobie) zacznijcie od Alphablocks do ogladania I cwiczenia.
        Pozdrawiam
    • zurekgirl Re: Jolly Phonics 07.06.13, 08:42
      Tez bym polecala obejrzec alphablocks i poki co nie mieszac zbytnio dziecku w glowie. Jak czytasz, to jedz palcem pod czytana linia, zeby rozumial, z ktorej do ktorej strony sie czyta. Mozesz go w ramach zabawy nauczyc glosek w jego imieniu. W naszej szkole od wrzesnia do teraz dzieci ucza sie tylko brzmienia liter i czytania gloskami, zaczynaja pisac zdania itd, a nazywanie liter takie jak w alfabecie jest jeszcze sporo przed nimi. Szkola polecila nam karty do nauki phonics, po jednej stronie jest tylko litera, a po drugiej litera z wpisanym obrazkiem, napisane jak ja czytac i bounceowac (b-b-boot) i jak pisac np.d to dinosaur- up his neck, down his neck and around bottom. Niezla sprawa ale najlepiej jak ci szkola poleci swoje materialy. Mozesz na przyklad gloskowac proste wyrazy (c-a-t itd) i sprawdzic czy dziecko zgadnie co powiedzialas. To bardzo pomaga slyszec gloski i takie cwiczenia kazali nam meczyc z dziecmi do upadlego. Jak czytac gloski dowiesz sie z alphablocks.
      • murasaki33 Re: Jolly Phonics 07.06.13, 09:05
        Moj syn od jakiegos czasu zostal fanem Alphablocks oraz nowej opcji Squiglet - letters. Dawniej wazne byly tylko numerki, czyli ogladal zapamietale Numberjacks, teraz dolaczyly sie litery. Oglada, powtarza i probuje sobie pisac. Czasem kupuje mu tez gazetke z Alphablocks, fajna i potrafi przykuc jego uwage na dluzej. Ma 3lata7mies.
    • 7oz Re: Jolly Phonics 07.06.13, 13:21
      Pomagać mu raczej nie musisz ale Jolly Phonics są fajne i dzieci mogą mieć przy tym dużo zabawy. Ja dowiedziałam się o Jolly Phonics z przedszkola mojego syna. Pani uczyła ich piosenek, czytała książeczki i oglądali filmy z tej serii a syn je uwielbiał więc kupiłam mu książkę z płytą CD z piosenkami i sam się nauczył wszystkich dźwięków i odróżniania literek nim poszedł do szkoły. Zestawów do nauki pisania nie polecałabym Ci nim zacznie szkołę bo jest kilka systemów nauki pisania i to może dziecku trochę w głowie naplątać ale piosenki jak najbardziej. Wiem, że jest też DVD ale nie miałam go więc nie wypowiem się.
      • espionka Re: Jolly Phonics 07.06.13, 16:23
        u nas w przedszkolu jest chlopiec, 3,5 letni, ktory czyta plynnie (teksty dla doroslych rowniez!) i liczy na dosc zaawansowanym poziomie. Matka nauczyla go w domu (wloska rodzina). Zastanawiam sie czy zaczynajac szkole od wrzesnia wystartuje automatycznie z wyzszego poziomu, wiecej beda od niego wymagac i skonczy podstawowke na wysokich poziomach a po starszym synu widze, ze ma to znaczenia z jakiego pulapu zaczyna sie secondary. Uczyc wczesniej czy nie uczyc? dzieci znajomych, ktorzy posylaja do szkol prywatnych tez juz w trakcie nauku czytania, pisania etc.
        • yumemi Re: Jolly Phonics 07.06.13, 20:18
          . Zastanawiam sie czy zaczynajac szkole od wrzesnia wystar
          > tuje automatycznie z wyzszego poziomu, wiecej beda od niego wymagac i skonczy p
          > odstawowke na wysokich poziomach

Niekoniecznie. Za rok czesc dzieci w tej klasie tez bedzie czytac plynnie i szybko go dogonia. Sporo dzieci tak zaczyna (bo same chca, albo rodzice chca, a nauczyc czytac latwo), i nie ma to wiekszego znaczenia, jak docieraja do Y3, czyta plynnie wiekszosc jesli nie wszystkie dzieci w klasie.
          Moj syn przekonal sie do czytania jako ostatni, a teraz w Y5 okazuje sie ze czyta duzo bardziej zaawansowana literature niz pare innych dzieci ktore na poczatku byly przez rodzicow przygotowane.
          Nie ma znaczenia zadnego, jak dla mnie, lepiej dac 3.5 letniemu dziecku luz na zabawe na swiezym powietrzu:)
    • marninor Re: Jolly Phonics 07.06.13, 19:54
      mój syn w p1 akurat ma jolly phonics ze szkoły bo tam z książeczka pracuje do domu dostał płytę. ja bym poczekała aż dziecko pójdzie do szkoły i pracowała z dzieckiem na materiałach szkolnych. u nas jest dostęp do platformy spelling city do tego codziennie książeczki do czytania przez dziecko i 3 prace domowe w tyg
    • pufulek Re: Jolly Phonics 07.06.13, 21:11
      Piosenki Jolly Phonics są na Youtube. Czasami słuchamy i śpiewamy z córką, żeby brzmiało znajomo jak pójdzie do szkoły (mam tam starszego syna, więc wiem, że właśnie tą metodą uczą).
      Jak syn się uczył czytać to w ramach dodatkowych ćwiczeń czytaliśmy teksty z www.starfall.com - bardzo to lubił.
    • anieska1 Re: Jolly Phonics 07.06.13, 22:54
      Mój syn wciągnął się bardzo w te oto gry na cbeebies, sa rewelacyjne, polecam:
      www.bbc.co.uk/cbeebies/love-to-learn/games/love-to-learn-alphablocks-games/
    • pufulek Re: Jolly Phonics 08.06.13, 12:03
      moje dzieci jeszcze lubią gry z tej strony: www.phonicsplay.co.uk/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka