Dodaj do ulubionych

Swinska grypa-Manchester

13.07.09, 20:15
Nie chce panikowac, ale dzis moj syn przyniosl ze szkoly kartke z informacja, ze jeden z uczniow mam podejrzenie swinskiej grypy i obecnie jest poddawany badaniom.
To fragment tresci listu:
"This is to inform you that we have been notified of a probable case of swine flu in a pupil who attends School.(...)Anyone who has a fever and flu-like symptoms should stay at home and contact NHS Direct or their GP by phone for advice.(...)"
List jest 2-stronicowy o objawach choroby oraz podane sa nr tel pod ktorymi udzielane sa wszelkie informacje.
Nie ukrywam, ze troche sie wystraszylam i boje sie poslac dziecko do szkoly. Wprawdzie to ostatni tydzien, ale ja po przeczytaniu tego listu troche panikuje. Dzis moj M byl po recepte w Gp dla mlodszej corki, a tam info, ze jesli ktos ma objawy grypy, to do budynku ma nie wchodzic, ale kontaktowac sie telefonicznie.
Jak tu nie panikowac.
Obserwuj wątek
    • gypsi Re: Swinska grypa-Manchester 13.07.09, 20:23
      Normalnie nie panikowac.
      List jest po to, zeby poinformowac o mozliwosci zlapania grypy przez dziecko, a
      ogloszenie w przychodni po to, zeby chory nia lazil i nie roznosil, tylko
      zadzwonil i zalatwil leki.
      Wolalabys nie byc poinformowana i koczowac godzinami pod drzwiami u lekarza w
      tlumie innych chorych?
      • m0nalisa Re: Swinska grypa-Manchester 13.07.09, 21:43
        moje dzieci wlasnie przeszly grype, zadzwonilam do gp z objawami, pojechalam po
        recepte, dostalam leki i dzieci prawie zdrowe- no jeszcze maja lekki katar.
        Proszono bym nie wychodzila z dziecmi "do ludzi" przez kilka dni
        Tez zatrzeslam troche postkami ale tak jak powiedzial mi lekarz- prosze pani to
        tylko grypa.
        Lepiaj tak niz nieswiadomie roznosic albo przyjac radosnie wirus.
        Nie przejmuj sie na zapas. A szkola informuje i dobrze.
        • polishmum Re: Swinska grypa-Manchester 14.07.09, 10:57
          Dzieki dziewczyny :)
          "...tylko grypa"? My cala rodzina chorowalismy w grudniu na grype, to z objawow byl to ciezki przypadek, doslownie 3 tyg wyciete z zyciorysu. Corka to polprzytomna byla, a ja przez 4 dni z 40 st goraczka.Koszmar jakis, wiec dlatego tak sie teraz boje. Po tamtej chorobie pojawily sie powiklania, wszyscy leczylismy sie na angine przez 3 miesiace. Wiec moje "paniczne usposobienie" wiaze sie z przebyta w grudniu grypa.
          Oczywiscie zrozumiale jest, ze szkola ma obowiazek informowania i dobrze. Dzis w klasie syna garstka dzieci byla tylko, wiec nie tylko na mnie ten list wywarl wrazenie "paniki".Ale dzieki, ze pocieszacie.
          • gypsi Re: Swinska grypa-Manchester 14.07.09, 11:15
            Ale angina nie jest powiklaniem grypy. I nie trwa 3 miesiace.
            To musialo byc cos innego.
            • gypsi Re: Swinska grypa-Manchester 14.07.09, 11:18
              Jeszcze cos - chorowalam na grype 2 lata temu. Powiklana zapaleniem ucha, zatok
              i pluc, wiec musialam brac 2 antybiotyki naraz.
              2 tygodnie bylam na zwolnieniu, a potem dochodzilam do siebie przez kilka
              kolejnych. Ale nadal nie uwazam, zeby to bylo - jak na grype - niezwykle.
              Pacjentka, ktora mnie zarazila, mila starsza pani, nie brala zadnych
              antybiotykow, ale poczula sie z powrotem normalnie dopiero po 4 miesiacach.
              • polishmum Re: Swinska grypa-Manchester 14.07.09, 11:32
                No oczywiscie, ze angina nie trwa 3 miesiace, chodzi o to ze choroba nawracala po ok tygodniowej przerwie po kuracji antybiotykowej. I udalo nam sie wyleczyc angine po 3 miesiacach dopiero. To zalezy chyba tez od organizmu, jedni beda lzej chorowac, a inni ciezko zniosa grype czy jej powiklania. Nam lekarz w GP powiedzial, ze angina (tonsillitis) pojawila sie w nastepstwie przebytej grypy, bo org byl oslabiony.
                • gypsi Re: Swinska grypa-Manchester 14.07.09, 12:00
                  Aaaa - no kieby by tak, to jo;) Sie zgadza.
                  • polishmum Re: Swinska grypa-Manchester 14.07.09, 12:02
                    :)))
    • polishmum objawy 15.07.09, 10:42
      Moj synek dzis w nocy sie rozchorowal, ma wysoka goraczke 39, utrzymujaca sie mimo podania paracetamolu, do tego silny bol glowy i ogolne oslabienie org.Teraz spi. Jesli goraczka nie spadnie to dzwonie do GP. Mam nadzieje, ze to nie grypa :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka