Dodaj do ulubionych

Ten szczególny dar

31.10.16, 22:29
Wierzę, że każdy człowiek ma dar, że w czymś (nawet najbardziej błahej sprawie) może być najlepszy, że akurat ta rzecz mu łatwo przychodzi a daje spektakularne efekty.
Wszystko jedno, czy chodzi o nauczanie, jazdę konną (w bonusie porozumienie telepatyczne z końmi) czy zdobienie tortów. Wiecie co mam na mysli.
I tak się nad tym zastanawiając, zadałam pytanie - jaki jest mój dar.
I yyy, odpowiedzią było 40 - Wyzwolenie - bez linii zmiennych.

Z konkretów:
1. Osąd: (...) "Człowiek szlachetny wybacza błędy i darowuje winy."
2. Komentarz: (...) "Gdy słabnie napięcie i nikną trudności, można myśleć o odpoczynku, o powrocie do codzienności.'

3. Z kolei na stronie www.iching.republika.pl/hexagram4.htm
napisano: "Bohaterem Heksagramu jest człowiek próbujący szybko załatwić ważne dla siebie sprawy, aby móc potem odpocząć z uczuciem ulgi i satysfakcji."

I teraz nie wiem, co o tym myśleć.
Zgodnie z 1. mam zdolność wybaczania - no raczej średnio, zawsze jakaś uraza we mnie pozostaje.
2. Być może, jesli założyc reinkarnację, moje aktualne życie jest lajtowe i mam się tym cieszyć:)
3. No, to pasuje najbardziej, bo rzeczywiście - jestem okropnie leniwa, ale udało mi się tę cechę skutecznie wykorzystać. Mianowicie rzeczy, które muszę zrobić, robię maksymalnie szybko i skutecznie, żeby mieć więcej czasu na nicnierobienie, mogłabym być logistycznym generałem, serio:)

A może to tylko odpowiedź w stylu "weź wyluzuj, już nie masz o co pytać?"

Jaki jest głębszy sens heksagramu "Wyzwolenie"?
Podpowiecie?
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: Ten szczególny dar 03.11.16, 10:43
      Ulga to tak naprawdę napięcie, które ją poprzedza. Nie ma ulgi, bez napięcia, prawda?
      Zacytuję fragment opisu tego heksagramu z "Księgi Źródła".

40. Uwolnienie od Napięcia
      (Szansa na sukces, Ulga po wielkim niepokoju, Urlop, Rozluźnienie, Rozwiązanie problemu, Odpoczynek)

Obrazy: Grom i Deszcz. Napięcie elektryczne. Rozładowanie. Nora, z której wyskakuje niespodziewanie przyczajone w niej dzikie zwierzę. Nagłe odejście długo trwającego niebezpieczeństwa. Prędka reakcja myśliwego. Poród. Wydostanie się z przepaści. Ujawnienie. Biegunka. Nerwica, drgawki, histeria, panika. Linoskoczek. Praca na wysokości.

Podpowiedź: Wbrew swej nazwie ten heksagram mówi o wielkim i dramatycznym napięciu, w którym znalazł się Pytający. Zdenerwowanie nie pozwala myśleć i przewidywać rozsądnie, a tak wiele zależy od wyniku sprawy, jeśli powiedzie się to, co zawisło na włosku. Ważna jest umiejętność odprężenia się i rozluźnienia umysłu, także powściągnięcia nadmiernego przedwczesnego podniecenia i chęci. Pochopna reakcja i decyzja może tylko przysporzyć kłopotu niepotrzebnych działań. Tak naprawdę nadchodzi czas wytchnienia, odprężenia i ulgi. Relaks. Urlop. Brak pracy do wykonania (także słodkie bezrobocie), zasłużony odpoczynek, ukojenie. Na pewno zniknie napięcie nerwów, niepokój, strach i niezadowolenie. W sprawach uczuciowych zapowiedź napięć i krótkich kłótni, nerwowej wymiany zdań na tle przepracowania lub nadmiernych oczekiwań od siebie nawzajem. Przebaczenie. Luz. W sprawach zdrowia przemijający niepokój. Przepracowanie, nerwica, histeria, trema, ból, roztrzęsienie, przypadłości neurologiczne, choroby serca, nadciśnienie. Przejściowe zaburzenia zdrowia z powodu zmęczenia. Rozwiązanie trudnego i gnębiącego problemu.

Pozdrawiam, ES

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka