Dodaj do ulubionych

smartphone - kupowac insurance czy nie ?

11.05.14, 14:32
pytanie czy jest sens brac insurance na telefon - kupuje od razu telefon i place calosc za niego i nie bede miala kontraktu tylko pay and go (nie wiem czy to ma znaczenie). zastanawiam sie czy brac insurance czy nie. co byscie powiedzialy? nie chce dziadowac a pozniej zalowac ze nie wykupilam.
nie gubie telefonow, uwazam na nie, wiec nie przewiduje glupich nieprzemyslanych decyzji. moze sie ewentualnie zepsuc sam albo byc jakis accident albo theft.
Obserwuj wątek
    • agnes_6891 Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 14:56
      Zdecydowanie najczęściej w smartfonach psuje się wyświetlacz ,czyli pęka np przy upadku (chyba że to np pancerna xperia go ) , a tego o ile wiem ubezpieczenie nie pokrywa. Więc jeśli nie gubisz telefonów i uważasz na złodziei to bym sobie ubezpieczenie darowała, moim zdaniem zbędny wydatek, naciąganie. Od złodziei masz aplikację potrafiającą namierzyć telefon i blokującą go dla innych użytkowników, co czyni telefon dla złodzieja bezużytecznym.
      • plain-vanilla Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 15:03
        A moze jakas aplikacje konkretna polecic? I jak dziala ta blokada? Jest strona internetowa, bo wiadomo, ze jak telefon stracony, to nie da sie jej aktywowac.
        • agnes_6891 Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 15:15
          np. cerberus. Na strone po skradzeniu telefonu logujemy sie z innego urzadzenia, a dziala to tak: www.appbrain.com/app/cerberus-anti-theft/com.lsdroid.cerberus#descriptionsection
      • qwertyorazerty Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 18:05
        Żart :) Złodziej pierwszą rzeczą którą robi po kradzieży to czyszczenie zawartości łącznie z super programami w środku i powrót do ustawień fabrycznych. Takie programy mogą chronić zawartość w sensie usunąć ją zdalnie bądź namierzyć złodzieja amatora który nie wyłącza tel po kradzieży.
        Każdy tel (nawet nokie 3210) można namierzyć po nr IMEI zgłaszając na policję na podstawie syg z nadajników BTS.
    • plain-vanilla Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 15:00
      Zalezy chyba za ile kupilas ten telefon i ile mialoby wynosic ubezpieczenie. Zgubienie telefonu moze wcale nie byc pokryte przez ubezpieczenie. Do tego wiele kont bankowych ma w opcjach ubezpieczenie telefonu. Duzo ludzi, ktorzy placa za swoje konta nawet o tym nie wie. Oboje z mezem mamy telefony za okolo £120 kazdy i nie wykupywalismy ubezpieczenia. 2 tygodnie temu maz upuscil telefon w pracy na beton i pekla cala szybka. Kupil na Ebay za £12 nowa i wymienil sam.
      Moze zobacz na stronach porownywarek typu comaparethe i inne doradcze strony, czy warto wykupic i jaka kwota wchodzi w gre.
      Moja sasiadla miala wykupione ubezpieczenie, telefon zostawila na 5 minut przy samoobslugowej kasie w Tesco (zapomniala, a ze jest chora to i zdarza jej sie). Ubezpieczenie odmowilo wyplaty, bo wedlug nich to byla jej ewidentna wina.
    • mrs.t Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 15:09
      W życiu nie rozwazalabym nawet kupowania ubezpieczenia.

Jakies poltora roku temu jak kupilam wymarzonego samsunga s3 . Doslownie w pierwszym tygodniu uzytkowania zanim kupilam osloonke plastikowa I przyzwyczaiłam sie do jegp wielkości spadl mi I... potlukl sie ekran. Masakra sobie mysle, 2lata kontraktu z rozwalonym telefonem :/

Za jakis czas (miesiacczy jakoś tak) okazalo sie ze nie wiedzac o tym mialam wykupione ubezpieczenie (musialam nie zauwazyc I nie odhaczyc czegoś kupując przez mobilewarehouse czy jaka to byla strona-zastanowila mnie suma 6gbp wychodzaca z konta I okazalo sie ze to ubezpieczenie)
      suma sumarum dzieki ubezpieczeniu telefon zostal naprawiony

Ciesze sue niesamowicie ze stalo sie jak stalo, czy kupiłbym ubezpieczenie z wlasnej woli na dzien dzisiejszy? Pewnie wciąż nie :/
    • karolina_zet Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 15:21
      ja ubezpieczenia nie mialam ( wiec nie wiem czy by pokrylo) ale telefon spadl mi z szafki nocnej na dywan - niestety ekran rozszczelnil sie i zaczal sie zaciemniac ( po 3 dniach byl czarny i tel bezuzyteczny). Dodam ze tel mialam w etui i zamykana z przodu klapka.
      Czule sa bardzo i niestety psuja...
    • yumemi Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 15:39
      Sprawdź czy nie masz juz w Home insurance Policy. Wielu kupuje niepotrzebnie.
      • robak.rawback Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 15:50
        nie, nie mam zadnych insurance ktorych jestem swiadoma - konto bankowe tez podstawowe wiec za bierzace konto nie place, ale spojrze moze akurat cos mam przy credit cards etc (ale nie sadze)
        zdecydowalam sie na htc one za £409 z o2. wic te £409 upfront zaplace.
        rany kupuje przez internet, nie chcialo mi sie nawet do sklepu isc i ogladac - pierwszy raz tak w ciemno kupuje bo nie chcialo mi sie porownywac...
        • robak.rawback gel case vs screen protector 11.05.14, 15:59
          kupuje HTC One screen protector oraz TPU Gel Case Clear - oba mam nalozyc czy jak jest juz gel case to ona pokrywa tez ekran i nie musze miec screen protectora?

www.o2.co.uk/shop/extras/
          • qwertyorazerty Re: gel case vs screen protector 11.05.14, 19:22
            Nie szkoda taki ładny telefon w gumowce ubrać? :) Biedni designerzy, tyle się napracować aby tel cieszył oko a później i tak trafia do gumowca ;)
            Nie screen protector to jedno a case to drugie :)
        • yumemi Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 16:25
          robak.rawback napisała:

> nie, nie mam zadnych insurance ktorych jestem swiadoma - konto bankowe tez pods
          > tawowe

To sobie wykup home contents insurance (albo home combined) ktore tez zawiera tel komorkowe i wszystko inne. Wyjdzie niewiele wiecej niz mobile phone insurance a bedziesz miala dodatkowo ubezpieczenie tego co masz w domu/mieszkaniu.
          • steph13 Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 16:38
            Tak jak radzi Jaleo, telephony komurkowe mamy pokryte przez House Contents Insurance oraz w ramach Barclays Additions Account.
        • plain-vanilla Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 17:51
          Nie kupuje zanim nie obejrzysz. A tym bardziej, jesli nigdy nie mialas smartfona. Ja bym nie zaryzykowala takiej kwoty. Nie odzyskasz, jesli bedziesz chciala sprzedac, a oddac telefonu chyba nie mozna, jesli nie odpowiada.
    • qwertyorazerty Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 17:59
      E:) Za dużo kombinujsz. Proponuję coś do £100 z payg i wszystkie problemy znikają. Po prostu używasz, a jak się zepsuje... Wyrzucasz :) Ubezpieczenie to dodatkowy koszt. Jeśli kupisz cokolwiek poza iPhonem to wartość takiego smartfona będzie topnieć w oczach, nowe modele wychodzą coraz szybciej bo producenci chcą zarabiać. IPhone tez tanieje tylko wolniej i znów musiałbyś się nad nim trząść żeby dotrwał do momentu odsprzedaży w nienaruszonym stanie.
      Tak że decyzja czy Cię stać na ten przedział cenowy, jeśli tak- kupujesz, używasz i nie martwisz się. Nie stać - kupujesz ubezpieczenia, pokrowce, bumpery ochraniacze itp i nie śpisz po nocach ;)
      • yourdoubt Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 11.05.14, 22:39
        Ja mam HTC ONE i jestem bardzo z niego zadowolona. Upadl mi parę razy i nadal jest jak nowy, a mam go ponad rok. Uzywam skórzanego etui na niego, dzięki czemu zapewny nadal jest w tak dobrym stanie. Co do ubezpieczenia, nie mam pojecia
        • e-vil Re: smartphone - kupowac insurance czy nie ? 12.05.14, 00:53
          ja kupiłam sobie matową folię na ekran - zakochałam się :D
          ubezpieczenia nie kupowałam nigdy
          • robak.rawback cena telefonu 12.05.14, 20:01
            to czy ja w takim razie przesadzam z cena telefonu? czy £400 to jest jakos w miare duzo czy standardowa cena za smartphone?

dzieki super chodzacej stronie o2 nie bylam w stanie zapacic za telefon - strona nie chciala ode mnie pieniedzy w zadnej formie wiec po 2 godzinach zrezygnowalam z zakupu... wiec bede ponawiac probe za jakies dwa dni.

troche sie zaczelam zastanawiac i popatrzylam na htc desire 601, ten jest za £240....
            juz sama nie wiem ktory w takim razie...
            • plain-vanilla Re: cena telefonu 12.05.14, 21:34
              Moim zdaniem, to jest duzo, ale wiadomo, punkt widzenie zalezy od punktu siedzenia. Jak cie stac i chcesz akurat ten telefon, to czemu nie. Ja akurat mam tani telefon na wylacznie wlasne potrzeby i sprawdzam poczte, uzywam skype, przegladam strony. Nie wiem, co mialabym jeszcze z nim robic. Jedyne w co bym zainwestowala, to wiekszy wyswietlacz.
              • yadrall Re: cena telefonu 12.05.14, 21:55
                Moim zdaniem kwota astronomiczna jak za telefon. Moj laptop (kupiony w marcu br.) byl tanszy :)
                Smartphony zaczynaja sie juz od ok. 100f i do codziennego uzytku taki telefon jest naprawde ok. Chyba,ze bardzo Ci zalezy na "wypasionym" telefonie,ktorym mozna szpanowac-to ok. A jezeli telefon ma slyzyc do dzwonienia, przypominania, przegladania neta i sprawdzania poczty (ok. moze miec bajer typu aparat czy budzik) to bym sie bardzo zastanowila przed wydaniem takich pieniedzy. Chyba,ze masz akurat kase na zbyciu to oczywiscie Twoj wybor :)

Ps. ja noszac codzien w kieszeni tel. za ponad 400f to bym sie caly czas bala,ze ktos zadzwoni,ja wyjme telefon i albo go gdzies zostawie,albo mi spadnie. Wiec chyba na wszelki wypadek bym nie odbierala telef na miescie,albo dla bezpieczenstwa zostawiala w domu :)
                • e-vil Re: cena telefonu 12.05.14, 22:44
                  ja kupiłam htc desire500 po licznych analizach i wewnętrznych rozterkach - też mi było żal dać (wówczas prawie 500 funtów za htc one) W zupełności mi wystarczy.. chociaż pierszy mój 3 letni smartphone to zabytek ;) - zdechł mi kilka dni po zakupieniu nowego telefonu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka