transwizje Re: Od czego zaczac? 13.03.06, 20:51 Nooo... :) Najlepiej wersja Wilhelma "I-Cing" w tłumaczeniu W.Jóźwiaka. W tamtym roku było bodajże wznowienie. Póki co możesz korzystać z Księgi na mojej stronie iching. Jest tam wszystko, co trzeba, żeby zacząć. Pozdrawiam. E.S. --- www.iching.republika.pl Odpowiedz Link
drogi_r Re: Od czego zaczac? 14.03.06, 21:07 Richard Wilhelm - ewidentnie, choć jest "zaawansowany" najbardziej (rozszerzony) to z wszystkich wydań i tłumaczeń z którymi miałem do czynienia, jest najbardziej komplexowy i przystępny (uniwersalny). Godny polecenia jest też Reifler, ale bezwzgędny prumat wiedzie Wilhelm :) Odpowiedz Link
drogi_r Re: Od czego zaczac? 14.03.06, 21:09 lubię tez "I Ching Księga Wróżb" opr. T. Zysk & Jacek Kryg (wyd.o Elliot, Bydgoszcz 1990) Odpowiedz Link
transwizje Re: Od czego zaczac? 15.03.06, 14:31 Wersja Jacka Kryga jest ciekawa tylko w kontekście wersji Wilhelma, gdyż czasem może służyć do wzbogacenia skojarzeń. Kiedy jednak dotarło do mnie, że w realu sprawdza się info z Wilhelma, a nie Kryga, podarowałam tę książeczkę Kamilowi. Przeczytałam także z zaintersowaniem wydane przez Rebis "Iching dla ółtodziobów", jest tam tłumaczenie pewnego chińczyka bodajże. I znów, niekoniecznie jego interpretacje heksagramów działają, ale dają pewne ciekawe spojrzenie na Księgę, takie z epoki Chin cesarskich. Ta wersja ciekawa jest pewnie dla strategów wosjkowych i politycznych. Skądinąd wiem, że I-Ching jest nauką wciąż cenioną w armii chińskiej. --- www.astrowyrocznia.republika.pl www.tareau.republika.pl Odpowiedz Link
krzysiek.wa_wa I-Ching dla związków 10.10.06, 08:29 > spojrzenie na Księgę, takie z epoki Chin cesarskich. Ta wersja ciekawa jest > pewnie dla strategów wosjkowych i politycznych. widziałem w księgarni książkę "Wróżby dla zakochanych" I-Ching w wersji dla ludzi w związkach Odpowiedz Link
drogi_r Re: Od czego zaczac? 16.03.06, 12:02 wg. mnie Wilhelm jest najbardziej... ptzystający do MOJEGO postrzegania i procesów myślowych :) Onegdaj kolekcjonowałem wszystkie wydania i czasem zaglądałem do innych, ale kiedy je utraciłem podstawąbyło odzyskanie Wilhelma, a reszta ...musi poczekać :) Nie wiem czy warto jest czytać inne - nie docierają do mnie, zdają się zbyt lakoniczne i przyziemne, tzn. ograniczone do samtch siebie (jeśli wiesz o czym mówię), są związane z pewnymi światopoglądami i sądzę, że kierowane do pewnej określonej grupy odniorców. Wolhelm zdaje się najbardziej uniwersalny, ale równocześnie dość trudny w interpretacji, zwłaszacza jeśli trzeba ją "komuś" przełożyć, ale jeśli się podejdzie poważnie... to najlepsze ełumaczenie :) Odpowiedz Link
arabella11 Re: Od czego zaczac? 16.03.06, 16:19 Cześć, witam się miło, że jesteś forumie:) Mam starą gazetę "wiedza i fikcja" a tam I CING Księga Przemian spolszczona przez Oskara Sobańskiego. Znacie to? Odpowiedz Link
transwizje Re: Od czego zaczac? 16.03.06, 18:37 Tak, to mój pierwszy IChing w życiu. Ale już gdzieś zapodziany w wyprowadzkach. --- www.astrowyrocznia.republika.pl www.tareau.republika.pl Odpowiedz Link
arabella11 Re: Od czego zaczac? 17.03.06, 23:25 zamówiłam książkę poczytam fascynujący I-Ching Odpowiedz Link
drogi_r Re: Od czego zaczac? 18.03.06, 11:26 ale jaką? w/g mnie wiele publikacji trąci salonowymi igraszkami - ważne co się czyta (ja dlatego nie czytam wcale :) ) Odpowiedz Link
arabella11 Re: Od czego zaczac? 18.03.06, 14:34 to jest: Richard Wilchelm Księga Przemian wyd.Latawiec 2001 560str. z księg. inter. lepszy świat dobra????? Odpowiedz Link
transwizje Re: Od czego zaczac? 18.03.06, 18:28 Najlepsza! :) --- www.astrowyrocznia.republika.pl www.tareau.republika.pl Odpowiedz Link
drogi_r Re: Od czego zaczac? 16.03.06, 23:19 u mnie jakieś wydanie z 89 r. za zakładkę robi w "wilhelmie" - bezwzględnie polecam Wilhelma - można znaleźć w sklepach internetowych, a z pewnoscią warto przeczytać (nawet jeśli inna wersja odpowiedniejsza się wyda). Tp podstawa do zrozumienia na czym zasadza się sała xięga. Odpowiedz Link
transwizje Re: Od czego zaczac? 17.03.06, 16:43 Richard Wilhelm był wieloletnim przyjacielem Carla Gustawa Junga i pewnie rozmowy z nim wpłynęły na jego komentarze do "I-Cing". Zresztą Jung twierdził, że było także na odwrót. Konsultacje z I-ching towarzyszyły mu całe dorosłe życie. Pomagały mu także w "rozgryzieniu" problemu pacjenta. Prosił wtedy osobę na pierwszej wizycie, przeważnie nie mającą pojęcia co robi, o rzucenie 6 razy 3 monetami. Wynik zapisywał sobie i służył mu jako pomoc w psychoanalizie. Podobno zawsze taki heksagram ujawniał najgłębszy problem i jego rokowania. Mimo, że osoba, która rzucała monetami nie zadawała żadnego konkretnego pytania. Może właśnie dlatego, odpowiedź była najlepsza, najgłębsza? Stosuję to także czasem z ludźmi, którym zdarza mi się "wróżyć", jako metodę dopełniającą. Zapisuję heksagram i potem okazuje się w trakcie rozmowy, że opisuje on główną sprawę, a także przepowiednię, o jakiej mówią też karty. To jest bardzo pomocne i skuteczne rzeczywiście. --- www.astrowyrocznia.republika.pl www.tareau.republika.pl Odpowiedz Link
krzysiek.wa_wa Re: znacie ? 10.10.06, 08:31 arabella11 napisała: > Mam starą gazetę "wiedza i fikcja" a tam I CING Księga Przemian spolszczona > przez Oskara Sobańskiego. > Znacie to? znam :-) To pismo nazywa się "FiF" - "Fikcje i Fakty" moim pierwszym i-ching było tłumaczenie Sama Reiflera z czasem przeszedłem na Sobańskiego Odpowiedz Link
all2 Re: Od czego zaczac? 29.03.06, 21:32 To ja jeszcze w tym wątku polecę "Numerologia I Cing" Alfreda Huanga, Studio Astropsychologii 2002. Nie jest to książka dla początkujących, bo nie ma tu typowych interpretacji heksagramów. Raczej dla tych, którzy już się znają z I Cingiem i chcą lepiej zrozumieć wewnętrzną strukturę i historię tego systemu. Jest tu również wspomniamy Shao Yong i jego metoda Gałęzi Sliwy, widziałam, że była wspominana tu na forum. Odpowiedz Link
transwizje Re: Od czego zaczac? 30.03.06, 11:42 Witaj, All2. Wspominam o tej książce, którą przecież Ty tłumaczyłaś, w wątku o metodzie Kwiatu Śliwy, z niej ją wzięłam. Książka jest godna polecenia, przeczytałam ją od deski do deski, ale pewnie już muszę wrócić, bo wiele mi wyleciało z głowy. Jest inspirująca do własnych poszukiwań sensu różnych zagadek Księgi, a autor naprawdę siedzi w sprawie. --- www.astrowyrocznia.republika.pl www.tareau.republika.pl Odpowiedz Link
ksarapuk Re: Od czego zaczac? 02.04.06, 16:47 Od tego: republika.pl/iching2006/flash.htm Krzysztof Odpowiedz Link
chomskybornagain1 Re: Od czego zaczac? 19.10.06, 16:51 mozna tez zaczac o komiksu na temat ksiegi premian <a href="http://www.dialog.edu.com.pl/sklep.php?s=karta&id=372>Księga przemian</a> Odpowiedz Link
coill Re: Od czego zaczac? 23.01.07, 00:52 czy to polega na rzucaniu jakichs kostek,monet cszy cos takiego???????????? Odpowiedz Link
kd35 Re: Od czego zaczac? 23.01.07, 20:05 Myślę że najlepiej zacząć właśnie od kupna książki.Dla mnie najlepiej mówiąca książką(jak można to tak nazwać) jest książka autora Krzysztofa Maćko,Oskara Sobańskiego.Prostrzy tekst w zrozumieniu ma Ksarapuk i pokrywa się on z moją książką.Ale najlepiej iść do księgarni,pooglądać wszystkie książki i ta która przypadnie ci do gustu będzie najlepiej do ciebie przemawiać. Odpowiedz Link