Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w Alpach

11.03.10, 05:51
    w innych tematach na forum Skyddad napisał,że za jakieś 8dni
    przychodzi duże ocieplenie w Alpy.
    Na 18-21.03 zaplanowałem Schladming a na 25-28.03 Trzy Doliny.
    Teraz mam stresa bo szczególnie te 3 doliny to kombinacja ,zeby
    dograć wyjazd-samolot-spanie na 3 dni+auto .
    Czy macie wiarygodne prognozy jak będzie z pogodą?
    Opcjonalnie mogę pojechać w 3 doliny 8-11.04 ale myślałem ,że im
    wcześniej tym lepiej.
    Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A 11.03.10, 14:39
        oba miejsca sa wysoko. czym sie martwisz? Zimy na koncu marca trudno
        sie spodziewac, choc ten sezon jest dosc zimowy.
        Nie ma wiarygodnych prognoza nawet na 7 dni - a co dopiero na 14!
        ma byc ocieplenie, zwlaszcza w 1. polowie 12. tygodnia, ale
        szczegolow nie mozna podac.
        W marcu sie jedzie glwonie na widoki i opalanie. Dobra jazda to jest
        w styczniu.
        • skyddad Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A 11.03.10, 16:51
          Ron5,
          Nie martw sie,obecnie wystapila nowa sytuacja ,ktora swiadczy ze za okolo 8-9
          dni wystapia znowu chlodne dni noca a nawet wciagu dnia,to moze trwac okolo paru
          dni lub nawet tygodnia zanim uderzy wiosna.
          Pzdr.sky
          • ron5 Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A 12.03.10, 13:52
            thx.
            Schladming zafiksowane na 18.03.
            3 doliny albo 25.03 albo 08.04.
            pozdrawiam,
            • Gość: Orni Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A IP: *.dclient.hispeed.ch 12.03.10, 17:02
              nie ma sprawy, w obu terminach pojezdzisz, ja koncze sezon zwykle w
              polowie kwietnia i jeszcze mi sie nie zdazylo,zeby mi braklo
              sniegu...
              • Gość: Skyddad Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A IP: 95.109.105.* 12.03.10, 18:05
                Orni klikasz z Helvecji a tam sa najwyzej polozone pisty w Europie to i pozniej
                mozna pojezdzic.
                pzdr.Sky.
                • ron5 Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A 13.03.10, 10:31
                  Orni a czy jeździłeś w początku kwietnia w 3 dolinach?Czytałem,ze
                  wtedy po południu śnieg może już być mokry.
                  Z lotów i kwater wychodzi mi,że termin 8-11.04 będzie łatwiejszy do
                  zorganizowania.pzdr
                  • staruch5 Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A 13.03.10, 11:34
                    ron, to "oczywista ooczywistosc"! Wszak tydzien 13. jest swiateczny,
                    wiec po swietach bedzie Ci latwiej.
                    co do warunkow, to jest roznie. Pogoda w kwietniu wysoko bywa
                    diametralna. czasem w jednym tygodniu masz lato i zime. na pewno
                    nie bedziesz miec calego tygodnia zimy do 1500 m npm.
                    osobiscie doswiadczylem swiezego opadu sniegu w Val Thorens 6 maja :-
                    )
                    3V sa dosc na poludnie i bardzo na zachod. Duzy wplyw Atlantyku. na
                    pewno bedziesz miec na dole ciape. jak bedziesz miec kilka dni z
                    izoterma 0C okolo 3000 m npm, to nie bedzie sie czemu dziwic.
                    pzdr.
                    • skyddad Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A 13.03.10, 11:51
                      Tydzien 12 bedzie bardzo kontynentalny czyli noce mrozne a w dzien kolo 0CMax.Co
                      dalej to jest mniej wiecej na poniedzialek a konca tego ukladu narazie nie widac
                      i byc moze zostanie na caly tydzien jezeli sie przeciagnie na tydzien 13 to
                      bedzie rewelacja.Dalej powioedziec niemoge gdyz byloby to strzelanie ale to co
                      nadmienilem mam poparcie.
                      Pzdr.Sky.
                      • staruch5 Re: końcówka marca i początek kwietnia-pogoda w A 13.03.10, 12:41
                        piszesz prawie konkretnie, ale dla gor podawanie temperatury bez
                        wysokosci zupelnie nie ma sensu. Przy suchym powietrzu roznica
                        temperatury na "przestrzeni" 2000 m moze byc 20C.
                        Zatem to 0C to dla 3900 czy 1200 m npm,?
                        Na razie GFS podaje paskudny poczatek tygodnia 12. - a raczej
                        koniec 11. ECMWF natomiast daje ladna pogode. O upale na przelomie
                        11. i 12. teraz nie ma mowy. Izoterma 0C ma wyjsc najwyzej na 2000 m
                        npm.
                        tematem watku jest tydzien 13. a o tym to na razie nikt nic nie
                        powie.
                  • Gość: Orni Re: 3 doliny? IP: *.dclient.hispeed.ch 14.03.10, 06:50
                    O 3-dolinach nie mam pojecia, nie wiem o ktöre chodzi, tu w CH mamy
                    trzy doliny i cztery doliny, ale to chyba nie te, do ktörych
                    jedziesz,
                    pozdr
                • Gość: Orni Re: najwyzej polozone pisty w Szwajcarii IP: *.dclient.hispeed.ch 13.03.10, 17:43
                  Hej Sky, racje masz ale tylko czesciowo, te najwyzej polozone pisty
                  jak w Zermatt, Saas Fe czy Diableret to ja je osobiscie olewam, bo
                  co to za frajda jezdzic na stoku jak na Kalatöwkach, tyle ze na
                  wysokosci 3-4 km. Jezdze tu miedzy 2 a 2.6 km i rzeczywiscie do
                  polowy kwietnia jest jazda. Owszem zdaza sie ze rano jest lodowisko,
                  kolo 10.00 cudowny firn przez pol godziny a potem ciapa, ale to nie
                  jest zadna regula, mialem juz raz 30 kwietnia prawie metr sniegu
                  ktöry spadl w nocy, ratraki byly bezsilne, zato Eldorado jazdy po
                  puchu przez caly dzien...
                  pozdr.
                  • skyddad Re: najwyzej polozone pisty w Szwajcarii 13.03.10, 21:47
                    Podziwiam Ciebie,obecnie to przy 3500m po 10 minutach musze zjezdzac w dol gdyz
                    spac sie chce,ale wiesz starosc nie radosc.Jeszcze w 2000 roku wytrzymywalem do
                    4 godzin.
                    Po prostu odczuwa organizm brak tlenu.Kiedys trenowalem z kolega w jego
                    samolocie,to wspial sie powyzej 400m i tu juz trzeba sie meldowac do
                    najblizszego lotniska a unas to Kastrup w Kopenhadze i dopiero jak zezwolo mozna
                    probowac to przy 4km blagalem aby szybko wdol .powoli sie zpowrotem slizgalismy
                    sie na 400m i nadlecial nad swoj dom i wykonal pike i wpare sekund zrobil
                    wyciagniecie maszyn okolo 10m nad chalupa,wytrzymalem ale czarno sie przed
                    oczyma zrobilo a on sie pyta w interkomie czy dostalem krew i jest juz
                    dobrze.Kawalarz stary wojskowy pilot a i maszyna byla z drugiej wojny swiatowej
                    i w orginalnym oznakowaniu tzn USAF.Dwie takie maszyny sa zarejestrowane i
                    dopuszczone do latania na terenie szwecji oczywiscie jako antyki.To taka
                    dygresja na temat wysokosci.
                    Pzdr.Sky.
                    • skyddad Re:Staruch 13.03.10, 21:51
                      Mimo ze jest to kawal czasu do tygodnia 13-ego to jednak jestem przekonany ze
                      bedzie piekna zima juz od 1500m tego roku.Za tydzien bedzie wiadomo na 50%.
                      Pzdr.Sky.
                      • staruch5 Re:Staruch 14.03.10, 19:22
                        coz, na razie Twoje kontynentalne prognozy dla 12. tygodnia mozna
                        miedzy bajki wlozyc.
                        W tej chwili oba wiodace modele przewiduja przesyfny pocztaek i 1.
                        polowe 12. tygodnia, calkowite zachmurzenie, spore oapdy, przy
                        izotermie 0C na 1800-2000 m npm. Moze to sie jeszcze zmieni - na co
                        licze, bo che jechac, a 2. raz do Aosty na taki sam (jak rok temu)
                        syf nie pojade!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka