05.03.15, 14:42
proszę o pomoc otóż w czerwcu wybieram się z 8 letnią córka do sydenham szukam mamuśki która znalazła by chwilkę czasu na pare moich pytań
1. szkoła - czy jest tam jajaś w miare i czy jest jakiś polski n-l do pomocy znam angielski niestety za słabo by rozmawiać z nauczycielem
2. jakie są ceny domów lub mieszkań max 2 pokoje kuchnia łazienka (chyba że ktoś szuka lokatorów do wspólngo wynajęcia domu :) ) nas jest troje mąż ja i córcia
3. czy jest tam drogo chodzi mi o wyżywienie mniejwiecej kwota na utrzymanie
4. czy jest jakaś chetna mama na pogawędki będę tam od czerwca wiec wakacje będę się pewnie z córka nudzić :)
Obserwuj wątek
    • murasaki33 Re: sydenham 05.03.15, 14:54
      W czerwcu corka bedzie w szkole, wakacje zaczynaja sie ok 20 lipca.
      • ercia36 Re: sydenham 05.03.15, 15:14
        córka kończy szkołe 26 czerwca ja wylatuje z polski 27-go wiec my już będziemy miały wakacje :)
    • espionka Re: sydenham 05.03.15, 15:13
      odnosnie drugiego punktu, sprawdz tutaj:
      www.rightmove.co.uk/
      2 pokojowe mieszkanie to na tutejsze warunki 1 bed
      odnosnie punktu 3, wejdz na stone np. Tesco albo jakiejs porownywarki to Ci da orientacje w cenach zywnosci
    • murasaki33 Re: sydenham 05.03.15, 15:28
      Wyjezdzasz do UK?? To tutaj dzieci chodza do szkoly inaczej niz w PL. I raczej radzilabym wyslac dziecko na ten miesiac do szkoly w lecie, zeby we wrzesniu nie bylo problemu z adaptacja. O ile dostaniecie miejsce w szkole.
    • empirical Re: sydenham 05.03.15, 15:50
      Ercia, bez urazy - jedziesz już niedługo i NIC nie wiesz? Przecież to wszystko jest w necie.
      Wejdź sobie na stronę tesco w UK, tam są ceny żywności, przelicz sobie ile Cię będą kosztować zakupy.
      Mieszkanie w tych okolicach za 2 pokoje trzeba liczyć <b>minimum</b> 900-1100 funtów miesięcznie za wynajem + podatek Council tax i rachunki około 200f. Ze szkołami trzeba by się dowiadywać na miejscu, podzwonić.
      Ponieważ masz jeszcze ponad 3 miesiące - ucz się języka. INTENSYWNIE. I córka to samo.
      • ercia36 Re: sydenham 05.03.15, 16:15
        mniej wiecej wiem małe co nie co ale nie ma to jak wiadomości od matek które już tam są córka chodzi na angielski ja staram się w domu ogarnoć dla przypomnienia ale jakos mi to ciężko idzie najbardziej chce się dowiedzieć o szkołe czy jest ktoś do pomocy z jezykiem ang. czy niestety będę musiała komuś zapłacić żeby poświecił swój czas i poszedł z mną
        • krecik Re: sydenham 05.03.15, 18:15
          Oczywiscie wiesz, ze o miejsce w szkole musisz sie zwrocic do lokalnego councilu. Mozesz wyrazic preferencje co do konkretnej szkoly, ale poniewaz nabor na 2015/2016 juz jest zakonczony, moze byc tak, ze ci przydziela pierwsza lepsza szkole, gdzie bedzie akurat miejsce. Niekoniecznie w najblizszej okolicy.

Ag
          • ercia36 Re: sydenham 05.03.15, 20:42
            to o councilu akurat wiem ale umknął mi termin myślałam że jak w czerwcu się zglosze to dadzą mi miejsce w najbliższej szkole w stosunku do zamieszkania. Zaczyna mnie to wszystko przerażać :( ale musze to jakoś ogarnąć nie mam wyjścia
            • szczur.w.sosie Re: sydenham 05.03.15, 22:35
              Nigdy nie czekałam na szkołę. Zgłosiłam się, że się przeprowadziliśmy, a zawsze było to w środku roku i za parę dni syn był w szkole, najbliższej oczywiście, bo dalsze to ok 20-30 min jazdy samochodem.
              Ale to trochę mało zaludnione okolice były.
    • e_elena Re: sydenham 07.03.15, 22:11
      hej mowisz o sydenham w londynie?
      rok temu wyprowadzilismy sie z mezem z Forest hill dwa kroki od sydenham
      mieszkalismy tam przez 7 lat to sie wie i to i owo
      na sydenham mieszka bardzo duzo polakow wystarczy ze pojdziesz do parku na Mayow Road i z pewnoscia kogos spotkasz
      koniecznie skontaktuj sie z councilem o szkole dla corci ale raczej nie powinnas mniec wiekszego problemu szkol jest wiele w okolicy
      nie wiem jak dobrze znasz angielski tu masz cos do poczytania o szkolach w sydenham
      www.findmyschool.co.uk/results.aspx?cat=Primary%20schools&name=0&postcode=SE26
      moj synek chodzil do przedszkola w St Philip Neri tam jest masa polskich dzieci
      na 8 waldram park road masz polska kaplice msze w niedziele a w soboty polska szkola
      pojdz rowniez do polskiego sklepu nieopodal (rok minal a ja nie pamietam nazwy ulicy) na stansted road i juz masz tyle wiadomosci z pierwszej reki ze glowa boli
      + polski fryzjer
      chyba lepiej nie moglas trafic
      pozdrawiam i zycze powodzeinia
      • ercia36 Re: sydenham 11.03.15, 12:35
        dzieki na informacje co do fryzjera to rewelka bo mam krótkie włosy i potrzebny mi tak co miesiąc jeszcze raz dzięki :)
        • e_elena Re: sydenham 11.03.15, 16:38
          Nie ma sprawy :)
          pisz gdybys czegokolwiek potrzebowala
          powodzenia
          • ercia36 Re: sydenham 12.03.15, 13:09
            oj powodzenie mi się przyda wiem ze będzie trudno no ale albo sama z córcią w Polsce albo blisko męża tam wiec wybrałam wyjazd teraz tylko musimy cos znajść żeby razem tam zamieszkać a z resztą będzie sobie trzeba jakoś poradzić
            • e_elena Re: sydenham 12.03.15, 23:05
              Hej
              Koniecznie skontaktuj sie z Lewisham council w sprawie szkoly dla corki. Im wczesniej tym lepiej. Londyn jest zawalony i szkoly przepelnione. Im wczesniej na liscie oczekujacych tym lepiej. Moj syn nie dostal sie do przedszkola a aplikacje zlozylam jeszcze latem. Na drugi rok tez nie bylo dla nas miejsca. I tak sie wyprowadzalismy to nie mialo znaczenia. Moze maz twoj bedzie mogl podjechac i osobiscie porozmawiac jakie dokumenty sa wymagane. Jesli starac sie bedziesz o szkole katolicaka koniecznie zabierz zaswiadczenie od ksiedza ze cora byla ochrzczona. Na forest hill jest St william of York najlepsza szkola w okolicy i warto sie o nia starac. Bardzo duzo polskich dzieci. Szkola SUPER.
              Tu namiary na council
              Admissions and Appeals Team Third Floor
              Laurence House
              1 Catford Road
              Se6 4ru
              Tel:
              020 8314 8282
              Fax:
              020 8314 3039
              Email:
              schooladmissions@lewisham.gov.uk

Pozdrawiam

• ercia36 Re: sydenham 14.03.15, 11:29
                dzięki na pewno skorzystam z tych informacji :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka