Dodaj do ulubionych

Od czego zaczac?

13.03.06, 20:13
Od kupienia ksiazki?
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: Od czego zaczac? 13.03.06, 20:51
      Nooo... :) Najlepiej wersja Wilhelma "I-Cing" w tłumaczeniu W.Jóźwiaka. W
      tamtym roku było bodajże wznowienie.
      Póki co możesz korzystać z Księgi na mojej stronie iching. Jest tam wszystko,
      co trzeba, żeby zacząć.
      Pozdrawiam. E.S.
      ---
      www.iching.republika.pl
      • drogi_r Re: Od czego zaczac? 14.03.06, 21:07
        Richard Wilhelm - ewidentnie, choć jest "zaawansowany" najbardziej (rozszerzony)
        to z wszystkich wydań i tłumaczeń z którymi miałem do czynienia, jest
        najbardziej komplexowy i przystępny (uniwersalny). Godny polecenia jest też
        Reifler, ale bezwzgędny prumat wiedzie Wilhelm :)
      • drogi_r Re: Od czego zaczac? 14.03.06, 21:09
        lubię tez "I Ching Księga Wróżb" opr. T. Zysk & Jacek Kryg (wyd.o Elliot,
        Bydgoszcz 1990)
        • transwizje Re: Od czego zaczac? 15.03.06, 14:31
          Wersja Jacka Kryga jest ciekawa tylko w kontekście wersji Wilhelma, gdyż czasem
          może służyć do wzbogacenia skojarzeń. Kiedy jednak dotarło do mnie, że w realu
          sprawdza się info z Wilhelma, a nie Kryga, podarowałam tę książeczkę Kamilowi.
          Przeczytałam także z zaintersowaniem wydane przez Rebis "Iching dla
          ółtodziobów", jest tam tłumaczenie pewnego chińczyka bodajże. I znów,
          niekoniecznie jego interpretacje heksagramów działają, ale dają pewne ciekawe
          spojrzenie na Księgę, takie z epoki Chin cesarskich. Ta wersja ciekawa jest
          pewnie dla strategów wosjkowych i politycznych. Skądinąd wiem, że I-Ching jest
          nauką wciąż cenioną w armii chińskiej.
          ---
          www.astrowyrocznia.republika.pl
          www.tareau.republika.pl
          • krzysiek.wa_wa I-Ching dla związków 10.10.06, 08:29
            > spojrzenie na Księgę, takie z epoki Chin cesarskich. Ta wersja ciekawa jest
            > pewnie dla strategów wosjkowych i politycznych.

widziałem w księgarni książkę "Wróżby dla zakochanych"
            I-Ching w wersji dla ludzi w związkach
        • drogi_r Re: Od czego zaczac? 16.03.06, 12:02
          wg. mnie Wilhelm jest najbardziej... ptzystający do MOJEGO postrzegania i
          procesów myślowych :) Onegdaj kolekcjonowałem wszystkie wydania i czasem
          zaglądałem do innych, ale kiedy je utraciłem podstawąbyło odzyskanie Wilhelma, a
          reszta ...musi poczekać :)
          Nie wiem czy warto jest czytać inne - nie docierają do mnie, zdają się zbyt
          lakoniczne i przyziemne, tzn. ograniczone do samtch siebie (jeśli wiesz o czym
          mówię), są związane z pewnymi światopoglądami i sądzę, że kierowane do pewnej
          określonej grupy odniorców. Wolhelm zdaje się najbardziej uniwersalny, ale
          równocześnie dość trudny w interpretacji, zwłaszacza jeśli trzeba ją "komuś"
          przełożyć, ale jeśli się podejdzie poważnie... to najlepsze ełumaczenie :)
    • arabella11 Re: Od czego zaczac? 16.03.06, 16:19
      Cześć, witam się
      miło, że jesteś forumie:)
      Mam starą gazetę "wiedza i fikcja" a tam I CING Księga Przemian spolszczona
      przez Oskara Sobańskiego.
      Znacie to?
      • transwizje Re: Od czego zaczac? 16.03.06, 18:37
        Tak, to mój pierwszy IChing w życiu. Ale już gdzieś zapodziany w wyprowadzkach.
        ---
        www.tareau.republika.pl
        • arabella11 Re: Od czego zaczac? 17.03.06, 23:25
          zamówiłam książkę
          poczytam
          fascynujący I-Ching
          • drogi_r Re: Od czego zaczac? 18.03.06, 11:26
            ale jaką? w/g mnie wiele publikacji trąci salonowymi igraszkami - ważne co się
            czyta (ja dlatego nie czytam wcale :) )
            • arabella11 Re: Od czego zaczac? 18.03.06, 14:34
              to jest: Richard Wilchelm
              Księga Przemian
              wyd.Latawiec 2001
              560str.
              z księg. inter. lepszy świat
              dobra?????
              • transwizje Re: Od czego zaczac? 18.03.06, 18:28
                Najlepsza! :)
                ---
                www.tareau.republika.pl
      • drogi_r Re: Od czego zaczac? 16.03.06, 23:19
        u mnie jakieś wydanie z 89 r. za zakładkę robi w "wilhelmie" - bezwzględnie
        polecam Wilhelma - można znaleźć w sklepach internetowych, a z pewnoscią warto
        przeczytać (nawet jeśli inna wersja odpowiedniejsza się wyda). Tp podstawa do
        zrozumienia na czym zasadza się sała xięga.
        • transwizje Re: Od czego zaczac? 17.03.06, 16:43
          Richard Wilhelm był wieloletnim przyjacielem Carla Gustawa Junga i pewnie
          rozmowy z nim wpłynęły na jego komentarze do "I-Cing". Zresztą Jung twierdził,
          że było także na odwrót. Konsultacje z I-ching towarzyszyły mu całe dorosłe
          życie. Pomagały mu także w "rozgryzieniu" problemu pacjenta. Prosił wtedy osobę
          na pierwszej wizycie, przeważnie nie mającą pojęcia co robi, o rzucenie 6 razy
          3 monetami. Wynik zapisywał sobie i służył mu jako pomoc w psychoanalizie.
          Podobno zawsze taki heksagram ujawniał najgłębszy problem i jego rokowania.
          Mimo, że osoba, która rzucała monetami nie zadawała żadnego konkretnego
          pytania. Może właśnie dlatego, odpowiedź była najlepsza, najgłębsza?
          Stosuję to także czasem z ludźmi, którym zdarza mi się "wróżyć", jako metodę
          dopełniającą. Zapisuję heksagram i potem okazuje się w trakcie rozmowy, że
          opisuje on główną sprawę, a także przepowiednię, o jakiej mówią też karty. To
          jest bardzo pomocne i skuteczne rzeczywiście.
          ---
          www.tareau.republika.pl
      • krzysiek.wa_wa Re: znacie ? 10.10.06, 08:31
        arabella11 napisała:
        > Mam starą gazetę "wiedza i fikcja" a tam I CING Księga Przemian spolszczona
        > przez Oskara Sobańskiego.
        > Znacie to?

znam :-)
        To pismo nazywa się "FiF" - "Fikcje i Fakty"

moim pierwszym i-ching było tłumaczenie Sama Reiflera
        z czasem przeszedłem na Sobańskiego
    • all2 Re: Od czego zaczac? 29.03.06, 21:32
      To ja jeszcze w tym wątku polecę "Numerologia I Cing" Alfreda Huanga, Studio Astropsychologii 2002. Nie jest to książka dla początkujących, bo nie ma tu typowych interpretacji heksagramów. Raczej dla tych, którzy już się znają z I Cingiem i chcą lepiej zrozumieć wewnętrzną strukturę i historię tego systemu. Jest tu również wspomniamy Shao Yong i jego metoda Gałęzi Sliwy, widziałam, że była wspominana tu na forum.
      • transwizje Re: Od czego zaczac? 30.03.06, 11:42
        Witaj, All2. Wspominam o tej książce, którą przecież Ty tłumaczyłaś, w wątku o
        metodzie Kwiatu Śliwy, z niej ją wzięłam. Książka jest godna polecenia,
        przeczytałam ją od deski do deski, ale pewnie już muszę wrócić, bo wiele mi
        wyleciało z głowy. Jest inspirująca do własnych poszukiwań sensu różnych
        zagadek Księgi, a autor naprawdę siedzi w sprawie.
        ---
        www.tareau.republika.pl
    • ksarapuk Re: Od czego zaczac? 02.04.06, 16:47
      Od tego:

republika.pl/iching2006/flash.htm
      Krzysztof
    • chomskybornagain1 Re: Od czego zaczac? 19.10.06, 16:51
      mozna tez zaczac o komiksu na temat ksiegi premian
      <a href="http://www.dialog.edu.com.pl/sklep.php?s=karta&id=372>Księga przemian</a>
      • coill Re: Od czego zaczac? 23.01.07, 00:52
        czy to polega na rzucaniu jakichs kostek,monet cszy cos takiego????????????
        • transwizje Re: Od czego zaczac? 23.01.07, 18:11
          aha, jakichś...
    • kd35 Re: Od czego zaczac? 23.01.07, 20:05
      Myślę że najlepiej zacząć właśnie od kupna książki.Dla mnie najlepiej mówiąca
      książką(jak można to tak nazwać) jest książka autora Krzysztofa Maćko,Oskara
      Sobańskiego.Prostrzy tekst w zrozumieniu ma Ksarapuk i pokrywa się on z moją
      książką.Ale najlepiej iść do księgarni,pooglądać wszystkie książki i ta która
      przypadnie ci do gustu będzie najlepiej do ciebie przemawiać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka