Dodaj do ulubionych

pomyślny i niepomyślny los w jednym heksagramie

12.04.10, 21:20
Witam,

mam pytanko - jeśli tak mi wyszło w i-chingu, jak to interpretować?

Wyszedł mi heksagram 42, jak najbardziej pomyślny, 9 na dole i potem 6, obie
b. korzystne i 9 na samej górze, złowieszcze.

I bądź tu mądry i pisz wiersze!

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: pomyślny i niepomyślny los w jednym heksagram 13.04.10, 18:14
      Na tym forum były już dyskusje pod różnymi wątkami o roli poszczególnych linii,
      ich ilości, gdy wypada więcej zmiennych i także specjalnej roli 6 linii
      (ostatniej).
      Jeśli do tego dotrzesz może wyjaśni ci się coś na temat odpowiedzi, którą uzyskałaś.
      Trzeba też brać pod uwagę wynik przemiany, w tym wypadku 29.
      Ponieważ nie wspominasz o pytaniu i nie objaśniasz sytuacji o którą pytasz nie
      sposób ci konkretniej odpowiedzieć. Musisz poradzić sobie sama.
      Pozdrawiam
      Ewa S.
      • ichingowka Re: pomyślny i niepomyślny los w jednym heksagram 13.04.10, 22:11
        pytanie, które zadałam, dotyczyło tzw. spraw sercowych, czyli co mam zrobić w
        przypadku pewnego ważnego dla mnie mężczyzny.
        Ucieszył mnie heksagram 42, i 2 dolne korzystne linie, ale ta ostatnia trochę
        zmąciła radość.
        Nie wiem, czy napisałam wystarczająco o sytuacji, ale dzięki za wskazówki,
        poszperam w wątkach w podobnej sprawie.

pozdrawiam
        • transwizje Re: pomyślny i niepomyślny los w jednym heksagram 14.04.10, 17:58
          Nie wiem jak zinterpretować odpowiedź Księgi na pytanie, które zakłada jakąś
          zmianę na lepsze.
          Być może jak zawsze odpowiedź opowiada o biegu wypadków, niezależnie od twego
          postępowania, i to czego masz się po nich spodziewać.
          To tak mn.w. leci:
          jest nierównowaga energii, najpierw wielkie hurra! i a potem rozczarowanie.
          Któraś strona będzie wykorzystywać drugą i wyczerpywać ją potajemnie z energii.
          Wyrwac się z sideł 29 jest bardzo trudno.

Pozdrawiam, ES
          • ichingowka hm 14.04.10, 21:44
            po forum szperałam, ale odp. na pytanie - korzystne i niekorzystne linie w
            jednym heksagramie, w dodatku generalnie korzystnym, nie znalazłam. (no chyba że
            ktoś pisał w odpowiedziach, szukałam po wątkach i wiele wątkąw na chybił trafił
            czytałam).
            ale może źle zadaję pytanie, bo po prostu spytałam co dalej w sprawie pana S.
            -co mam zrobić, co ma się stać, żeby jakoś sprawę rozwinąć.
            Może to zła technika pytania, prosze o ocenę.
            No i może zadaję to samo pytanie za często.
            Czyli z 42 w moim przypadku (9 na 1., 6 na 2. i pechowa 9. na 6 wychodzi 29?
            Właściwie rzadko robię te transformacje, dlatego pytam.

pozdrawiam
            i.
            • transwizje Re: hm 15.04.10, 10:57
              tak. Forma w jakiej opisujesz przemianę heksa świadczy, że nie znasz jeszcze
              dobrze I-Cing. Mówi się, tak dla jasności, że zmienia się 1, 2 i 6 linia w
              heksagramie 42. Gdy je zmienisz na przeciwne wypadnie heks. 29 "Otchłań".
              Co do rodzaju pytań, jakie najlepiej zadawać tez jest sporo na tym forum.
              Zapraszam do zapoznania się, jeśli chcesz wiedzę o Księdze poszerzyć.
              Pozdrawiam, Ewa S.
              • ichingowka hm hm 17.04.10, 10:49
                i-cing znam dobrze, po prostu nie bawilam sie w to. Jakie linie i dlaczego sie
                zmieniaja, to akurat dobrze wiem.
                W ksiazce z icingiem, ktora mam, tlumaczenie R. Wilhelma, ten aspekt nie jest
                opisywany, a to dla mnie icingowa biblia.
                dla mnie to troche za duzo dobrego, jeden heksagram daje sporo do myslenia i
                kolejny, jako transformacja obecnej sytuacji, to dla mnie juz za b. mgliste.
                Kazdy ma pewnie inna tachnike zadawania pytan, kazdy ma pewnie inne podejscie,
                ale chetnie poczytam o metodach innych.
                Bo ja chyba za czesto zadaje pytania, to juz powoli stalo sie nalogiem albo
                ladniej piszac - codziennym rytualem.
                pozdrawiam
    • jasnygrom Re: pomyślny i niepomyślny los w jednym heksagram 19.11.11, 23:17
      :)
      Lepiej późno niż wcale(?).

1.
      Jeśli będziemy dokonywać zmiany heksagramu po zmianie kolejnej linii, wtedy odpowiedzi będą mniej sprzeczne, niż przy czytaniu wszystkich zmiennych tylko z jednego heksagramu.

Np. w powyższym przypadku czytałbym linie:
      ||:::| 42.1
      ||:::: Korzystne są wielkie czyny. Najwyższe szczęście. Bez winy.

||:::: 20.2
      ||::|: Kontempluje przez szparę w drzwiach. Dla kobiety korzystna jest stałość.

||::|: 59.6
      :|::|: Rozpływa się jego krew. Odjeżdża, trzyma na dystans, odchodzi: bez winy.

:|::|: 29.0 (Orzeczenie)
      :|::|: Podwójnie NIEZGŁĘBIONY. Jeśli jest szczery, nosi sukces w sercu. Wiedzie mu się we wszystkim, co robi.

2.
      Jeśli codziennie zadajemy to samo pytanie (jak rytuał), to przestajemy widzieć odpowiedzi, a zaczynamy widzieć nasze życzenia. Cokolwiek Księga powie, my słyszymy (widzimy, wiemy) swoje. Zaczynamy tracić kontakt z rzeczywistością.

życzące powodzenia pozdro :) ryx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka