14.07.06, 15:38
Tak z ciekawosci, czy nam mamom, ktore urodzily dzieci w UK nalezy sie
polskie becikowe? Mieszkamy tutaj, ale nadal jestesmy obywatelkami Polski,
podobnie nasze dzieci. Wiecie cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • eutyfrona Re: becikowe 14.07.06, 17:21
      Nie mam pojęcia, ale moim zdaniem powinno być tak, że jeżeli płacisz podatki w Polsce to becikowe się należy, jeżeli nie, to nie. A jak jest na prawdę , nie wiem :)
    • tonia2005 Re: becikowe 14.07.06, 20:06
      Miałam ten sam dylemat z macierzyńskim, wysłałam zapytanie do Warszawy do Ministerstwa Pracy i Polityki Socjalnej i dostałam odpowiedź, że jeśli jestem w pełni ubezpieczona w Polsce (pracowałam na cały eteat 12 lat w jedenj firmie)i jeśli urodzę dziecko w UK, to należy mi się zasiłek macierzyński z kraju w którym się ubezpieczam czyli z Polski, na logikę tak samo powinno być z becikowym i zasiłkiem wychowawczym.
    • hanula Re: becikowe 15.07.06, 23:04
      Z ustawy o świadczeniach rodzinnych:

"Świadczenia rodzinne przysługują osobom, o których mowa w ust. 2, jeżeli zamieszkują na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres co najmniej 1 roku przed złożeniem wniosku oraz przez okres zasiłkowy, w którym otrzymują
      świadczenia rodzinne."

ops-ursynow.civ.pl/images/stories/akty/d20032255lj.pdf

Chyba przesadą jest oczekiwać, że dadzą nam wszystkie możliwe brytyjskie zasiłki, bo tu mieszkamy, plus jeszcze wszystkie możliwe polskie zasiłki, bo jesteśmy obywatelkami Polski?
    • tonia2005 Re: becikowe 16.07.06, 20:56
      U mnie tak się złożyło, że macierzyńskie i becikowe na 100% dostane w Polsce, natomiast zasiłek rodzinny i może jakies innee dodatki w UK.
    • mioczka Re: becikowe TAK !!! 21.07.06, 07:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=45304851 tu jest ten temat
      poruszony. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka