Dodaj do ulubionych

Filtry do wody Brita

20.07.16, 12:41
Od paru lat uzywamy dzbanka do wody Brita i teraz po roku uzywania wyswietlacz w dzbanku wysiadl i zrobil sie bardzo duzy osad na zewnatrz. To jest juz nasz 3 dzbanek. Mamy bardzo twarda wode kranowa. Tak zastanawiam sie co kupic teraz bo skonczyly mi sie wklady z brity, wyswietlacz nie dziala. Czy kupic kolejny jug i wklady, wydatek ok. 50 funtow czy lepiej jakis czajnik elektyczny z wkladami z brity.
Dodam ze czajnik elektryczny odkamieniam co 10dni i tez musze wymienic bo kamien sie na zewnatrz zrobil przy dziubku.
Ktos moze podzielic sie doswiadczeniem? co lepsze dzbanek czy czajnik? wiem ze na rynku jest duzo tego.
Dodam, ze wode kranowa przegotowujemy zawsze. Pijemy butelkowana.
Obserwuj wątek
    • project-365 Re: Filtry do wody Brita 20.07.16, 14:42
      Właśnie rozglądam się za dzbankiem i ceny nie są takie straszne :D W Argosie jest teraz promocja 50%, dzbanek XL kosztuje Ł15 a paczka wkładów 6szt drugie tyle, czyli za Ł30 masz spokój przez pół roku :D
    • marninor Re: Filtry do wody Brita 20.07.16, 14:52
      ja mam czajnik szklany z wkladem brita russell hobbs - od ponad roku- super sprawa!
      • marninor Re: Filtry do wody Brita 20.07.16, 14:54
        taki :
        www.argos.co.uk/m/static/Product/partNumber/3311174.htm
        jak poszukasz kupisz tanio
    • nata2013 Re: Filtry do wody Brita 20.07.16, 15:56
      Dzieki dziewczyny za odzew. Ceny sa rozne,wklady brita ogolnie sa drogie, najlepiej kupic 6 sztuk z argosa/ebay-a itp.
      Do Marninor podoba mi sie ten szklany czajnik. Tylko ze on jest tylko 1l, zgadza sie? Czy jest on glosny przy gotowaniu? Moj obecny czajnik jest bardzo glosny i duzo pary produkuje przy gotowaniu wiec szukam cos cichego i 1.5l pojemnosci min.
      • project-365 Re: Filtry do wody Brita 20.07.16, 16:16
        Czajniki są nagłośniejsze jak mają dno porośniete mchem znaczy kamieniem :D. Miałam RH był głosny, mam KitchenAid i też jest głośny. Szklanego nie praktykowałam.
      • marninor Re: Filtry do wody Brita 20.07.16, 16:19
        powiem tak - ja nosze aparat sluchowy :b w aparacie glosno , bez - ok wiec moja opinia moze byc nie wspolmierna ;) co do pojemnosci to tak- ma mnoejsza niz zwykly ale po pierwsze filtr w czajniku to super wygoda, nie wrocilam do dzbanka brita. po drugie- nie powinno sie kilkakrotnie wody gotowac tylko tyle co zuzywasz bo to nie zdrowo wiec np u mnie z trojka dzieci wystarcza. kolejna zaleta ze jest to szklany czajnik. jestem bardzo zadowolona
        • cherrie Re: Filtry do wody Brita 23.07.16, 17:03
          Ja chwilowo nie uzywam brity, bo obrazilam sie na plastik, a szklane wycofali, ale swojego czasu uzywalam wkladow do brity z Tesco, tzn tych nieoryginalnych. Cena byla duzo nizsza, a jak sie przypatrzylam to producent byl ten sam, tylko opakowanie inne:-)
          • project-365 Re: Filtry do wody Brita 23.07.16, 17:31
            Przymierzałam się i kupiłam, oczywiście jak to ja ilość przemysłową, czyli 4... No najpierw dwa, ale zdjęcie w internecie pokazywało błękitny odcień dzbanka, jak go otworzyłam okazał się szary :( więc dokupiłam dwa pastelowe. Bardzo się rozczarowałam ilością wody jaką filtruje. W opisie jest, że duży ma pojemność ponad 3L a filtrowanej wody jest 2,4, mały 2,4L filtrowanej wody 1,4. Ni chuchu, ni dyrydy. Mały filtruje 1L, duży nie wiele więcej.
            Rozpakowałam po jednym i te już muszą zostać, ale ten szary kolor, a raczej zadymiony, doprowadza mnie do depresji. Woda faktycznie lepsza i kubek nie zachodzi tak od herbaty. Będę się musiala przyzwyczaić do szarości :D
            A mam pytanie, jak często myjecie swoje dzbanki i co zrobić jak się wyjeżdża na miesiąc?
            • yuka12 Re: Filtry do wody Brita 23.07.16, 20:33
              My nie mamy problemow z kamieniem, nawet czajnika elektrycznego nie musze odkamieniac, a dziala juz prawie 6 lat. Brite uzywamy dla smaku wody pitnej, ta z kranu w sumie jest o.k., ale czasami za bardzo podchodzi chlorem.
    • ingaki Re: Filtry do wody Brita 24.07.16, 12:06
      Wystarczy wejść na stronę Brity i tam zamówić dzbanek, napisać ze wyswietlacz sie zepsuł i np. Ze pękł lekko dzbanek. I wyślą i nowy za darmo. Mona siostra tak zrobiła zgodnie z prawdą bo jej i wyświetlacz poszedl i pekla pokrywka. Wybrala sobie kolor i juz za kilka dni przyszedł nowy dzbanek wraz z jednym filtrem. Oni i tak zarabiają więcej na wkladach, wiec takie dzbanki ich nie robią. Pozdrawiam
    • lianis Re: Filtry do wody Brita 24.07.16, 15:49
      Z brity zrezygnowalismy juz lata temu, zalozyl maz system filtrujacy do wody, nie jest tani w zakupie, ale, filtry zmieniamy w nim dwa razy w roku i majatku juz nie kosztuja, wiec koniec koncow wychodzi taniej niz brita a jakos wody nieporownywalna. Jedynym minusem jest to ze idac do kogos na herbate, az sie nie chce jej potem pic, taka roznica w jakosci
      • tisz Re: Filtry do wody Brita 22.08.16, 11:09
        Taka wazna ciekawostka - woda z brity nie nadaje sie do picia w formie surowej, gdyz po przefiltrowaniu kwasowosc wody wzrasta i krotko mowiac pijemy wode o kwasnym odczynie (roznie ludzie podaja.. od 5.5-6 srednio a nawet ponizej 4ph), co jest dla nas niezdrowe. Woda z kranu, ktora jest uzdatniana (okolo 7ph), ma lepsze (normalne) ph niz brita. Brita nadaje sie tylko do gotowania, gdyz Co2 odpowiedzialne za kwasowosc wyparowuje i taka woda ma ph miedzy 7.5-9ph.

Dla przykladu piwo czy cukier ma ph okolo 5.
        • glasscraft Re: Filtry do wody Brita 22.08.16, 15:31
          Ciekawe, czy Brita wie o tym, bo nie dosc ze ich dzbanki I filtry sa w lodowkach Samsunga (a raczej chodzi o picie schlodzonej wody, niz gotowanie schlodzonej uprzednio w lodowce wody), to jeszcze Brita sprzedaje butelki z filtrem (Fill & Go).
        • princesswhitewolf Re: Filtry do wody Brita 22.08.16, 16:40
          tisz, problem z kwasowoscia nie dotyczy wkladow weglowych ( np Brita) ktore w zasadzie robia bardzo powierzchowne tylko oczyszczanie wody z metali ciezkich itd. Problem kwasowosci nastepuje przy osmozie odwroconej. Dlatego pozniej sie takowa wode jeszcze traktuje dodatkowym filtrem odkwaszajacym i mineralizujacym ( w sumie dobre 7 etapow oczyszczania wody)

No i takowy zainstalowalam pod zlewem ale dziad zajmuje kurcze 3/4 szafki pod zlewem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka