Dodaj do ulubionych

Apple crumble

18.09.13, 16:57
Prosze zalinkowac/ napisac swoje ulubione przepisy.
Nigdy jeszcze nie robilam i chce sprobowac. :)

Dzieki
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Apple crumble 18.09.13, 21:45
      o kurcze chyba nigdy nie robiłam z przepisu ;)
      wrzucam jabłek o tej porze koniecznie garść jezyn, dosladzam jak trzeba
      miesza maslo z cukrem I maka/]platkqmi owsianymi
      (mierze garsciqmi ale chyba mniej wiecej składników ma byc po tyle samo)
      ZAasypuje owoce ta 'kruszonka" I zapiekam na zloty kolor

aaah az mi slinka leci
      ttzy torebki zamrozonych jezyn czeka na zimowe crunble :))
      • robak.rawback Re: Apple crumble 18.09.13, 22:48
        ale na co wrzucasz ten swoj apul krambul - jablka prosto na wysmarowana tluszczem brytwanke czy na baking foil?
        • mrs.t Re: Apple crumble 20.09.13, 17:19
          zwykle pieke w ceramicznym naczyniu - od razu na to jablka/jezyny
    • jaleo Re: Apple crumble 20.09.13, 18:28
      Ja nie mam przepisu, robie tak, jak mnie matka chrzesna nauczyla - podstawowy crumble w proporcjach 1 porcja masla i 1 porcja cukru do 2 porcji maki (np 150 gr; 150 gr, 300 gr). Ilosc cukru mozesz regulowac do smaku. Ja wole crumble robiona z ciemnym cukrem.

Sekrety dobrej kruszonki: maslo musi byc dobrze schlodzone. Posiekane na male kostki i dodane do maki. Kruszonke powinno sie wyrabiac rekami - z miksera nigdy nie wyjdzie taka dobra. Wyrabiac lekko opuszkami palcow tylko - chodzi o to, zeby nie ocieplic tej kruszonki za bardzo. Jak juz kruszonka bedzie wyrobiona (tzn bedzie miala konsystencje niezbyt drobnych kruszkow chleba - dodac cukier i lekko wymieszac.
      Do kruszonki mozna dodac: platkow owsianych, posiekanych orzechow, nawet muesli.

Jablka - ja najbardziej lubie do tego celu Bramleys - pociac na kostke, wymieszac z cukrem (znowu, tak na oko, ile kto lubi). Ja bardzo lubie cynamon i inne korzenie, wiec dodaje cynamon, mozna gozdziki, mixed spice, galke muszkatulowa. Lubie tez imbir i dodaje troche albo swiezego, albo suszonego w kawalkach (wole taki niz w proszku). Ja jablek przewaznie nie gotuje wczesniej, takie surowe pokrojone wrzucam do brytfanki, ale musisz poeksperymentowac, zalezy od rodzaju jablek i jak bardzo "rozciapane" lubisz - niektorzy najpierw podgotowuja z niewielka iloscia wody, az jablka troche zmiekna.

Na te warstwe jablek wykladasz rowno kruszonke, do piekarnika az bedzie miala zloty kolor, wyjmujesz i jesz - simples. Zapachy w domu tez cudowne.

Crumble mozna robic z roznych owocow, ja lubie pol na pol jablka z rabarbarem, albo sliwki, albo jezyny z jablkami (wlasnie sie sezon na jezyny zaczyna).
      • panixx Re: Apple crumble 20.09.13, 21:23
        Dzieki

.U nas niestetyjuz jezyny sie skonczyly. Bylismy na wakacjach konied sierpnia/poczatekwrzesnia i zadnych zapasow nie nazbieralismy :(
        • jaleo Re: Apple crumble 20.09.13, 23:25
          U nas (pln-wschod) dopiero jest teraz sezon, jutro sie wybieram nazbierac.
          • robak.rawback Re: Apple crumble 20.09.13, 23:55
            jezyny widzialam w marks & sparks pare dni temu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka