14.06.13, 14:06
Mam king prawns. Co robicie? Jakie sa Wasze ulubione przepisy?
Obserwuj wątek
    • jacinda Re: Krewetki 14.06.13, 15:12
      Smażę krótko na maśle z wcześniej podsmażonym czosnkiem. Do tego masła należy dodać kropelkę oleju, aby się nie spaliło. Kroję awokado na pół i daję na wierzch. Do tego sos marie rose (majonez, trochę koncentratu pomidorowego, pieprz, sok z cytryny).
      Albo smażę jak wyżej i na wierzch sałatki.
      Albo ze stekiem.
      • e-vil Re: Krewetki 14.06.13, 15:24
        ja lubię do paelli
    • ilonka45 Re: Krewetki 14.06.13, 17:08
      Wyjmuje czarne jelito z surowych krewetek, w blenderze miksuje liscie kolendry, czosnek, imbir, paryczke chilli, cebulek dymke, sol, cukier i smaze ta mase na patelni pare minut, dodaje krewetki i podsmazam az sie zrobia calkiem rozowe :) zjadam same lub z ryzem albo makaronem.
      Te ugotowane juz rozowe zawijam w platy ryzowe (namoczone najpiewr) ze swieza mieta, cieniutko pokrojona salata lodowa, dymka pokrojona w paseczki, robie do tego sos z chili, octu chinskiego i cukru, w ktorym je maczam :)
      Robie tez po japonsku (surowe lub ugotowane) zanurzam w ciescie ( woda mineralna, maka i maka ziemniaczana) krewetki i pokrojone w slupki warzywa i smaze na glebokim oleju a przede wszystkim dziele sie z kotka zanim cokolwiek zdaze z nimi zrobic :)
      • gosia7813 Re: Krewetki 14.06.13, 21:34
        Ja tez robie w ciescie, do ciasta zamiast wody dodaje piwo i wychodza wysmienite.
        • ilonka45 Re: Krewetki 17.06.13, 10:30
          Gosia, ja tak rybe smaze :) w ciescie z piwem

• agazat Re: Krewetki 17.06.13, 12:32
      Szaszlyki na grilla, z serem halloumi i slodka papryka. Pewnie mozna je jakos zamarynowac przed, albo polac sosem po.

www.euwelcome.org.uk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka