jasnygrom
11.12.11, 18:35
:)
Założyłem kiedyś wątek "obrazowo", mający zawierać niektóre wnioski z analizy tekstu Wilhelma. Niestety, nie zdążyłem do niego nic dopisać zanim wylądował w archiwum. Ponieważ nie warto robić odsyłacza do tylko jednego postu, pozwoliłem sobie skopiować tamto wprowadzenie. Z małymi poprawkami wklejam poniżej:
Obrazami w Księdze Przemian są złożone z 3 linii trygramy, złożone z 2 trygramów heksagramy, oraz znaki pisma chińskiego (ideogramy) składające się na tekst.
Część Księgi stanowią tak zwane Obrazy; tekst ten łączy się z Orzeczeniami (Wyrokami, Osądami) do poszczególnych heksagramów. Natomiast Orzeczenia do linii (tzw. Linie) w większości składają się z obrazu sytuacji oraz orzeczenia właściwego, które sugeruje postępowanie odpowiednie do tejże sytuacji.
Zdarza się, że Linia nie zawiera rady odnośnie postępowania, a jedynie sam obraz sytuacji. Czasem zaś brak w niej obrazu, a jest tylko porada.
Analizując poszczególne linie trudno oprzeć się wrażeniu, że obraz sytuacji zwykle oparty jest na przemianie trygramów. Bywają też skojarzenia z przemianą heksagramów po zmianie danej linii.
obrazowe pozdro :) ryx