lianis 19.06.15, 15:45 czy wogole i do kogo sie zwrocic tu w Anglii z dzieckiem z takim zespolem? Jest przewidziane jakies wsparcie i pomoc? Jesli tak to na czym polegaja? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yadrall Re: Zespol aspergera 19.06.15, 15:54 ZA w UK zwykle diagnozuje sie w wieku mocno szkolnym-w okolicach 9-10rz. W razie podejrzen najpierw wizyta u GP,a on kieruje do pediatry i ew. na diagnostyke,ktora w wypadku ZA jest bardzo trudna,bo czesto te dzieci sa mocno inteligentne i calkiem niezle sobie radza w zyciu i maskuja objaw. Wsparcie? Takie jak dziecko potrzebuje,ale to nie do konca zalezy od diagnozy,ale od tego co dziecko potrzebuje. Odpowiedz Link
lianis Re: Zespol aspergera 19.06.15, 16:04 Czyli z mlodszym dzieckiem nie warto isc do GP? Sa rzeczy ktore mnie mniepokoja juz od dawna i zrobilismy synowi badania, pani psycholog stwierdzila zespol aspergera, ale w sumie nie wiem czy diagnoza polskiego psychologa w czymkolwiek mi pomoze, szczegolnie jesli chodzi o szkole. Odpowiedz Link
yadrall Re: Zespol aspergera 19.06.15, 16:12 Do GP isc mozesz,ale duzo zalezy jak funkcjonuje dziecko w obecnej placowce edukacyjnej. Czy sobie radzi w grupie? Czy ma jakas forme wsparcia? I polska diagnoza raczej na nikim nie zrobi wrazenia-tym bardziej,ze to nie psycholog stawia diagnoze,a lekarz (w PL psychiatra,a tu pediatra specjalizujacy sie w ASD). Niemniej na oficjalna diagnoze w wypadkch gdzie dziecko nie jest typowym autysta i robi postepy to sie czeka dlugo, bardzo dlugo. Odpowiedz Link
yadrall Re: Zespol aspergera 19.06.15, 16:13 Jak chcesz poklikac to zapraszam na GG:8352214 Za chwile bede wychodzic,ale bede wieczorem i jutro,a na pewno w poniedzialek rano. Odpowiedz Link
lianis Re: Zespol aspergera 19.06.15, 17:47 Chetnie bym poklikala ale nie mam gg, moze skype? Odpowiedz Link
yadrall Re: Zespol aspergera 19.06.15, 16:03 A i chyba weszla nowe zalozenia diagnostyczne,w ktorych juz nie istnieje rozroznienie na autyzm i ZA-teraz wrzucili to wszystko do jednego worka i jest to ASD czyli spektrum autyzmu o roznych stopniach (jezeli dobrze pamietam to sa 3 stopnie,ale glowy nie dam). Odpowiedz Link
yadrall Re: Zespol aspergera 19.06.15, 20:56 Nie mam skaypa :( Mozemy sie spotkac na fb. Napisz na maila kogo mam szukac na fb,albo podaj maila to Ci napisze swoje dane. Odpowiedz Link
mylwia Re: Zespol aspergera 21.06.15, 08:14 Mam podobną sytuację. Mam dziecko z ZA 6 letnie z pełną diagnoza i chce przenieść się do anglii. Co mnie czeka ? Jak zorganizować pomoc synkowi ? Odpowiedz Link
eraz-lilipop Re: Zespol aspergera 21.06.15, 18:16 Wszystko zależy gdzie chcesz się przenieść i jak funkcjonuje dziecko. Szkoła która przyjmie syna może brać pod uwagę diagnozę z polski albo będzie wymagała angielskiej. W UK nie ma takiego wyboru terapii jak w Polsce dla dzieci wysokofunkcjonujacych tych terapii jest jeszcze mniej. Jak syn dostanie się do szkoły i będzie wymagał pomocy , szkoła może wyjść sama z taką inicjatywą albo będziesz musiała sama walczyć o pomoc dla dziecka. Na fb są grupy rodziców dzieci z ASD myślę że tam więcej się dowiesz o tym co was może czekać. Najważniejsze to to gdzie będziecie mieszkać, do jakiej szkoły trafienie i jakiej pomocy dziecko wymaga. Odpowiedz Link
mylwia Re: Zespol aspergera 22.06.15, 08:52 Będziemy mieszkać w Londynie. W zaleceniach ma min. Nauczyciela wspomagajacego. Uczyć może się w grupie. Aktualnie ma terapię grupowa i terapię SI. Z integracja sensoryczna ma duże problemy i ona wpływa na niego bardzo pozytywnie. Czy da się ją zorganizować w Londynie? Dzięki za informacje o fb na pewno skorzystam Odpowiedz Link
espionka Re: Zespol aspergera 22.06.15, 10:23 Znam system opieki/terapii w Polsce. Tutaj sie raczej nie spodziewaj regularnej terapii SI w ramach NHS. Co prawda sa prywatne osrodki oferujace ta forme terapii ale musisz sie liczyc z duzymi kosztami. Diagnoza z Polski moze zostac uznana w UK lub nie, tak jak napisala eraz-lilipop. Odpowiedz Link
magdal-ena78 Re: Zespol aspergera 22.06.15, 13:41 Jak pisza dziewczyny, w UK nie licz na darmowa jakakolwiek terapie dziecka z ZA. Oczywiscie prywatnie mozesz poszukac ale to sa grube pieniadze. Zalezy jak funcjonuje w szkole, moze zakwalifikuje sie na SEN wiec dostanie dodatkowa osobe do pomocy w nauce. Odpowiedz Link
yadrall Re: Zespol aspergera 22.06.15, 20:22 My na sama diagnoze SI (mamy zalecenie zrobienie pelnego profilu w lokalnym szpitalu wpisane w pisane we wnioskach od psychologa z Great Ormond Hospital) czekamy juz od marca i jak narazie nie ma nawet listu z terminem wizyty... A terapia ogolnie wyglada tu tak,ze np. logopeda oferuje blok terapi-tj 6 spotkan po godzinie w ciagu 6 tygodni. I potem sie czeka na kolejny blok 6 spotkan-u nas jest to jakies 1.5 roku... Na terapie taka jak w PL to nie masz co czekac-ja mlodszego od wrzesnia daje do szkoly specjalnej,bo moze choc tam dostanie jakas sensowna pomoc (mlodszy ma 3 lata i nawet nie gaworzy...)-szkola ma swoich logopedow, niezaleznych od NHS. Godzina prywatnej terapi logopedycznej/SI/fizjoterapi to koszt jakis 60-75f/godzina-poza Londynem. Odpowiedz Link
adriennec Re: Zespol aspergera 28.06.16, 13:22 zapraszam na mojego bloga i facebook, moze bede w stanie pomoc :) www.olizabiadoli.com Odpowiedz Link