26.06.14, 12:35
Ktora jest najsmaczniejsza, najmniej plastikowa, najbardziej przypominajaca maslo? Nigdy do tej pory nie uzywalam, raz probowalam jakas i byla niesmaczna, uzywam masla. Cena nie gra roli.
Dostalam lek, ktory musze brac 4 razy dziennie i niestety nie moge spozywac zadnego nabialu w trakcie przyjmowania, a suchego chleba nie zjem.
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Margaryna 26.06.14, 12:53
      Lurpak jest niezly.
    • kingaolsz Re: Margaryna 26.06.14, 13:15
      Lurpak ma maslo w sobie.

Odpusc margaryny i sprobuj miekkie awokado w zamian. Ew. jadalam Flore i byla ok, ale do masla to jej brakuje. O i niektorzy majonez zamiast masla tez daja- tyle, ze to nie pod slodkie rzeczy.
      • sfornarina Re: Margaryna 26.06.14, 13:19
        Ja pod lososia albo szynke daje chrzan albo wlasnie rozduszone avocado:)
    • jaleo Re: Margaryna 26.06.14, 13:32
      Mozesz tez troche oliwy rozprowadzic po chlebie
      • mrs.t Re: Margaryna 26.06.14, 22:07
        tez chcialam olej kokosowy zaproponowac

rafinowane sa nie maja nic w smaku z kokosa (np KTC z ebaya www.ebay.co.uk/itm/like/321398597664?limghlpsr=true&hlpv=2&ops=true&viphx=1&hlpht=true&lpid=108&device=c&adtype=pla&crdt=0&ff3=1&ff11=ICEP3.0.0&ff12=67&ff13=80&ff14=108&ff19=0 ). ja czesto jem pod dzem/marmolade, do tego nadaje sie do smazenia, w ogole jest rewelka.#

te nierafinowane maja delikatny wspanialy posmak , np Biona
        • mrs.t Re: Margaryna 26.06.14, 22:08
          do tego olej kokosowy jets antybaktreryjny ,
    • ann.38 Re: Margaryna 26.06.14, 13:51
      Można posmarować olejem kokosowym, on jest w stanie skupienia stałym, w słoiczku. Wygląda jak smalec i jest zdrowy.
    • tisz Re: Margaryna 26.06.14, 15:10
      My nie uzywamy margaryny w ogole, ale mozesz zrobic sama zdrowy zamiennik, popatrz na przepisy jak zrobic maslo weganskie.

np.
      - Masło wegańskie margaryna bezmleczna
      - Jak zrobić domową margarynę? (mleko sojowe albo kokosowe)
    • lianis Re: Margaryna 26.06.14, 16:14
      Dzieki wielkie, ale robic nie bede bo mi czasu brakuje, wiec w gre wchodzi tylko cos kupnego.
      Avokado jem i lubie ale tylko do kanapek z warzywami, do porannego tosta mi nie podchodzi wcale, kokos to tez nie jest smak ktory bym chciala codziennie, podjade dzis do marketu i poszperam co maja.
      • tisz Re: Margaryna 26.06.14, 16:59
        No to margaryna pure (sunflower/olive/soya) dairy free

https://justgreen.com.hk/wp-content/uploads/pure.jpg
        • ally-t Re: Margaryna 29.06.14, 14:06
          Jadlam Pure jak karmilam piersia i myslalam, ze syn moze byc uczulony na mleko. Dobra. Ja polecam zamiast masla / margaryny zielone pesto. Co prawda jest w nim troche parmezanu i nie wiem na ile rygorystycznie ten brak nabialu musi byc przestrzegany. Ale pesto jest bomba! I pod ser i pod wedline i po prostu samo pesto na chlebie.
          • sfornarina Re: Margaryna 29.06.14, 14:14
            > Ale pesto jest bomba! I pod ser i pod wedline i po prostu samo pe
            > sto na chlebie.

Też należę do miłośniczek pesto, ale trzeba z nim uważać. Kilka łyżeczek pesto ze słoika to praktycznie nasza dobowa dozwolona dawka soli.
            Ja wyjadałam pesto łyżeczkami, póki nie przeczytałam nalepki i mnie nie zmroziło:/

Ale z umiarem - jest pycha:)
      • mrs.t Re: Margaryna 27.06.14, 14:24
        >kokos to tez nie jest smak ktory bym chciala codziennie, podj
        > ade dzis do marketu i poszperam co maj

dlatego sproboj rafinowany kokosowy, nie ma zupelnie posmaku kokosa
        pod slone i pod slodkie sie nada

zreszta nawet ten nierafinowany ma z kokosa tylko cos bardzo delikatnego

nie odrzucaj jak nawet nie probowalas, przynajmniej ma zalety zdrowotne
        • kingaolsz Re: Margaryna 27.06.14, 14:55
          Olej kokosowy wcale nie jest zdrowy, ma mase tluszczy nasyconych, podnosi poziom cholesterolu we krwi. Niewskazane jest dolaczanie go do diety "zachodniej", bo zwieksza ryzyko chorob ukladu krazenia. Owszem sa populacje, gdzie ten olej jest jedzony i nie daje az takich problemow, ale sa to tradycyjne lokalne diety, gdzie jest tez duzo ryb, ktore daja omega-3, ktory z kolei neutralizuje czesciowo efekt tluszczy nasyconych.
          Bylam na spotkaniach z wieloma specjalistami od tluszczy w diecie w UK ( m. in. prof. Tom Sanders czy Dr. Aseem Malhotra) i wszyscy twierdza, ze olej kokosowy najlepszy jest jako odzywka do wlosow, ale nie jako dodatek do zachodniej diety. Ogolnie to jedna z takich "mod" na cos, tak jak jest moda na niejedzenie glutenu, odstawianie nabialu czy jedzenie egzotycznych jagod, ktore maja zdzialac cuda.
          • mrs.t Re: Margaryna 29.06.14, 00:05
            > Olej kokosowy wcale nie jest zdrowy, ma mase tluszczy nasyconych, podnosi pozio
            > m cholesterolu we krwi. Niewskazane jest dolaczanie go do diety "zachodniej", b
            > o zwieksza ryzyko chorob ukladu krazenia. Owszem sa populacje, gdzie ten olej
            > jest jedzony i nie daje az takich problemow, ale sa to tradycyjne lokalne diety
            > , gdzie jest tez duzo ryb, ktore daja omega-3, ktory z kolei neutralizuje czesc
            > iowo efekt tluszczy nasyconych.
            > Bylam na spotkaniach z wieloma specjalistami od tluszczy w diecie w UK ( m. in.
            > prof. Tom Sanders czy Dr. Aseem Malhotra) i wszyscy twierdza, ze olej kokosowy
            > najlepszy jest jako odzywka do wlosow, ale nie jako dodatek do zachodniej diet
            > y. Ogolnie to jedna z takich "mod" na cos, tak jak jest moda na niejedzenie glu
            > tenu, odstawianie nabialu czy jedzenie egzotycznych jagod, ktore maja zdzialac
            > cud
            w zwiazku z tym epiej polecic margaryne?

jak to w takich sytuacjach, nie ma co generalizowac, jedni profesorzy z UK stwierdza tak, inni inaczej.
            ja tam wole polecic olej kokosowy niz margaryne
            komus innemu cos innego podejdzie lepiej. jeden sie lepiej czuje bez nabialu, inny nie.
            nie wiem co ma moda do kwestii antybakteryjnosci itp oleju kokosowego
            • lianis Re: Margaryna 29.06.14, 15:10
              Ale w zasadzie co ma ta antybakteryjnosc do zywienia? Bo nie lapie. Na skore rozumiem, ze moze oddzialowywac jakos antybakteryjnie, ale jako posilek? Raczej na bakteryjne zapalenie pluc, ukladu moczowego czy nawet salmonelle nie jest przepisywany wiec co daje antybakteryjnosc?
    • ilonka45 Re: Margaryna 26.06.14, 16:57
      Sprawdz vegan margarine, nie zawiera tluszczu zwierzecego itd. Te "normalne" margaryny zawieraja rozne tluszcze w tym zwierzece.
    • dask77 Re: Margaryna 28.06.14, 23:30
      może nie do końca odpowiadam na pytanie, ja ostatnio przy podawaniu antybiotyku córce która jest wciąż na moim mleczku, zgłębiałam temat połączenia nabiału i antybiotyku i dziwna rzecz że zarówno GP jak pharmacist patrzyli się na mnie jak na wariatkę. a na ulotce przy antybiotyku podano było jedynie żeby unikać produktów z gumą guar, która to często zawierają majonezy, chrzany i inne sosy itp
    • pelagia_pela Re: Margaryna 01.07.14, 10:31
      Clover- najlepsza margaryna. Moj tato chcial sobie do Polski zabierac :)
    • aniaheasley Re: Margaryna 01.07.14, 11:03
      Ale dlaczego margaryna? Przeciez to swinstwo straszne jest. Maslo zdrowsze i smaczniejsze.
      • botu Re: Margaryna 01.07.14, 11:11
        > Ale dlaczego margaryna? Przeciez to swinstwo straszne jest. Maslo zdrowsze i sm
        > aczniejsze.

lianis napisała:
        > > niestety nie moge spozywac zadnego nabialu
        • aniaheasley Re: Margaryna 01.07.14, 11:17
          ok, sorry, nie zauwazylam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka