30.12.14, 10:49
Do uzytkownikow ;) czy jesli kupie kindle w uk to moge sciagac/wgrac/kupic ksiazki np z wolnelektury.pl? Z polskich ksiegarni?
Rozwazam zakup kindle dla syna bo w domu to co mamy po polsku juz czytal, chcialabym zeby czytal po polsku a czytnik wydaje byc sie lepszym rozwiazaniem niz sprowadzanie i gromadzenie kolejnych ksiazek.
Kto ma prosze zeby doradzil. Dziekuje
Obserwuj wątek
    • turmalinka Re: kindle 30.12.14, 11:08
      mozesz kupic specjalna wersje na kindla (plik mobi zdaje sie), mozesz wgrac tez pdf, doc itp i na kindlu przeczytac
      • marninor Re: kindle 30.12.14, 11:37
        No dobrze. Ale wszystko jedno w jakim kraju kupie?
        • turmalinka Re: kindle 30.12.14, 11:43
          tak, bo to chodzi o format pliku, zeby go kindle znal, a nie skad plik pochodzi, na trzech korzystam i dziala na kazdym (nawet kradzione z chomika)
          bylam na tej stronce, maja mobi
          ps. jak tylko do czytania to bierz kindle zwykly, nie fire, bo to bardziej tablety i bateria kiepska
    • oolijull Re: kindle 30.12.14, 12:07
      Korzystam z tableta do czytania ksiazek, po angielsku ibooks, po polski mam aplikacje Legimi. Za malutki abonament dziesiatki ksiazek, nowosci i starsze, plus mozna normalnie kupowac ksiazki ktorych nie ma w abonamencie. O szczegolach mozna poczytac na stronie, ja jestem zadowolona bo za niewielkie pieniadze dostep do wielu ksiazek. Osobiscie polecam :)
      • sznurowadla11 Re: kindle 30.12.14, 13:00
        Oolijull, ja mam kindle i aplikacje na tableta.
        z kindla czyta sie o wiele latwiej i wzrok sie nie meczy.
        sciagam ksiazki z amazona kindle store, wolnelektury oraz virtualo.pl (po kupieniu wersji mobi mozna ja sobie wyslac na adres email kindla). Polecam tez zapisanie sie do newslettera bookrage.org. co jakis czas wystawiaja pakiety ebookow za donacje-mozna placic paypalem.
        Do ebookow z angielskiej biblioteki mam aplikacje na tableta-bo w tutejszych bibliotekach wszystko jest w formacie epub. Jesli zalezy ci na scisganiu ksiazek z biblioteki to wybralabym czytnik kobo, chociaz kupna mojego paperwhite nie zaluje.
        • marninor Re: kindle 30.12.14, 13:29
          Dzieki.
    • drano Re: kindle 30.12.14, 13:43
      Format pliku też nie jest problemem, instalujesz na kompie Calibre i konwertujesz inne typy plików na mobi. Czasem trochę miesza, ale najczęściej wszystko gra. Mam Kindla z Kanady. Korzystam z polskich sklepów (np empik.com) z Anglii. Czytnik to najlepszy gadżet jaki kiedykolwiek sobie kupiłam.
    • plain-vanilla Re: kindle 30.12.14, 15:26
      Ja sie podczepie pod watek. Nigdy nie mialam kindla ani kobo. Mozecie mi napisac, czy mozna ksiazki wypozyczac za free z miejskiej biblioteki? Jesli tak, to w jakim sa formacie? Ewentualnie skad mozna sciagac ksiazki za niewielka oplata? Po angielsku to ibooks I Amazon czy jeszcze jakies inne serwisy? A ksiazki dzieciece po polsku (dzieci wiek 7 I 3 lata) sa na czytniki? Czy maja kolorowe ilustracje? Skad brac te polski ksiazki dla dzieci.
      Dodam, ze sama czytam duzo. Wylacznie z biblioteki albo cale biblioteki wydawane na freecycle. Nie mam gdzie trzymac ksiazek, wiec nie kupuje w ksiegarniach. Dla dzieci kupuje w Pl. Dzieki z gory za odpowiedzi na moje pytania.
      • marninor Re: kindle 30.12.14, 15:29
        swiatczytnikow.pl/wolne-lektury-na-kindle/
      • botu Re: kindle 30.12.14, 16:11
        plain-vanilla napisała:

> kindla ani kobo

> Czy maja kolorowe ilustracje?

E-papier (ekran w czytnikach) jest czarno biały.
        • plain-vanilla Re: kindle 30.12.14, 16:46
          Dzieki, wlasnie wyszukalam info w googlach, bo mnie to zaintrygowalo. Jestem ciekawa, czy faktycznie ekran w typowych czytnikach jest o wiele wygodniejszy i przyjazniejszy do czytania od standardowych tabletow? Poza tym bateria wytrzymuje dluzej. Naprawde nie widze jakies specjalnej przewagi czytnikow nad tabletami. Poza tym, mam watpliwosci, czy 6" ekran jest wystarczajaco duzy.
          • botu Re: kindle 30.12.14, 17:24

> Jestem ci
            > ekawa, czy faktycznie ekran w typowych czytnikach jest o wiele wygodniejszy i p
            > rzyjazniejszy do czytania od standardowych tabletow?

swiatczytnikow.pl/o-co-chodzi/czytniki-ebookow-i-e-papier-co-to-jest/
            > Naprawde nie widze jakies specjalnej przewagi czytnikow nad tabletami

swiatczytnikow.pl/o-co-chodzi/czy-powinienem-kupic-czytnik/
      • moccabristol Re: kindle 30.12.14, 16:55
        plain-vanilla napisała:

Ewentualnie skad mozna sciagac ksiazki za niewielka oplata?

- ceny są rożne ale zawsze coś można znaleźć dla siebie czy dzieci. Często są promocje , wyprzedaże. Płacisz , klikasz i masz:)

www.publio.pl
      • sznurowadla11 Re: kindle 30.12.14, 23:10
        Plain-vanilla, jesli chcesz sciagac ksiazki z biblioteki, to tylko na kobo. Kindle nie czyta formatu z biblioteki (epub).
    • botu Re: kindle 30.12.14, 15:52
      marninor napisała:

> Do uzytkownikow ;) czy jesli kupie kindle w uk to moge sciagac/wgrac/kupic ksia
      > zki
      > Z polskich ksiegarni?

Bywają polskie księgarnie z których nie ściągniesz pliku poza Polskę - teraz kojarzę akurat cdp.pl - więc warto przed zakupem sprawdzać regulamin.
    • plain-vanilla Pytanie o czytnik raz jeszcze 02.01.15, 00:02
      Bylabym wdzieczna, gdybyscie mogly mi powiedziec, czy:
      - mozna na Kobo czytac ksiazki kupione/sciagniete na Amazonie? Wystarczy uzyc Calibre, zeby zmienic format?
      - czy mozna przekonwertowac ebooki z publicznej biblioteki, zeby czytac je na Kindlu?
      - na ktorym czytniku mozna odtwarzac audiobooki? Bo na Kobo chyba nie mozna?

Dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka