Dodaj do ulubionych

PIP- odwołanie do trybunału

18.07.26, 20:00
Macie jakieś doświadczenia? Adwokata do polecenia? Wiem, że to można znaleźć, mam zresztą jakieś namiary, ale czasu mało, a sprawa nieałatwa, wolałabym kogoś z polecenie.
Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: PIP- odwołanie do trybunału 18.07.26, 23:05
      A probowalas sie skontactowac z Citizen Advice Beaurau ? Jesli masz malo czasu to bedzie trudno, ale CAB ma doradcow, ktorzy moga przygotowac dokumenty do trybunalu. Chyba, ze Ci zalezy zeby Cie ktos reprezentowal, niestety nie znam nikogo.
      Na youtube jest babka, ktora ma bardzo duzo materialu na temat PIP, nie wiem czy ja znasz, zobacz sobie, Charlie Anderson:

Mialam linka wkleic ale mi sie z jakiegos powodu youtube nie laduje, moze pozniej mi sie uda.
      Sorry, wiem, ze nie pomoglam za bardzo
      • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 19.07.26, 11:21
        Dzieki Wiwi. Tak, chcialabym kogos kto by mnie reprezentował. Z CAB nie mam dobrego doświadczenia i generalnie z innymi organizacjami doradczymi podobnie. To co oferują to takie podstawy jak ktos nie wie jak sie poruszac, gdzie zadzwnoic itd. No ale to pewnie zależy na kogo się trafi. Myslałam o firmie adwokackiej - No win no fee. Nawet moglabym oddac duzy procent ale miałabym pewność, że ktoś widzi szanse i wie co robić.
        • steph13 Re: PIP- odwołanie do trybunału 19.07.26, 12:13
          Jeśli wierzyć wszelkim media to takich adwokatów -specjalistow od przeróżnych zasiłków jest na pęczki. Zapytaj w Google.
          • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 19.07.26, 13:34
            W google juz pytałam, a teraz pytam tu :-)
        • wiwi1 Re: PIP- odwołanie do trybunału 19.07.26, 15:18
          Sprawdz ta Charlie Anderson,ona tez reprezentuje ludzi. To nie jest osobiste polecenie,bo nie korzystalam z jej uslug, ale jej kanal youtube zawera duzo bardzo wartosciowych informacji i wiem,ze prowadzi rowniez uslugi w tym zakresie.
          www.youtube.com/@CharliesJourney
          www.charlies-journey.co.uk/
          • wiwi1 Re: PIP- odwołanie do trybunału 19.07.26, 15:31
            ewentualnie jeszcze sobie pomyslalam, ze moglabys zapytac na jakiejs facebookowej grupie poswieconej PIP albo niepolenosprawnosciom (pewnie to juz tez Ci przyszlo do glowy albo sprawdzilas juz)
        • aniawraca Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 10:06
          Sprawa jest remote czy osobiscie?
          Bedziesz miala zadawane pytania o czas kiedy byla podjeta decyzja odmowna, nie o to jaki jest Twoj stan teraz. Nawet jak bedziesz miala adwokata obok, to na pytania Ty bedziesz odpowiadac. Najlepsze co mozesz zrobic to zgromadzic dodatkowe medical evidence dotyczace stanu zdrowia w momencie podejmowania decyzji od ktorej sie odwolujesz. I w jaki sposob, wedlug lekarzy, ten stan zdrowia wplywal na Twoje ability to perform normal day to day activities.
    • botu Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 17:26
      Jeśli nie dostałaś wystarczająco dużo punktów ani w pierwszej decyzji ani po Mandatory Reconsideration, i nie przyznali Ci nic (odróżnieniu od apelacji w celu uzyskania wyższych wypłat) - może być trudno znaleźć ofertę No win no fee. Rządowa statystyka pokazuje że tylko 3% oryginalnych decyzji jest zmieniona przez Trybunał. Adwokaci muszą dobrze oceniać prawdopodobieństwo Twojej wygranej żeby chcieć Cię reprezentować za darmo.

Jestem aktywnym członkiem internetowego serwisu pomagającego w benefitowych sprawach - jeśli masz jakieś konkretne pytania.
      • wiwi1 Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 18:07
        Wydawalo mi sie, ze jest to okolo 70%? Pozatym tez zdarza sie, ze do Trybunalu nie dochodzi, DWP czasem dzwoni z nowa propozycja.
        • botu Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 18:28
          "For initial decisions following a PIP assessment during October 2020 to September 2025:

33% of completed MRs against initial decisions following a PIP assessment went on to lodge an appeal

20% of appeals lodged saw DWP change the decision in the customer’s favour before the appeal was heard at tribunal (known as “lapsed” appeals)

3% of initial decisions were overturned (revised in favour of the customer) at a tribunal hearing"

Z tej stony www.gov.uk/government/statistics/personal-independence-payment-statistics-to-january-2026/personal-independence-payment-official-statistics-to-january-2026

To są najnowsze dostępne statystyki. Ja zacytowałam ostatnią linijkę.
        • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 21:03
          wiwi1 napisała:

> Wydawalo mi sie, ze jest to okolo 70%? Pozatym tez zdarza sie, ze do Trybunalu
          > nie dochodzi, DWP czasem dzwoni z nowa propozycja.
          >
          No własnie też czytałam gdzieś że 70%. Możę to jest kwestia tego w jaki sposob są te procenty liczone, dokladnie jakie wnioski są brane pod uwagę.
          • botu Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 21:52
            > No własnie też czytałam gdzieś że 70%. Możę to jest kwestia tego w jaki sposob są te procenty liczone, dokladnie jakie wnioski są brane pod uwagę.

To zależy od tego jak procent jest liczony, co się przyjmuje jako 100%.
    • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 21:00
      Dzieki dziewczyny. U mnie jest taki problem, że ja pracuje no i dla urzędnika to oznacza, że skoro jakoś sobie radzę to znaczy nie kwlaiifkuje sie do zasiłku. A tak nie musi przeciez wcale być. Do tej pory wszystko to robiłam sama, więc chciałabym, żeby ktoś kompetentny spojrzał na to i doradził jak to wszystko uzasandnić albo uświadomić mi , żę się myle, to też dobrze. Chce po prostu mieć jasność i świadomość, żę zrobiłam co mogłam. Dlatego szukam kogoś kto bierze dopiero procent z wygranej, bo znaczy, że widzi szanse. Są osoby które- nawet niedrogo- oferują przygotownaie dokumentow tylko, ale to się nie zdecyduje, nie pojdę bez pewności, że mam solidne podstawy.
      • botu Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 22:02
        To forum w którym ja się udzielam może przeanalizować Twój rezultat, i wskazać dlaczego nie dostałaś punktów za konkretne aktywności. Za darmo, ale na ogólnodostępnym (anonimowym) forum.

Ale jeśli uzasadniali odmowę tym że pracujesz, zazwyczaj chodzi o to że trudności które zgłaszałaś nie znajdują potwierdzenia - biorąc pod uwagę co jesteś w stanie robić jako Twoją aktywność zawodową. Jedno zaprzecza drugiemu.
      • wiwi1 Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 22:08
        To,ze pracujesz nie powinno miec zadnego wplywu, monostwo ludzi pracuje i otrzymuje swiadczenie PIP.Oni dzialaja wedlug klucza,co napewno wiesz,ale wkleje tutaj:www.benefitsandwork.co.uk/personal-independence-payment-pip/pip-points-system. Assessments i interpretacja DWP zazwyczaj niestety polega na tym, zeby przyznac jak najmniej punktow. MR bardzo zadko powoduja jakakolwiek zmiane w punktacji.Tu jest tez duzo informacji www.advicenow.org.uk/get-help/benefits/personal-independence-payment-pip.Jesli uwazasz, ze nieslusznie zanizyli punktacje to zloz jednak sprawe do Trybunalu, czeka sie i tak bardzo dlugo.Pewnie to wszystko i tak wiesz. Dobrze jest tez przedstawic jakies nowe evidence, ktorego jeszcze nie widzeli jesli takie masz. List od lekarzy,od specjalistow, powyciagac medical records od GP, klinik, szpitali. Z tym,ze na to czeka sie kolo miesiaca. Byc moze to wszystko juz masz.No i sprawdz grupy facebook, moze ktos bedzie Ci mogl polecic jakiegos adwokata.
      • aniawraca Re: PIP- odwołanie do trybunału 20.07.26, 22:33
        No ale przeciez w najgorszym razie nic nie zyskasz. Nie masz nic do stracenia. Jak uwazasz ze masz podstawy to ryzykuj tribunal.
      • lucasa Re: PIP- odwołanie do trybunału 22.07.26, 00:07
        Ale to Ty sama im powiedzialas, ze pracujesz?
        • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 22.07.26, 19:22
          Tak, napisałam w formularzu od początku i wyjasniłam co i jak, jakie napotykam trudnosci, jak musze dostosowywac do moich potrzeb itd.
          • botu Re: PIP- odwołanie do trybunału 23.07.26, 16:58
            Oto bardzo skrótowe podumowanie (od rzeczywistego asesora PIP, czego nie jestem w stanie udowodnić, jako że korzystam z anonimowego forum) dlaczego fakt że ktoś pracuje, może skutkować nie przyznaniem PIP.

"If you have not been awarded it is either because you don’t meet the criteria or you have not provided sufficient evidence to prove you meet the criteria - it’s that simple. And saying you can’t get dressed but can go to work is contradictory.

Any job takes more mental effort than getting dressed, it doesn’t matter what the job is, whether you work from home or have adaptations in place.

They will never accept that you do all of these things which are mentally demanding but suddenly when you get home from work you lose all ability to function independently and need to be supported to maintain basic needs."

Jest to celowo trochę przesadzone, i jest to odpowiedź na czyjeś konkretne pytanie. Ale pokazuje co asesorzy PIP myślą o pracy jako zaprzeczeniu zgłoszonych trudności w aktywnościach życia domowego.
            • lucasa Re: PIP- odwołanie do trybunału 23.07.26, 18:38
              Tak, ja tez tak to rozumiem
            • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 23.07.26, 20:52
              Nie widzę tu nic odkrywczego. Przecież wiadomo, że to musi być wszystko spójne. Nie tylko jeżeli chodzi o pracę ale też są pytania podczas assessment o hobby albo czy się ma zwierzaka pod opieką. Przecież wiele osób z niepełnosprwnością pracuje- osoby na wózkach inwalidzkich, niewidomi, osoby z Zespołem Downa. Albo też niepełnosprawna matka opiekuje się dziećmi. Zresztą są różne stopnie niepełnosprawności. To, że się ma trudności nie znaczy, że się leży i nic nie może.
              • lucasa Re: PIP- odwołanie do trybunału 23.07.26, 21:50
                Nie wiem czy musi byc spojne🫣 bo te assesment nie sa spojne

Wiem tyle co rozmawialam o PIP jak Jason pracowal w charity z moja bliska kolezanka.

W UK nie daja PIP za poziom niepelnosprawnosci tylko za poziom radzenia sobie w zyciu. Jezeli 2 osoby maja ten sam poziom niepelnosprawnosc i I jedna nie moze wstac z sofy (albo mowi, ze nie moze) a druga, pracuje na caly etat, lata po klubach sportowych I jezdzi do Peak District na weekend (mimo, ze czasami tez nie moze wstac z sofy) to wiadomo jak sie rozlozy punktacja...

Slyszalam, ze kiedys nie mogli pytac o prace ale moze to sie zmienilo

• lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 23.07.26, 23:37
                  lucasa napisała:

> W UK nie daja PIP za poziom niepelnosprawnosci tylko za poziom radzenia sobie w
                  > zyciu.

No oczywiście, to jest chyba jasne dla zainteresowanych. Ale na pewno nie jest to sprzeczne, że ktoś pracuje, a ma trudnosci w życiu. Tylko, że do tego trzeba podejść kompetentnie i indywidualne przeanalizować, zrozumieć a nie lecieć ogólnikami i upraszczać- ak Botu to zacytowała- ze w pracy może a potem w domu juz nie może. I tu nie chodzi o mnie, może ja faktycznie się nie kwalifikuje.
                  • botu Re: PIP- odwołanie do trybunału 24.07.26, 16:48
                    W każdym razie nie warto płacić za adwokata (jeśli nie znajdziesz ofert No win no fee). Procedura jest przyjazna dla normalnych ludzi.

Trybunał jest niezależny i nie jest częścią DWP, ale to nie jest sąd. Wystarczy powtórzyć te same argumenty (wszystkie Twoje dowody będą dostarczone przez DWP, możesz oczywiście złożyć nowe dowody) a oni ewentualnie dopytają jeśli coś jest niejasne. I to Ty będziesz musiała odpowiedzieć, a nie Twój adwokat, adwokat nie może dokładnie wiedzieć jak dajesz radę się ubrać a jak przygotować posiłek, że użyję pierwszych aktywności z brzegu.

Jeśli spełniasz kryteria - jest duża szansa że Trybunał CIę nagrodzi, z adwokatem czy bez adwokata.

Skoro masz raport asesora, wiesz jak Cię ocenili w poszczególych aktywnościach i czemu nie dostałaś za nie punktów. Nie wiem czy znasz tę stonę z całkiem porządną analiza każdej aktywności po kolei (z adekwatnymi wyrokami Trybunału), plus omówieniem głównych terminów i problemów: pipinfo.net/

Jest jeszcze strona do wyszukiwania bezpłatnych doradców, jeśli zmienisz co do nich zdanie - niektóre fundacje są w stanie przeanalizować Twoje papiery zanim złożysz apelację. advicelocal.uk/

I mam nadzieję że wiesz że masz 13 miesięcy od daty decyzji MR na złożenie apelacji. Powodzenia.
              • lucasa Re: PIP- odwołanie do trybunału 23.07.26, 21:54
                Tutaj na przyklad jest o pets

forum.scope.org.uk/discussion/comment/182091
                • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 24.07.26, 00:00
                  Nie chcę biadolić i przekonywać jak to mnie skrzywdzili. Ale fakt, że jak ten pan opisuje o tych psach to własnie troche jak z pracą, żeby tylko znaleźć sprzeczność. A tu trzeba się troche wczuć a nie tylko szukać haka, żeby komus zarzucić, że niby nie może a jednak może. Tak własnie u mnie było, nie tylko z pracą, ale w innych sprawach, przeinaczone, niejasno zadane pytanie i zamiast się upewnić co i jak to od razu na niekorzyść petenta.
                  • wiwi1 Re: PIP- odwołanie do trybunału 24.07.26, 00:13
                    a masz pip assessment report czy tylko decyzje DWP?
                    • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 24.07.26, 00:56
                      Mam raport.
          • lucasa Re: PIP- odwołanie do trybunału 23.07.26, 18:43
            Lisa_56
            Ja bym Ci radzila abys sie skontaktowala z Jason i spytala czy zanim sie zdecydujesz na jego uslugi moze przejrzec Twoja aplikacje czy w ogole masz szanse w trybunale. On byl na 100s rozprawach.
            • lisa_56 Re: PIP- odwołanie do trybunału 23.07.26, 20:58
              Dzieki, sprawdze.
    • lucasa Re: PIP- odwołanie do trybunału 21.07.26, 23:51
      Ja znam bardzo dobrego chlopaka, ktorego poznalam osobiscie, robi to od lat, ale on pobiera za to oplate.

www.facebook.com/share/1Ej3zWLCd7/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka