Dodaj do ulubionych

Reklamacja samochodu

24.04.18, 15:18
Kupuje samochód od prywatnej osoby. Jadę nim do domu wszystko super. A kolejnego dnia wlacza mi się kontrolka na desce że coś tam się psuje. No i pytanie czy mogę oddać samochód gościowi od którego go dzień wcześniej kupiłam?

Czy on ma prawo mi odmówić zwrotu pieniędzy i zabrania samochodu? Jest jakieś prawo takie kwestie regulujące?

Dzieki
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Reklamacja samochodu 24.04.18, 18:01
      Od prywatnego sprzedawcy nie ma żadnej gwarancji. Dealer daje 60 dni gwarancji.
      Chyba nie spodziewasz się, że ten człowiek odda ci pieniądze i weźmie samochód, który sprzedał, z powrotem. Jedyna szansa to by była na drodze cywilnej, jeśli sprzedający wiedział o usterce i ja ukrył, oszukał cię. Używany samochód może się popsuć na drugi dzień.
      • wanilia25 Re: Reklamacja samochodu 24.04.18, 18:27
        Dziękuję za info
        • plain-vanilla Re: Reklamacja samochodu 24.04.18, 20:11
          To jest moje zdanie, ale mogę się mylić. Poszukaj w necie info.
          • szpil1 Re: Reklamacja samochodu 24.04.18, 20:26
            plain-vanilla napisała:

> To jest moje zdanie, ale mogę się mylić. Poszukaj w necie info.

Raczej się nie mylisz, od prywatnej osoby to "widziały gały co brały". Natomiast profesjonalni handlarze muszą dać gwarancję, w moim przypadku to było trzy miesiące.
            • kolorowadrukareczka Re: Reklamacja samochodu 24.04.18, 20:44
              Miałam wielokrotnie do czynienia z tego typu sprawami - jedyne co może Cię uratować to kłamstwo w ogłoszeniu. I musisz być w stanie to udowodnić. Bo jeżeli jednego dnia coś działa to nie znaczy, że auto następnego dnia się nie popsuje. Jeżeli masz tego typu podejrzenia skontaktuj się może z garażem gdzie ostatni Mot był robiony, sprawdź książkę serwisową itp, może coś znajdziesz. Powodzenia
              • jaybe Re: Reklamacja samochodu 05.06.18, 23:21
                Zerknij tutaj na historię poprzednich testów MOT i tam powinno być napisane czy samochód miał problemy:
                www.gov.uk/check-mot-history . Zwykle samochód sprawdza się przed zakupem,czy nie ma niespłaconej pożyczki,czy nie jest bity itd. Kłamstwa w ogłoszeniu nie udowodnisz,bo często jest napisane: sold as seen,czyli twoja kasa,twój problem,żeby sprawdzić sobie samochód przed zakupem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka