Dodaj do ulubionych

Od czego dziecko moze sie drapac?

09.06.14, 19:12
Syn mial jakas infekcje, bezobjawowa w zasadzie, tylko goraczka przez tydzien. Dostal antybiotyk. Nie wiem czy to mialo zwiazek czy nie, ale od zakonczenia antybiotyku ponad m-c temu, syn (4l) bardzo czesto sie drapie: po glowie, twarzy, brzuchu, nogach...no wszedzie. Nie drapie sie bardzo intensywnie, ale raczej przeciera te miejsca.
Bylam jakis czastemu u GP, dala syrop ten sam, co przy ospie i tyle. Mowila, ze pewnie przejdzie samo. Podobno w tym wieku, nie jest to na tle nerwowym.
Na skorze nic nie widze, zadnych zmian.

No i pytanie: od czego ten swiad skory moze byc?
Obserwuj wątek
    • dorcian Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 09.06.14, 22:52
      Nie wiem ale moj sie drapie podobnie, tyle, ze moj ma rowniez alergie (nie wiemy dokladnie na co bo za maly na testy).
      • cherrie Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 09.06.14, 23:35
        Tez tak mysle, ze to moze jakas alergia...Ale czy to sie tak objawia?
        • whitediamond Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 10.06.14, 10:24
          moja 3.5 latla tak ma od czasu do czasu, miala robione testy, wyszlo ze jest uczulona na mleko i jajka.
          ja jej daje piriton przez kilka dni i jest ok.
          no i proszek do prania tylko dla dzieci, ograniczenie dlugich kapieli i smarowanie jakims kremem z parafina
          • erga4 Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 11.06.14, 00:33
            antybiotyk czasem może przyczynic się do pojawienia objawów alergicznych - tak było w przypadku mojej córki. w styczniu miała antybiotyk (amoxiciline) i pojawiło się drapanie. bujałam się po lekarzach przez kilka miesięcy... łącznie ze specjalistami, szpitalami itp. przepisywali hydrocortizon sterydowe kremy emolienty do kąpieli kemy, balsamy masci przeciwgrzybiczne - wszystko na nic :-( drapanie nie ustępowało. tyle że u niej były to okolice intymne. zmieniłam proszek na fairy non bio, prasuję wsystko co ubiera, daję jej asecurin z PL, zmieniłam poduszki z pierzem na takie dla alergików i przestalam używac nawilzonych chusteczek. i jest coraz lepiej. w sumie to nie wiem co pomogło ale może ciebie naprowadzę na jakiś trop... życze powodzenia.

• cherrie Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 11.06.14, 12:09
              Moj syn tez po amoxicilinie zaczal sie drapac. W sumie to nie mam zadnego tropu, bo sa chwile w ciagu dnia, ze sie wcale nie drapie. Raczej bede obserwowac jego diete, bo proszki non-bio od urodzenia, emolienty tez, ubrania tylko bawelniane, wiec....nie wiem.
              Bede obserwowac, moze na cos wpadne, albo samo przejdzie.
    • kaja788 Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 11.06.14, 14:10
      Bardzo możliwe, że jest to reakcje po antybiotyku. W przypadku infekcji wirusowych antybiotyk zamiast pomóc, wręcz może zaszkodzić, skutkując np. takimi objawami, dlatego lepiej ograniczać antybiotyki do minimum.
      • liley11 Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 11.06.14, 14:28
        Moze jakis probiotyk zapodac? Mozna kupic online probiotyki dla dzieci.

Do prania sa ekologiczne plyny (bez plynow do plukania oczywiscie) i przy kupnie 5l wychodzi o wiele taniej niz najtanszy plyn do prania z Lidla:)

Hopes Relief ma naturalne ziolowe produkty- uzywalam dla corki kremu zamiast sterydowego.

Skora odzeierciedla uklad pokarmowy i na nim bym sie skupila.
        • cherrie Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 11.06.14, 17:08
          Ja juz zachwalam na forach gdzie moge krem a-derma exomega ( chyba francuski, ale kupuje w pl). Wiem, ze na kazdego dziala cos innego, ale u nas sie sprawdza super w przypadku egzemy. Synowi czasami wychodza zmiany na skorze (nie swedzace) i ten krem dziala cuda, takie jak hydrokortyzon.

A do prania, zamiast plynu lubie dawac ocet. Raz, ze zmiekcza pranie to jeszcze usuwa resztki detergentu.
          • erga4 Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 11.06.14, 17:36
            to daj mu probiotyk - farmaceutka w PL podpowiedziała to mojemu tacie gdy naswietlił jej problem mojej córki. ja jej podawałam przez kilka dni.
            co do kremów to póki co najlepszy dla niej jest cetaphil - kupiłam w PL bo tu dużo droższy. wszystkie wczesniejsze kremy / balsamy przepisywane przez GP już nie dają takich efektów - nie wiem czy to skóra się przyzwyczaiła czy co.
            • cherrie Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 11.06.14, 20:03
              Oki, dzieki za sugestie! Sprobuje ten probiotyk, nie zaszkodzi przeciez.
              • tonia2005 Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 11.06.14, 21:47
                Jesli moge doradzic w sprawie probiotyku, to powinien sie on skladac z 3 szczepow bakterii w tym co najmniej 1 szczep bakteri Bifidobacterium, ktory wspomaga dzialanie ukladu immonologicznego.
                Ja swojej corce po antybiotyku podawalm 5 miliardow drobnoustrojow w jednej dawce.
    • black.joanna Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 16.06.14, 17:16
      Antybiotyki wyjaławiają organizm co często powoduje grzybicę. Stawiałabym na to.
      • cherrie Re: Od czego dziecko moze sie drapac? 16.06.14, 21:18
        Raczej nie, bo sa dni, ze syn sie drapie i sa takie, kiedy sie nie drapie. Ja mysle, ze to uczulenie jakies na cos, ale coraz rzadziej ostatnio sie drapie, wiec nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka