Dodaj do ulubionych

Dziecko samo

01.04.18, 20:04
Mam pytanie czy ktos moze miec pretensje jezeli 8 latek zostanie sam w aucie pod apteka? Ja pojde odebrac leki.
Albo na duzym placu zabaw,ze nie zawsze mam go w polu widzenia?

I przede wszystkim jak usamodzielnialyscie wasze dzieci? W jakim wieku same gdzies szly? Chodzi mi o to czy jakos stopniowo zwiekszalyscie dysjans?

Kiedy moge dzicko samo wyslac zeby sobie kupil loda (stoje nieopodal,ale maly podchodzi do okienka sam)

Ps. nie,nie planuje syna nigdzie puszczac samego
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Dziecko samo 01.04.18, 21:40
      W samochodzie bym nie zostawiala. Po mleko syn szedl sam do sklepu. Ja siedzialam w samochodzie pod sklepem, jedno wyjscie i wejscie, wiec nie ma mozliwosci, ze sie zapodzieje. Z kolega tez poszedl sam do sklepu pierwszy raz w wieku 9 lat. Odleglosc od domu do sklepu to 500 metrow, ale trzeba kilka razy przejsc przez droge. Na placu zabaw to zalezy od dziecka. Moj syn generalnie sie boi oddalac. Od wieku 8 lat zaczal sam wychodzic ze szkoly. Ja czekalam w samochodzie dalej, bo pod szkola nie ma zadnej mozliwosci zaparkowania, parking niedostepy dla rodzicow. Odleglosc od szkoly do samochodu to 300 metrow i jedno przejscie przez droge z lollipop lady. Na poczatku sie bal, wiec dalam telefon i mogl do mnie zadzwonic zaraz po wyjsciu ze szkoly. Od wieku 9 lat zostawiam go samego w domu na 15, gora 20 minut, kiedy zawoze mlodszego gdzies, ale wszystko bardzo blisko domu, wiec moge wrocic nawet na piechote do domu, gdyby cos sie stalo z samochodem. Ma telefon, zeby zadzwonic do mnie i zapasowe klucze, zeby mogl wyjsc z domu, gdyby byla taka potrzeba.
    • yumemi Re: Dziecko samo 02.04.18, 19:30
      Pytanie czy takie dziecko wiedzialo jak sie zachowac jakby nagle ktos wjechal w auto czy zaczal sie do auta dobijac? Moj 15 latek pewnie by przytomnie cos zrobil, ale 8 latka bym na cos takiego nie narazala.
      Dla mnie samodzielnosc to przede wszystkim takie rzeczy ze nie musze dziecku rzeczy do szkoly przygotowywac bo samo wie co ma robic, samo wie co w domu musi posprzatac, zmywarke wyladowac bez przypominania etc. Zostawianie samego to temat z lekka inny i z tym sie nigdy nie spieszylam.
      • yadrall Re: Dziecko samo 02.04.18, 19:55
        Z tym autem mamy problem akurat,bo mlody czesto w aucie gra na tablecie i nie chce wysiadac na chwile by wejsc ze mna do apteki czy na poczte...
        I jestem ciekawa,kiedy moge go na te chwile w aucie zostawic (zakladajac,ze nie ma skrajnych warunkow atmosferycznych,a auto stoji w bezpiecznym miejscu).
        U nas dzieci w year 3 i 4,a moze i year 5 i 6 (sa z drugiej strony budynku i nie widze jak wychodza) nie moga same wyjsc poza teren szkoly,wiec dojscie do samochodu nie wchodzi w gre.
        A kiedy puszczalyscie chlopcow samych do meskiej toalety? Kurcze,boje sie zboczencow :(
        • wiwi1 Re: Dziecko samo 02.04.18, 20:25
          Ja chodze z moim 8 latkiem do damskiej toalety, chyba ze jest ze swoim tata, to wtedy on z nim idzie do meskiej. Samego do toalety go nie puszczam. Sam tez nidzie nie wychodzi. Mojej kolezanki 8 letni syn wychodzi na podworko ze swoim 13 letnim bratem, wiec predzej nabedzie samodzielnosci, ale jak widze jak sie bawia same dzieci w mniej wiecej tym wieku i jakiego jezyka uzywaja to szczerze na pewno tak szybko samego syna nie puszcze.
          Pozdrawiam:)
        • polkawuk Re: Dziecko samo 02.04.18, 23:06
          Nie zostawiłabym dziecka samego w samochodzie na dużym parkingu, np. koło supermarketu, ale jeśli wejście do apteki jest tuż obok miejsca parkingowego tak, że w razie czego mogłabym w ciągu kilku sekund wyjść to tak. Pod warunkiem, że dziecko byłoby ze mną umówione że jak coś się dzieje, to np. naciska klakson. Naucz dziecko zamykać się w samochodzie od środka, wtedy nikt nie wejdzie, a ty sobie otworzysz. Nie zostawiłabym na więcej niż kilka minut. Ale to ja. Z toaletą publiczną mam podobnie jak ty. Jeśli byłam z dzieckiem sama, to tak do 10-11 lat brałam do damskiej jak nie było wyboru. Ale zawsze szukam toalety dla niepełnosprawnych. Bo są osobne, czekam pod drzwiami i wiem że dziecko jest na 100% bezpieczne. Chyba tylko raz byłam gdzieś, gdzie nie miałam tej możliwości.
    • niyaa Re: Dziecko samo 02.04.18, 22:40
      mi sie wydaje ze to duzo zalezy od dziecka nie od wieku... od dojrzalosci ...
      • cherrie Re: Dziecko samo 03.04.18, 15:31
        JA mojego (od niedzieli:-) 8-latka zostawiam pod apteka w samochodzie, ale to jest poza miastem na uboczu, parking pod apteka i widze go caly czas przez okno. Podobnie jak ide zaplacic na stacji za benzyne. Zostawiam go, ale to sa doslownie minuty.
        W domu nie chce zostac sam, nawet jak probowalam wyjsc tylko z psem, a dom mialam caly czas “na oku”. Jakos boi sie zostawac sam.
        Zreszta on by czasem chetnie sam gdzies poszedl, ale to ja wtedy panikuje;-)
        Powoli czyt za rok czy dwa bedzie trzeba jakos uczyc, ale pewnie bede za nim chodzic i go sledzic na poczatku;-)
    • pufulek Re: Dziecko samo 03.04.18, 20:05
      Moje (lat 10 i 8) chodzą same - razem, bądź pojedynczo do sklepiku na rogu (nie wymaga przechodzenia ulicy). Zostają same na placu zabaw a ja idę dalej w park z psem na spacer. Wracają same ze szkoły (100m bez przechodzenia ulicy) i zostają same do mojego powrotu do domu. Meldują się telefonicznie, że dotarły. Ale, jak ktoś tu już mądrze napisał, to na ile można dziecko usamodzielnić nie zależy od metryki, tylko od konkretnego dziecka.
    • panixx Re: Dziecko samo 05.04.18, 15:56
      Chyba ciezko wyznaczyc doladne granice od kiedy dziecko moze robic samo to, czy tamto. Kazde dziecko ma inny charakter i stopien dojrzalosci i rozni sa rodzice :)
      Moj 10latek czasami zostaje sam w domu, max 2 godz. Sam chodzi do sklepu za rogiem po mleko (i musi przejsc przez ruchliwa ulice). Chyba jak mial 9 lat zaczelam go przyuczac, chodzilam za nim i patrzylam, czy sprawdza ruch na ulicy, zanim ja przejdzie. Jak jedziemy do szkoly, to sam idzie z parkingu do szkoly - ok 300 m, ja daleko za nim ide z mlodsza siostra.

Zostawiania w aucie nie lubie: w ekstremalmych przypadkach moze inne auto w moje auto wjechac, albo moje auto jest skradzione.... :)
      • princesswhitewolf Re: Dziecko samo 05.04.18, 18:05
        mysle ze to nie tylko chodzi o samo dziecko. Jedno to zostawic w domu, a drugie to puscic do sklepu. Pedofile sa wszedzie i

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka