Dodaj do ulubionych

Ktos sie zna na analizach walutowych?

26.06.15, 20:46
Trafil mi sie klient na nieruchomosc w PL i wszystko fajnie, do momentu kiedy sprawdzilam kurs funta w PL. Tendencja caly czas zwyzkowa:-( Wiem, ze lipiec i grudzien to zazwyczaj okresy najnizszej ceny, ale bede o jakies 5k funtow do tylu od tego czego spodziewalam sie dostac przy slabszym kursie funta.
No i teraz pytanie: myslicie, ze funt w koncu spadnie? Kurcze, ja nie mam zielonego pojecia w tej branzy i zastanawiam sie czy nie wycofac sie ze sprzedazy:-( Wiem, ze mozna trzymac kase w pl banku i przewalutowac w odp momencie, ale maz sie uparl, ze on pieniedzy w pl trzymac nie bedzie.
Obserwuj wątek
    • jeff.lebowski Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 26.06.15, 21:13
      Ja jestem po kursie ABC analizy technicznej i patrzac na wykresy swiecowe, oscylatory i srednie kroczace stawialbym, ze w krotkim okresie raczej wyzej nie pojdzie. 5,90 to silny opor i kurs juz dwa razy odbijal w dol od tego poziomu. Oscylatory sa w strefie wykupienia i raczej szykuja sie do wygenerowania sygnalu sprzedazy. Zakladam ze kurs w krotkim terminie moze spasc do poziomow SMA 50 (obecnie okolice 5,68) ale ta srednia rosnie wiec spadek moze sie zatrzymac w okolicy 5,75 (zapytaj mnie o update za ok 2-3 tygodnie). Na tym poziomie raczej odbije do gory. Jak przebije na duzej bialej swiecy 5,90 to moze szybko i mocno wystrzelic w gore i podejsc do 6,00. Tak to widze. To trzeba analizowac dziennie bo sytuacja szybko sie zmnienia i nikt nie ma krysztalowej kuli. Bardziej stawiam teraz na spadek.
    • plain-vanilla Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 26.06.15, 21:28
      Lepiej sprzedac, jesli jest kupiec i placi ile chcecie! Ktos juz pisal na forum, ze czekal 4 miesiace z przewalutowaniem i zrobil to przy pomocy maklera bankowego. Chyba nie myslisz, ze akurat trafi sie kupiec kiedy bedzie niski kurs funta. Moim zdaniem powinnas porozmawiac z mezem jeszcze raz.
      • cherrie Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 26.06.15, 21:50
        Ach, powiem szczerze, ze przez ostatnie 7 lat zupelnie nie interesowalam sie kursem funta ( czyt. Nic powaznego nie kupowalam/sprzedawalam). Nie mialam pojecia, ze funt az tak wysoko stoi. Moja wiedza zatrzymala sie gdzies na poziomie 4.50PLN za 1GBP :-) A tu dzisiaj chcac sobie obliczyc kase, taaaka niespodzianka:-(
    • illegal.alien Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 26.06.15, 22:00
      Pamiętaj, ze przy takich kwotach możesz negocjować cenę, po której wymienisz.
      Myśmy robili transakcje podobnego rzędu, mowiac szczerze 'na czuja' - nie angażowaliśmy w to maklera. Ale myśmy mieszkanie kupowali, wiec niespecjalnie mogliśmy z przelewem długo czekac :)
    • yumemi Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 27.06.15, 12:42
      Przede wszystkim, od 2 lat kurs oscyluje miedzy 5 a 5.7. Szanse ze wyjdzie poza 5.9 sa na razie niewielkie. Mozesz liczyc na to ze dojdzie do 5.3 na pewnym etapie tylko zalezy to od wielu innych czynnikow i na razie sie nie zapowiada. Dopiero co mial miejsce masowy wykup obligacji przez Centralny Bank Europejski a to od razu wzmocnilo funta jeszcze bardziej...
      Tak samo sie wzmacnia wobec Euro, etc - ma na to wplyw np oczekiwanie ze stopy procentowe wzrosna w UK, plus zagrozenie deflacja.
      Z ostatniego spotkania MPC i opublikowanych notatek wynika ze jest zagrozenie ze funt bedzie sie jeszcze wzmacnial w bardzo bliskiej przyszlosci.
      Ale tak naprawde nikt Ci nie powie bo nikt nie wie co bedzie, co z Grecja, i cala reszta.
      • jeff.lebowski Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 27.06.15, 15:36
        Ja zrobilem analize techniczna a ty fundamentalna ale generalnie sie zgadzamy :)
        • akrimaa Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 18.12.15, 19:12
          jakie są teraz Wasze prognozy?
          • jeff.lebowski Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 20.12.15, 09:34
            Na dzien dzisiejszy kurs jest 5.86. Jest jeszcze miejsce do spadku w okolice SMA 200 (obecnie okolice 5.79). Ten poziom moze byc testowany i jesli do tego dojdzie to kurs moze chwilowo zejsc w okolice 5.75 ale SMA 200 to bardzo mocne wsparcie i tam tez oscylatory beda w stanie wyprzedania wiec mysle, ze kurs bedzie sie odbijal w okolicach 5.80 - 5.88 - 5.95
            • akrimaa Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 20.12.15, 13:37
              dziękuję za odp.
              • jeff.lebowski Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 22.12.15, 14:39
                Kurs wlasnie doszedl do 5.75 (jak pisalem dwa dni wczesniej) to jest moment zeby kupic funty i grzecznie czekac. Moze i jeszcze troche spadnie ale w najblizszym czasie wracamy nad 5.80 :)
                • akrimaa Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 05.01.17, 11:07
                  Jeff.lebowski, jakieś prognozy? Proszę o wskazówki :)
                  • jeff.lebowski Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 06.01.17, 04:55
                    akrimaa, kupujesz? sprzedajesz? spekulujesz?

Ja w zadnym hedge fundzie nie pracuje, dawno temu staralem sie o prace w city ale mnie nie przyjeli wiec nie polegaj za bardzo na tym co tu pisze. Chociaz, jesli spojrzysz na to co pisalem wczesniej i jak pozniej zachowywal sie kurs to okaze sie, ze sie nie mylilem... ;)

Na dzien dzisiejszy (cena 5.10zl) GBPPLN zbliza sie do strefy wyprzedania. Zakladam, ze moze jeszcze zejsc do poziomu SMA100 (5.05) nawet naruszyc ten poziom ale jesli zejdzie w okolice 5 zeta to raczej bedzie juz wtedy mocno wyprzedany i zakladam ruch w gore w krotkim terminie.

Od gory kurs ogranicza SMA200 (na dzisiaj 5.23 i lekko spada) i na tym poziomie moze byc ciezko o dalszy ruch w gore.

Podsumowujac, na dzien dzisiejszy ruch w kanale 5.00 - 5.23 a co pozniej to zalezy jak sie swieczki uloza wiec zapytaj mnie ponownie za jakis czas.

p.s. Nie posiadam krysztalowej kuli
                    • lianis Re: Ktos sie zna na analizach walutowych? 08.01.17, 16:04
                      A jakie prognozy na marcowy brexit? Poleci jeszcze w dol?
    • jeff.lebowski do cherrie 06.01.17, 04:59
      cherrie, a jak temat z Twoja nieruchomoscia? Sprzedalas?
      • cherrie Re: do cherrie 06.01.17, 09:17
        Tak, dosyc dawno temu, w 2015. Kurs funta nie byl moze zachwycajacy, ale i tak ciesze sie, ze juz po sprawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka