Dodaj do ulubionych

Plastikowa butelka na wode do szkoly

13.08.14, 18:10
Zawsze uzywalam szklanych lub stalowych. Teraz syn zaczyna P1 i musi miec butelke plastikowa:-(
No, ok... Juz sie jakos z tym pogodzilam. Kupilam calkiem fajna butelke, ale ilekroc zanurze w nia nosa, to odrzuca mnie okropny zapach...plastiku. Jest BPA free tak przy okazji.
Myslalam, ze trafil mi sie jakis gorszy okaz. Wybralam sie wiec z moim nosem do Tesco, a tam wszystkie te butelki no...smierdza.
Ja probowalam ta moja zaadoptowac: mylam, plukalam, trzymalam sode przez noc i nic to nie dalo.
Czy Wasze dzieci tez uzywaja plastikowych butelek? No i czy tez czuc je plastikiem?
Przyznaje, ze mam lekko nadwrazliwy wech, no ale jak w takiej butelce dziecku wode dac?
Czy moze przesadzam i tyle?
Obserwuj wątek
    • marninor Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 13.08.14, 20:23
      wszystkie plastikowe butelki mi smiersza tez, nie spotkalam jeszcze takiej nie smierdzacej. starszy ma butelke stalowa bo duzo pije , mlodszy dostaje wode kupiona w malych butelkach.
      • cherrie Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 14.08.14, 12:20
        No tak, ale jak taka woda w butelce sobie pol roku w sklepie postoi, to tez chyba "plastikowa" bedzie.
        W dodatku te butelki z woda nie sa BPA free.
    • mialumia SISTEMA 14.08.14, 12:06
      Jedyne porzadne butelki, ktore nie smierdza to z firmy Sistema. Znajdziesz je a Asdzie, Tesco.
      • cherrie Re: SISTEMA 14.08.14, 12:17
        Te tez wachalam i to samo! Wiem, ze duzo ludzi je chwali, ale je tez czuc plastikiem.
        Nie wiem, jak dlugo uzywaz juz swoja butelke, ale proponuje powachac w sklepie.
        Wydaje mi sie, ze nie smierdza tylko te zrobione z twardego plastiku tj np. Dzbanki brita.
        Tylko, ze akurat takich znalezc nie moge, a jak juz sa to z dziwnymi slomkami, ktore pozniej grzybem zachodza.
    • truskawkowe_studio Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 14.08.14, 13:39
      Smiggle sa fajne I nie zauwazylam zeby smiedzialy ;)
      • yadrall Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 14.08.14, 14:51
        No to wez mala butelke po wodzie mineralnej i wlewaj tam codziennie swieza wode-zeby dziecko nie pilo tej wody co stala pol roku na polce. A to,ze one nie sa BPA free to nie jest przypadek. BPA jest niebezpieczne w momencie kontaktu z temperatura,wiec mysle,ze dziecku w wieku szkolnym woda wlana codziennie rano do butelki nie BPA free nie przyniesie wiekszej szkody niz oddychanie .
    • klimea Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 14.08.14, 15:03
      Cherrie, ja mialam ten sam problem i w koncu trafilam na fajne butelki, ktore spelnily wszelkie moje wymagania :-) to sa te: www.amazon.co.uk/gp/product/B0043TBA3A/ref=wms_ohs_product?ie=UTF8&psc=1

Mam dwoch synow w szkole i meza, ktory czasem potrzebuje butelki, wiec mam w sumie 3 z tych butelek i wszystkie sa super! Latwe do umycia, w zmywarce czy recznie, duzy ustnik, nie trzeba nic ssac, zeby sie napic, nie smierdza i sa poki co bardzo trwale :-) Moim chlopom i tak nic nie przeszkadza, maz byl wrecz przeciwny, bo mial jakas stara butelke za funta i byl caly z siebie zadowolony, ale ta butelka tak smierdziala i do tego byla super waska i niemozliwa do umycia, wiec sie zakradlam i mu wymienilam narazajac sie na gniew lol, ale malzonek bardzo ja polubil :-)
      • sfornarina Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 14.08.14, 15:41
        Nie ma lepszych butli niż Nalgene. Od chyba 7 lat używam takiej i żadnej innej nie chcę. Chłop się z początku krzywił na cenę, ale jak po 2 latach używania zgubił swoją, to jeszcze w tym samym tygodniu zasuwał do sąsiedniej miejscowości kupić nową:)
        • cherrie Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 14.08.14, 15:49
          Ok, to moze sprobuje ta Nalgene:-)
          Tylko nie wiem, ktora wybrac dla 4 latka. Moj syn troche rozczepany i boje sie, ze ciagle bedzie cieknac woda.. W tej automatycznej trzeba pamietac o tym druciku metalowym, ta druga trzeba dobrze zakrecic. Ktora wersja lepsza dla dziecka?
          • cherrie Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 14.08.14, 16:56
            I jeszcze, gdzie ja mozna kupic? Tylko online?
          • sfornarina Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 14.08.14, 17:39
            > Tylko nie wiem, ktora wybrac dla 4 latka. Moj syn troche rozczepany i boje sie,
            > ze ciagle bedzie cieknac woda.

Szczerze mówiąc, też nie wiem.
            My używamy dla siebie - ta, którą zalinkowałam, ma zbyt szeroki otwór dla dziecka no i ma litr pojemności - my na wyprawy górskie jej używamy. Dodatkowy bonus - łatwo zaczerpnąć do niej wody ze strumienia:)

Nalgene nie cieknie, ich butelek się po prostu nie da nie zamknąć.

A tak jeszcze w kwestii zapachu - czy Twoje dziecko jest też tak przewrażliwione jak Ty? Ten zapach plastiku nie jest szkodliwy i szkoda dziecko uprzedzać, jeśli jeszcze uprzedzone nie jest. Później pojedzie w góry czy na inną wycieczkę i będzie się krzywić na wszystkie butelki, mało praktyczne to trochę. Są w życiu takie sytuacje, że napić wody się trzeba z byle czego...:)

Co do poniższego pytania, my kupowaliśmy swoje butle w sklepach Cotswold.
    • liley11 Re: Plastikowa butelka na wode do szkoly 18.08.14, 18:55
      Ja daje stalowe i nikt sie nie przyczepia. A jak sie przyczepi to powiem, ze maja nietolerancje na plastik;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka